Την ώρα που η κυβέρνηση και τα ελληνικά ΜΜΕ θριαμβολογούν για τις φραστικές καταδίκες της συνθήκης Τουρκίας- Λιβύης από ξένες χώρες και την ΕΕ, ο ΟΗΕ με μια διπλή κίνηση τάσσεται επισήμως υπέρ των τουρκικών θέσεων! Ταυτόχρονα, η ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ με το ζόρι συμπλέει με την εθνική θέση για ένοπλη απάντηση στην Τουρκία εάν χρειαστεί, με δηλώσεις και κινήσεις του επικεφαλής της Α. Τσίπρα, αλλά και βασικών στελεχών της την υπονομεύει!
Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής των αναγνωστών ότι με τη χτεσινή σαφή τοποθέτηση του Αμερικανού πρεσβευτή ότι η χώρα του διαφωνεί με τη νομική βάση του μνημονίου Λιβύης- Τουρκίας ότι τα κατοικημένα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, οι ΗΠΑ δεν λένε λέξη για ΑΟΖ! Άλλο η υφαλοκρηπίδα και άλλο η ΑΟΖ, με βάση την οποία συμφώνησε η Τουρκία με τη Λιβύη! Κι αυτό έχει μεγάλη αξία γιατί ο ΟΗΕ είναι εδώ και 30 χρόνια ενεργούμενο των ΗΠΑ και δεν παίρνει θέση αν δεν συμφωνεί με εκείνη των ΗΠΑ όσον αφορά στα θέματα όπου η Ουάσινγκτον είναι εμπλεκόμενη ή ενδιαφερόμενη, όπως τώρα.
Ενώ λοιπόν ο κ. Πάγιατ δεν είπε λέξη για ΑΟΖ, ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη θέση που στηρίζεται όλη η τουρκική πολιτική! Συγκεκριμένα, μετά από ερώτηση του έμπειρου δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου προς τη γραμματεία του ΟΗΕ για την επιστολή που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στον Οργανισμό, η γραμματεία απάντησε επί λέξει:
«Επιβεβαιώνω ότι λάβαμε την επιστολή στις 9 Δεκεμβρίου και τη μελετούμε. Η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή την δικαιοδοσία των κρατών μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους. ΠΑΡ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΗΜΙΚΛΕΙΣΤΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ, ΙΔΙΑΊΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΡΙΤΩΝ ΜΕΡΏΝ. Έχουμε εμπιστοσύνη πως όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα αναγνωρίσουν την ανάγκη για συνεχή διάλογο για τα ευαίσθητα ζητήματα, σε συμφωνία με τις αρχές που είναι ενσωματωμένες στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπου όλες οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα».
Είναι φανερό ότι η απάντηση μοιάζει περισσότερο με οδηγία , σαν αυτές που εκδίδει το State Department, παρά με απάντηση του ΟΗΕ! Και επ’ αυτού: Τα κεφαλαία γράμματα (δικά μας) επισημαίνουν ότι αυτή η θέση του ΟΗΕ είναι ακριβώς η επιχειρηματολογία των Τούρκων, ότι η κυριαρχία των νησιών σε περίκλειστες θάλασσες, όπως η Μεσόγειος ή ημίκλειστες όπως το Αιγαίο δεν υπόκειται στις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τρίτων μερών που έχουν συμφέροντα.
Στη συνέχεια, ο ΟΗΕ επικαλείται την πάγια πολιτική των ΗΠΑ για «συνεχή διάλογο» με «ειρηνικά μέσα». Κοινώς, καθήστε να συζητήσετε με την Τουρκία τα κυριαρχικά σας δικαιώματα, χωρίς να την πειράξετε κι όλας!
Το γεγονός ότι ο ΟΗΕ αβαντάρει επισήμως την Τουρκία, χωρίς να έχει δικαίωμα κρίσης όπως παραδέχεται και ο ίδιος, δεν φάνηκε να ανησυχεί την ελληνική κυβέρνηση, που μοιάζει να επαφίεται στις δηλώσεις Πάγιατ, χωρίς να έχει δώσει το απαραίτητο βάρος στην απουσία σ αυτές κάθε αναφοράς σε ΑΟΖ.
Όπως είπα και στην αρχή, ο ΟΗΕ που λειτουργεί σαν αργοκίνητο καράβι και ποτέ αν δεν πάρει γραμμή από τους ισχυρούς της Δύσης, των οποίων είναι το πιόνι για κάθε βρωμιά σαν τη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Παλαιστίνη, το χειμαζόμενο Κυπριακό, τη γενοκτονία στη Ρουάντα και άλλα παρόμοια, όχι απλώς απάντησε τάχιστα για την ελληνική επιστολή, αλλά καταγράφει και … νομική άποψη!
Ταυτόχρονα, εξ ίσου ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι την ίδια ώρα ο Αμερικανός πρεσβευτής συναντήθηκε προχτές για το θέμα με τον Αλ Τσίπρα. Ανησυχητικό γιατί είναι γνωστό πιά ότι ο πιο yes man πρωθυπουργός μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν ήξερε μέχρι πριν 4 χρόνια ότι οι θάλασσες έχουν σύνορα, δεν πίστευε στα θαλάσσια σύνορα, δεν πίστευε στην έννοια της πατρίδας, την οποία τώρα επικαλείται (!), κατηγορώντας για φασίστες και εθνικιστές όσους πιστεύουν, δεν έχει ιδέα από ελληνική ιστορία από ανθελληνική ακροαριστερή ιδεοληψία, τρέμει την ένοπλη σύγκρουση και την ευθύνη της ακόμα και όταν είναι αναγκαία συνθήκη για την πατρίδα (αλλά την προωθεί αν πρόκειται για την ταξική επανάσταση…). Με δυό λόγια, είναι ένας άνθρωπος χωρίς εθνική συνείδηση.
Όταν ένας τέτοιος άνθρωπος συναντιέται αυτές τις μέρες με τον ένα πόλο, τις ΗΠΑ, από τον οποίο στηρίζεται η Τουρκία και ο Έρντοαν, και ο οποίος πόλος έχει εκφράσει στο παρελθόν επίσημα την επιθυμία του για συνεκμετάλλευση και συνδιαχείριση των ελληνικών εδαφών και θαλασσών με την Τουρκία και την αποφυγή της σύγκρουσης, δηλαδή της δυναμικής υπεράσπισης των ελληνικών δικαιωμάτων, οι πολίτες θα πρέπει να ανησυχούν.
Να ανησυχούν ότι ο κ Πάγιατ και οι ΗΠΑ ζητούν στο πρόσωπο του κ Τσίπρα τον μοχλό πίεσης που χρειάζονται για να μην αντιδράσει δυναμικά η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας και να οδηγηθεί βήμα βήμα σε εγκατάλειψη των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και σε συνδιαχείριση Αιγαίου και Μεσογείου με την Τουρκία. Συνδιαχείριση στα ελληνικά χωράφια.
Να ανησυχούν γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της δεν απόκτησαν ξαφνικά πατριωτική συνείδηση από κεί που λοιδορούν εδώ και χρόνια καθέναν που την έχει. Δεν είναι κρυφές άλλωστε οι αντίστοιχες θέσεις όλων σχεδόν των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Να ανησυχούν ότι είναι πολύ πιθανό να βρίσκονται μπροστά σε μία διπρόσωπη πολιτική, που στο τέλος μπορεί να βλάψει σοβαρά την Ελλάδα.
Διπρόσωπη γιατί από τη μία η αξιωματική αντιπολίτευση λέει με φανερά μισή καρδιά «ναι» σε μια στρατιωτική εμπλοκή με την Τουρκία αν η Άγκυρα μπει στα ελληνικά χωράφια, αλλά από την άλλη οι δύο πρώην υπουργοί Εξωτερικών της και σχεδόν όλα τα στελέχη της είναι σε εντελώς άλλη γραμμή.
Ο μεν κ Κοτζιάς χαρακτήρισε την πολιτική υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας «μοναχοφαγία» και πολιτεύτηκε για συνεκμετάλλευση χωρίς την αντίρρηση του τότε πρωθυπουργού κ Τσίπρα. Τι έγινε και άλλαξε στάση ο κ Τσίπρας; Ή μήπως δεν άλλαξε;
Ο δε κ Κατρούγκαλος ως τέως υπουργός Εξωτερικών δήλωνε ότι η Ελλάδα βλέπει θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών γιατί η Τουρκία έχει «πολλά χιλιόμετρα ακτής στη Μεσόγειο»! Και το δήλωνε μια μέρα πριν συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου τον Μάρτιο φέτος, αλλά και την επόμενη της συνάντησης! Τι έδωσε στην Τουρκία κάτω από το τραπέζι η προηγούμενη κυβέρνηση;
Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν υπ όψιν τους ότι κάθε κομματάκι ελληνικής γής και ως εκ τούτου κάθε ίντσα ελληνικής κυριαρχίας είναι αποκτημένα με ποταμούς αίματος. Που χύθηκε για να το έχουν οι σημερινοί και οι αυριανοί. Επομένως, θα πρέπει να έχουν υπ όψιν τους ότι το αίμα αυτό δεν ανταλλάσσεται με ένα ή περισσότερα παλιόχαρτα, που θα αναιρούν αυτή τη Θυσία των παππούδων τους. Και που θα δίνουν μ ένα παλιόχαρτο ό,τι έχει αποκτηθεί με αίμα.
Όταν οι Κοτζιάδες και οι Κατρούγκαλοι, οι Τσίπρες, οι νεοέλληνες ιστορικοί και διανοούμενοι, οι Σημίτηδες, οι Παπανδρέου, οι μεγαλοκεφαλαιούχοι και μιντιάρχες, οι Πάγιατ και οι Έρντοαν μιλάνε για συνεκμετάλλευση και εγκατάλειψη ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων θα πρέπει να έχουν υπ όψιν τους ότι ζητάνε να φτύσουμε πάνω στο αίμα των παππούδων μας. Να περιφρονήσουμε την αυτοθυσία και τον πατριωτισμό τους. Να απαξιώσουμε τη θυσία τους. Να γίνουμε νάνοι για να μη χάσουμε τη βολή μας. Στην πραγματικότητα, να μείνουμε νάνοι. Αυτό μας ζητάνε. Και πάνε να μας το επιβάλουν. Από Κερκόπορτες.