Η δράση και η αντίδραση, η θέση και η αντίθεση, είναι δύο ζεύγη εννοιών με αντίθετη φορά και σε διαφορά φάσης. Από τις δύο, η δράση και η θέση είναι οι πιο σημαντικές και είναι αυτές που πρώτες θέτουν τους όρους στη διαλεκτική σχέση, όπου αναγκαστικά προσδιορίζονται απέναντι τους η αντίδραση και η αντίθεση. Οι έννοιες αυτές έχουν ανάλογα και ένα θετικό ή ένα αρνητικό πρόσημο-ρόλο στην κατάληξη της αντιπαράθεσης.
Αυτά στο επίπεδο της διαλεκτικής φιλοσοφίας. Όμως στο επίπεδο της πραγματικής ζωής και δη της αμείλικτης γεωστρατηγικής, οι έννοιες αυτές έχουν άλλο βάρος και τεράστια σημασία. Στη γεωστρατηγική η έννοια "Δρω" σημαίνει ότι έχω την πρωτοβουλία των κινήσεων και καθορίζω το πεδίο της δράσης.
Αντίθετα η έννοια "Αντιδρώ", σημαίνει ότι παρακολουθώ και ενεργώ μέσα στο πλαίσιο που θέτει η δράση του άλλου. Αυτό ακριβώς φανερώνει η γεωπολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων δεκαετιών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Εδώ και χρόνια η Τουρκία δρα, ενώ εμείς αντιδρούμε. Η Τουρκία έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ εμείς ακολουθούμε, όχι πάντα με επιτυχία, αλλά με την ψυχή στο στόμα. Η Τουρκία θέτει διεκδικήσεις, ενώ εμείς δεν απαιτούμε τίποτα. Η Τουρκία έχει εθνικό σχέδιο, ενώ εμείς αυτοσχεδιάζουμε στο γόνατο. Η Τουρκία έχει εθνικό όραμα για μια ανύπαρκτη "γαλάζια πατρίδα", ενώ εμείς αναρωτιόμαστε ακόμα, αν η θάλασσα έχει σύνορα.
Η ανατροπή της σχέσης αυτής που λειτουργεί προσώρας υπέρ της Τουρκίας, είναι να πάψει η Ελλάδα να αποτελεί παρακολούθημα της, ως να επρόκειτο για έναν αντίπαλο σε μια παρτίδα Πίνγκ Πόνγκ που πρέπει να πάρει το μπαλάκι. Πρέπει η Ελλάδα με κάθε θυσία να προσπαθήσει να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ώστε να αναγκάσει την Τουρκία να αλλάζει διαρκώς τα σχέδια της. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται μια δυναμική εξωτερική πολιτική τέτοια, που να επιφυλάσσει οδυνηρές εκπλήξεις στους Τούρκους επιτελείς και να αλλάζει το επιλεγμένο από αυτούς πεδίο της δράσης, κάνοντας τους από δρώντες σε αντιδρώντες των ελληνικών ενεργειών.
Χρειάζεται ευφυΐα στις ιδέες και αποφασιστικότητα στην εκτέλεση τους. Όπως και αν έχει, είναι προτιμότερο να προηγείται κανείς των εξελίξεων και να τις δημιουργεί παρά να τις ακολουθεί. Η δράση προάγει την ζωή και την επιβίωση και τώρα την έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ...