Freepen.gr - Επτά φορές χρειάστηκε να επιμείνει ο Τάκης Χατζής στην εκπομπή "Εκτός Γραμμής" στην τηλεόραση του Alpha ως προς το τι θα συμβεί και πως θα αντιδράσει η Ελλάδα σε περίπτωση που τουρκικά ερευνητικά βρεθούν σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Ο κ. Δένδιας φαίνεται να επιμένει πολύ στους τύπους και το γράμμα του νόμου με τη διαφορά ότι όπως βλέπουμε τις τελευταίες δεκαετίες σε αυτά τα ζητήματα νόμος είναι το όποιο δίκαιο του ισχυρότερου, ενίοτε δε και του θρασύτερου.
Διαβάστε το διάλογο με την επίμονη προσπάθεια του δημοσιογράφου να πάρει μια απάντηση στο επίμαχο ερώτημα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας ως προς τις διαθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης:
Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Καλημέρα σας κ. Υπουργέ.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα κ. Χατζή, καλημέρα στους ακροατές σας.
Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Ένα ερώτημα: Αν οι Τούρκοι αύριο το πρωί, με βάση αυτή τη συμφωνία που έχουν κάνει με τη Λιβύη, πάνε δυο καράβια που ψάχνουν να βρουν πετρέλαια, ή σεισμολογικά ή οτιδήποτε άλλο, σε δική μας περιοχή εκεί ανάμεσα στην Κρήτη και στη Λιβύη που λέμε ότι είναι δική μας περιοχή, τί θα κάνετε κ. Δένδια; Πώς θ’ αντιδράσει η χώρα εάν γίνει αύριο το πρωί αυτό;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να πάμε λίγο στη βάση του ερωτήματος;
Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Όχι, το ερώτημα το πάω στο τέλος, αν καταλήξουμε εκεί, καταλάβατε;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κάνετε μια υπόθεση εργασίας, η οποία είναι αντίθετη του πραγματικού. Ποια είναι η υπόθεση εργασίας; Για την οποία δεν φταίτε εσείς βεβαίως. Για να υπάρχει συμφωνία, πρέπει τα δυο μέρη να μπορούν να την υπογράψουν. Εγώ δεν αμφισβητώ ότι η τουρκική πλευρά έχει δικαίωμα να υπογράψει, όμως ο κ. Sarraj, ο οποίος είναι Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, δεν είναι πιθανό να έχει εξουσιοδότηση να την υπογράψει. Το συγκεκριμένο όργανο, το οποίο είναι αναγνωρισμένο, βάσει της Συμφωνίας του Skhirat, η οποία έχει την αποδοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και άρα και της Ελλάδος, προβλέπει στο άρθρο 8, συγκεκριμένο τρόπο δέσμευσης αυτού του οργάνου, κατά ομοφωνία. Εδώ δεν υφίσταται τέτοιο πράγμα, πιθανότατα. Έχουμε ζητήσει να έρθει στην Αθήνα πέραν αυτού που είπατε, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, για να μας διευκρινίσουν από πού και ως πού. Το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Sarraj υπέγραψε μόνος, του και κατά συνέπεια πιθανότατα εκπροσωπεί τον εαυτό του. Κατά τούτο, θα μπορούσε ίσως να εκχωρήσει οτιδήποτε αφορά την ατομική του περιουσία.
Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Με συγχωρείτε, αυτό το λέτε εσείς σαν Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και το καταλαβαίνω και το αντιλαμβάνομαι..
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Το λένε και οι χώρες με τις οποίες συνομιλούμε.
Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Οι χώρες με τις οποίες συνομιλείτε όμως… Πρέπει να πούμε ότι έχει αναγνωριστεί στον ΟΗΕ αυτός και από μας.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με συγχωρείτε, κατ' αρχάς το ερώτημα είναι: Έχει τη δυνατότητα να δεσμεύσει το λιβυκό κράτος ο συγκεκριμένος με αυτή την πράξη; Αυτό είναι το ερώτημα.
Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Άμα είναι αναγνωρισμένος;
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν έχει γενική αναγνώριση, όπως π.χ. θα δέσμευε την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχει συγκεκριμένη αναγνώριση.
Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Μισό λεπτό, γιατί αυτό που λέτε είναι πολύ σοβαρό. Δεν έχει τη δέσμευση. Αν όμως ο Τούρκος Πρόεδρος πει «δεν ξέρω τί λέει ο Δένδιας τώρα, αν έχει τη δέσμευση ή δεν την έχει, για μένα την έχει, αφού τον έχει αναγνωρίσει, άρα εγώ πάω το καράβι εκεί». Εγώ αυτό ρωτάω λοιπόν. Αν πάει το καράβι εκεί, τί θα γίνει, αυτό λέμε.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί θεωρητικά, ή ο όποιος Πρόεδρος, μπορεί να κάνει ό,τι παράνομο θέλει, αλλά εγώ δεν πρόκειται ν’ απαντήσω επί ερωτημάτων που είναι προφανής η παρανομία.
Τ. ΧΑΤΖΗΣ: Τί προφανής παρανομία; Παρανομία ήταν και στην Κύπρο κι έχουν ‘κατσικωθεί’.
Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είναι έτσι απλό όπως το λέτε. Η δυσχέρεια της χώρας θα ήταν, εάν η Τουρκία ή οποιοσδήποτε άλλος, επιχειρούσε μια ενέργεια νόμιμη η οποία θα ήταν προβληματική για τα συμφέροντά μας. Εάν υπάρχει μια ενέργεια παράνομη, τότε η χώρα θα ασκήσει τα δικαιώματά της, τελεία και παύλα. Δεν υπάρχει τίποτε, ούτε να συζητήσουμε ούτε να διαπραγματευθούμε ούτε ν’ ασχοληθούμε.