Στην 70ετή ιστορία του ΝΑΤΟ, κανένα κράτος μέλος δεν έχει απομακρυνθεί τόσο πολύ από τις θεμελιώδεις ιδέες της συμμαχίας, όπως η Τουρκία κατά το παρελθόν έτος. Ωστόσο, καθώς συγκεντρώνονται για τη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας στο Λονδίνο, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να καθορίζουν τον τρόπο ανταπόκρισης στις κινήσεις της Τουρκίας.
Παρουσίαση Freepen.gr
Οποιαδήποτε ανάμνηση των πρόσφατων αμαρτημάτων της Άγκυρας πρέπει να ξεκινήσει με την αγορά ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400, τα οποία άρχισαν να φτάνουν στην Τουρκία τον Ιούλιο. Η διατλαντική συμμαχία δημιουργήθηκε κυρίως για να αντιταχθεί στη Σοβιετική Ένωση και τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας, το 2016 η συμμαχία προσδιόρισε τη Ρωσία ως την πιο αποσταθεροποιητική απειλή της.
Σχεδόν 30 χρόνια μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, μέλη της συμμαχίας αναπτύσσουν φιλικά προς το ΝΑΤΟ συστήματα και αποφεύγουν στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Μόσχα και τους συμμάχους της. Η αγορά της Τουρκίας ανέκοψε αυτή τη δυναμική και απέδωσε στον Πούτιν μια σημαντική νίκη, σύμφωνα με τον Marc Pierini, εξωτερικό μελετητή στο Carnegie Europe.
"Η ανάπτυξη του S-400 έχει σκιάσει την προθυμία της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της συμμαχίας", δήλωσε ο Pierini στο Ahvalnews, προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη ανησυχία ήταν πολιτική. «Η Ρωσία εγκαθιστά τον εξοπλισμό και τους στρατιώτες της στο έδαφος του ΝΑΤΟ».
Η αγορά του S-400 οδήγησε το Πεντάγωνο να αναστείλει τη συμμετοχή της Τουρκίας από το αμερικανικό πρόγραμμα αεροσκαφών F-35 και να θέσει την Τουρκία σε κίνδυνο να επιβληθούν κυρώσεις των ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι η παρουσία των S-400 σε μια συμμαχική χώρα θα δημιουργούσε κινδύνους ασφαλείας για την άμυνα της συμμαχίας. Οι αναλυτές αναμένουν από τα μέλη του ΝΑΤΟ να αποφύγουν την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, όπως τα F-35, στην Τουρκία, όσο λειτουργεί το ρωσικό αμυντικό σύστημα.
Το δεύτερο αμάρτημα της Άγκυρας είναι η συνεχιζόμενη επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, η οποία έχει εκτοπίσει περίπου 300.000 ανθρώπους και οδήγησε σε πολυάριθμες αναφορές για εγκλήματα πολέμου εκ μέρους των ανταρτών της Τουρκίας. Διάφοροι εξέχοντες παρατηρητές περιέγραψαν την εισβολή ως εθνοκάθαρση, εν μέρει λόγω του σχεδίου του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για επανεγκατάσταση μέχρι δύο εκατομμυρίων Αράβωνν προσφύγων σε περιοχές που μέχρι πρόσφατα ήταν κυρίως κουρδικές.
"Η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία καταδικάστηκε ομόφωνα από συντροφικά μέλη του ΝΑΤΟ και δεν υπάρχει στήριξη για σχέδιο επαναπατρισμού ελλείψει συμφωνηθέντος από τον ΟΗΕ διακανονισμού στη Συρία", δήλωσε ο Pierini, ο οποίος παρ 'όλα αυτά ανέμενε ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα καλέσουν τους συναδέλφους μέλη του ΝΑΤΟ για την υποστήριξη των στόχων τους στη Συρία.
Μάλιστα, η Τουρκία απέρριψε την περασμένη εβδομάδα την υποστήριξη σε ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες μέχρις ότου η συμμαχία αναγνωρίσει την κουρδική πολιτοφυλακή που αγωνίζεται στη Συρία ως τρομοκρατική ομάδα.
Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ανησυχούν επίσης για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας για φυσικό αέριο στα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου που διεκδικεί η Κυπριακή Δημοκρατία καθώς και για τη συμφωνία της με τη Λιβύη την περασμένη εβδομάδα, η οποία θα επαναπροσδιορίσει τα θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας.
Την Κυριακή, η Ελλάδα δήλωσε ότι θα επιδιώξει τη στήριξη του ΝΑΤΟ στην ανταπάντηση στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, την οποία η Αθήνα θεωρεί παράνομη. "Μια συμμαχία δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη όταν ένα από τα μέλη της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και επιδιώκει (να βλάψει) ένα άλλο μέλος", δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εάν όλα αυτά δεν ήταν αρκετά, την Παρασκευή ο Ερντογάν δήλωσε ότι η προειδοποίηση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ πεθαίνει αντικατοπτρίζει την «άρρωστη και ρηχή» κατανόηση της συμμαχίας, συμβουλεύοντας τη Macron να «ελέγξει εάν είναι εγκεφαλικά νεκρός».
Ο Jed Babban, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία μπορεί να αξίζει να απελαθεί από το ΝΑΤΟ, όπως και άλλες εμφανείς φωνές, μεταξύ των οποίων ο David L. Phillips, πρώην κορυφαίος σύμβουλος στο State Dept των ΗΠΑ και ο σύμβουλος του Gulf State Analytics, Theodore Karasik.
Οι αναλυτές συμφωνούν γενικά ότι η εκδίωξη είναι απίθανη, δεδομένων των σημαντικών γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων της Τουρκίας, ιδιαίτερα των συνόρων της με τη Συρία, όπου η Ρωσία έχει σημαντική παρουσία και αυξανόμενη επιρροή.
Η Rachel Rizzo, βοηθός του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια και συνεργάτης του γερμανικού ερευνητικού ιδρύματος Robert Bosch, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
"Χρειάζεται την Τουρκία για διάφορους λόγους, οπότε δεν μπορεί να την εξολοθρεύσει εντελώς", είπε. "Είναι ένας λεπτός χορός που και οι δύο πλευρές προσπαθούν να μάθουν καθώς πηγαίνουν".
Η Rizzo πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια οργάνωση συναίνεσης, οπότε οποιαδήποτε τιμωρία της Τουρκίας σε επίπεδο συμμαχίας είναι εκτός συζήτησης επειδή η Τουρκία θα ασκούσε βέτο. Ακόμα και αν οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ κατάφερναν να βρουν έναν τρόπο να τιμωρήσουν την Τουρκία, η τελευταία θα μπορούσε να αντισταθεί και να εντείνει τις εντάσεις.
"Κάθε επίσημη κύρωση του ΝΑΤΟ εναντίον της Τουρκίας αναπόφευκτα θα παίξει το παιχνίδι της Ρωσίας, οπότε δε θα συμβεί", δήλωσε ο Pierini. "Αυτό που υπάρχει στις επιλογές είναι μια πολιτική «συγκράτησης» της Τουρκίας σε ορισμένες από τις πιο ευαίσθητες δραστηριότητες του ΝΑΤΟ".
Αυτό μπορεί να έχει ήδη αρχίσει. Τον Μάιο, αρκετές αναφορές σημείωναν ότι το ΝΑΤΟ είχε αρχίσει να παγώνει τη συμμετοχή Τούρκων αξιωματούχων από βασικές στρατιωτικές συναντήσεις και επιτροπές λόγω των αυξανόμενων προβλημάτων ασφάλειας που σχετίζονται με τα S-400.
Η Rizzo θεωρεί ότι τέτοιες αποσπασματικές ποινές δεν επηρεάζουν μακροπρόθεσμα. "Τα θέματα με την Τουρκία δεν είναι απλώς στρατιωτικά ζητήματα, ούτε θέματα S-400, πηγαίνουν πολύ πιο βαθιά από αυτό - στην καρδιά της δημοκρατίας", υποστήριξε. "Η κράτηση στρατιωτικού εξοπλισμού μακριά από τη χώρα ή η μη συμμετοχή των Τούρκων αξιωματούχων από βασικούς φορείς του ΝΑΤΟ δε θα το αλλάξει".
Ο Pierini σημείωσε πως "η Τουρκία έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό τη σχέση εμπιστοσύνης με τους συμμάχους ... η πολιτική ηγεσία της θεωρεί ότι είναι προς όφελός της, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι μια λανθασμένη εκτίμηση", δήλωσε. "Συνεπώς, η συνάντηση του ΝΑΤΟ θα είναι πολύ τεταμένη και τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν να δείχνουν μια τουρκική ηγεσία σε αντίθεση με τους δυτικούς συμμάχους της".