Freepen.gr - "Έχουμε ζητήσει επισήμως όπλα από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, η οποία έχει επίσης το δικαίωμα να επιλέξει την πολιτική που την ταιριάζει καλύτερα και με την οποία έχουμε εξαιρετικές σχέσεις. Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε λάβει καμία επίσημη απάντηση από τη Ρώμη", δήλωσε ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου, Fayez al-Sarraj στην Τρίπολη στην εφημερίδα Corriere dela Serra και υπογραμμίζει το almarsad.co.
"Με τον Luigi Di Maio, είχαμε μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων από πρώτο χέρι. Ωστόσο, όσον αφορά την επίσκεψή του στους επιτιθέμενους στη Βεγγάζη και το Tobruk, δεν έχω δει απτά αποτελέσματα εκτός από τις γενικές δηλώσεις φιλίας που τους δίνουν ακριβώς το χρόνο που θέλουν. Συνολικά, η διεθνής κοινότητα είναι διαιρεμένη. Υπάρχουν χώρες που είναι πρόθυμες να εξοπλίσουν τους επιτιθέμενους. Αντιτίθενται σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, οι οποίες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η μόνη λύση στη σύγκρουση είναι μέσω του πολιτικού διαλόγου. Αλλά να θυμάστε ότι, εδώ, βρισκόμαστε υπό στρατιωτική επίθεση, με απροσπέλαστα δεινά για τον βομβαρδισμό του άμαχου πληθυσμού", πρόσθεσε ο τουρκικής καταγωγής, όπως αποκαλυφθεί, Fayez al-Sarraj.
Ερωτηθείς αν ανησυχεί για μια καμπή στην πολιτική της ιταλικής κυβέρνησης απέναντι στη Λιβύη, ο al-Sarraj δήλωσε: "Ο Λουίτζι Ντι Μάιο απέτυχε να σταματήσει τη στρατιωτική επιθετικότητα εναντίον μας. Αυτό θα ήταν η μόνη απόδειξη της επιτυχίας του στις συνομιλίες που πραγματοποίησε στη Βεγγάζη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ιταλία δεν έχει δικαίωμα επικοινωνίας με κανένα μέρος ή να προσκαλέσει κανέναν στη Ρώμη".
Σε ερώτηση που έθεσε ο δημοσιογράφος ότι η Ρώμη, ως καλός σύμμαχος της Τρίπολης, θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί πριν η κυβέρνηση της Τρίπολης δεσμευτεί να συνάψει συμφωνία με την Τουρκία, δήλωσε: "Η Λιβύη και Η Τουρκία είναι δύο κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, με νόμιμες, ανεξάρτητες και κυρίαρχες κυβερνήσεις. Έχουμε το δικαίωμα να συνάψουμε αυτά τα μνημόνια. Εκτιμώ ειλικρινά τις καλές σχέσεις και τη συνεργασία που έχουμε με την Ιταλία και ελπίζω ότι οι σχέσεις μας θα αυξηθούν, αλλά δεν έχουμε υποχρεώσεις, στο πλαίσιο αυτό, προς τη Ρώμη. Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία συνεχίζονται από το 2004. Όποιος έχει αντιρρήσεις μπορεί να καταφύγει στο διεθνές δίκαιο και διαιτησία σε διεθνές δικαστήριο. Υπάρχουν νομικές προτεραιότητες στις διαφορές που αφορούν ζώνες οικονομικής δικαιοδοσίας στην Κύπρο και τη Μάλτα. Υπήρξε διεθνής διαιτησία σε τέτοιες διαφορές οι οποίες επιλύθηκαν ειρηνικά. Αντίθετα, βρίσκω τις ελληνικές διαμαρτυρίες εκτός τόπου και υπερβολικά δυνατές. Πιστεύουν πραγματικά ότι η Λιβύη είναι τόσο αδύναμη; Δεν δεχόμαστε πίεση ή χειραγώγηση".