Η διπλωματική στρατηγική της κυβέρνησης έχει δύο σωστούς πυλώνες, λείπει όμως ο τρίτος ο αποφασιστικός.
Πρώτον, επιδιώκει την μη αποδοχή των δύο πρωτοβουλιών της Τουρκίας, στον καθορισμό της τουρκικής ΑΟΖ και στο μνημόνιο με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης για τον καθορισμό των ορίων των ΑΟΖ των δύο χωρών.
Σε μεγάλο βαθμό το έχει πετύχει, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι, έχει πετύχει την ακύρωσή τους.
Δεύτερον, η κυβέρνηση επιδιώκει να απομονωθεί η κυβέρνηση Σάρατζ, παρ' ότι την έχει αναγνωρίσει και δεν ανακαλεί την αναγνώριση και χτίζει σχέσεις με την αντίπαλη κυβέρνηση στον Λιβυκό εμφύλιο.
Όλα δείχνουν, ότι στην Λιβύη θα υπάρξουν εσωτερικές εξελίξεις, είτε θα πέσει η κυβέρνηση Σάρατζ, είτε με διπλωματικές ενέργειες τρίτων θα επιδιωχθεί να σχηματιστεί μια νέα κοινής αποδοχής.
Και στις δύο περιπτώσεις, η Τουρκία θα είναι παρούσα, αφού μαζί με τον Πούτιν κυρίως θα διαχειριστούν την κρίση, όπως και στην Συρία.
Εμείς σίγουρα θα έχουμε κέρδη και στις δύο εκδοχές, όμως όχι αυτό που θα θέλαμε, την πλήρη ακύρωση της συμφωνίας.
Όποιες όμως και αν είναι οι εξελίξεις, δεν θα αναγκάσουν την Τουρκία να ακυρώσει την πρώτη της πρωτοβουλία, την κατάθεση των χαρτών και των συντεταγμένων στον ΟΗΕ, για την ανακήρυξη της δικής της ΑΟΖ στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ της ιδίας και της Λιβύης.
Αυτή η πράξη δημιουργεί τετελεσμένα ανεξάρτητα εάν παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και δεν ακυρώνεται με τα νομικά έγγραφα που έστειλε η χώρα μας.
Η τρίτη κίνηση, αυτή πού θα ακυρώσει την κίνηση της Άγκυρας, είναι η κατάθεση της δικής μας θέσης για την ελληνική ΑΟΖ στην ίδια περιοχή, στον ΟΗΕ.
Το έκανε η Κύπρος το 2003 και το συνέχισε με συμφωνίες με Συρία, Λίβανο και Ισραήλ, παρ' ότι η Άγκυρα την καταγγέλλει από την πρώτη στιγμή, ότι δεν έχει δικαίωμα να το κάνει.
Το κάναμε εμείς το 2011 για την ΑΟΖ Νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο Καντάφι εξέφρασε την διαφωνία του, εμείς του είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα μεταξύ μας όρια και συνεχίσαμε την δουλειά μας φθάνοντας φέτος το Καλοκαίρι να υπογράψουμε, μετά από διεθνή διαγωνισμό, συμβόλαιο με κοινοπραξία όπου συμμετέχει η Exxon Mobil και τα ΕΛΠΕ.
Γιατί η κυβέρνηση δεν το κάνει, γιατί η αντιπολίτευση δεν το προτείνει;
Γιατί τα μεγάλα Αθηναικά ΜΜΕ αποσιωπούν την αλήθεια;