Freepen.gr - Η Τουρκία έχει τοποθετηθεί στο επίκεντρο μιας διαμάχης με την κλιμάκωση της συμμετοχής της στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης και αυτό έθεσε το έδαφος για μια αναμέτρηση στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ο αναλυτής της Jerusalem Post Seth J. Frantzman.
Η Άγκυρα υπέγραψε συμφωνία με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης τον Νοέμβριο, η οποία περιέγραφε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών και έδωσε τη δυνατότητα να αποστέλλει η Τουρκία στρατεύματα για να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία δέχεται επίθεση από το Λιβυκό Εθνικό Στρατό του στρατάρχη Χαφτάρ.
Αλλά ο Χαφτάρ έχει την υποστήριξη της Αιγύπτου και άλλων περιφερειακών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ το Κάιρο έχει φτάσει στα Ηνωμένα Έθνη για τη συμφωνία, δήλωσε ο Frantzman.
Επίσης, η Μόσχα υποστηρίζει τις δυνάμεις του Χάφταρ, προτρέποντας την Τουρκία να αναζητήσει συζητήσεις υψηλού επιπέδου τις προσεχείς εβδομάδες. "Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα μπορούσαν να υπογράψουν συμφωνία για τη Λιβύη, όπως συνέβη στη βόρεια Συρία, με τη Ρωσία να είναι εγγυητής του τρόπου ανάπτυξης της Συρίας", ανέφερε ο αναλυτής.
Εν τω μεταξύ, τα θαλάσσια σύνορα που οριοθετούνται στη συμφωνία αύξησαν τις εντάσεις στη Μεσόγειο, καθώς η Τουρκία διεκδίκησε μια περιοχή που επικαλύπτει ελληνικές και κυπριακές αξιώσεις ενώ καλύπτει τη διαδρομή ενός σχεδιαζόμενου αγωγού μεταφοράς αερίου από το Ισραήλ στην Ιταλία, σημειώνει ο Frantzman.
Τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης έχουν υποστηρίξει τη στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα ενόψει της πρόκλησης της Τουρκίας, ενώ το Ισραήλ έχει επίσης κοινά στρατηγικά συμφέροντα με το Κάιρο και την Αθήνα, δήλωσε ο Frantzman.
"Η συνολική εικόνα, όμως, είναι ότι η Τουρκία πιέζει προς τη Λιβύη, ώστε να έχει μεγαλύτερο λόγο σε οποιαδήποτε τελική συμφωνία για τη χώρα", ανέφερε. "Θα χρησιμοποιήσει την ίδια τακτική που έκανε για να περάσει στη βόρεια Συρία και θα χρησιμοποιήσει την ίδια μόχλευση που έχει στην Ευρώπη για να πάρει τη Γερμανία, την Ιταλία ή άλλα κράτη με το μέρος τη".