Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε μια ακόμη δημοσκόπηση. Συνήθως οι έρευνες αυτές έρχονται και φεύγουν για τους περισσότερους. Ωστόσο οι τάσεις της MRB έρχονται να αναδείξουν μια μείζονα σειρά προβλημάτων αλλά και να δικαιώσουν πρόσφατο άρθρο μας. Τα καλά νέα για την κυβερνώσα ΝΔ αρχίζουν και τελειώνουν με το προβάδισμα των 12 και πλέον ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Του Στρατή Μαζίδη
Είχαμε λοιπόν σημειώσει πρόσφατα και αποδείξει με αριθμούς ότι η ΝΔ προεκλογικά έλαβε ένα "δάνειο ψηφοφόρων" από την Ελληνική Λύση και ιδίως τη Χρυσή Αυγή υπό το πρίσμα "ας ρίξουμε Μητσοτάκη να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑς". Ωστόσο η πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, το Σκοπιανό και πλέον η στάση της απέναντι στην Τουρκία δημιούργησε το ερώτημα πως θα συμπεριφερθεί αυτό το περίπου +/- 3%.
Φαίνεται λοιπόν πως αρχίζει να εγκαταλείπει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Ελληνική Λύση ξανακερδίζει σε ποσοστό ό,τι είχε απωλέσει μετά τις Ευρωεκλογές. Η δε Χρυσή Αυγή διατηρεί έναν πυρήνα κοντά σχετικά στο εκλογικό όριο εισόδου στη Βουλή.
Το κακό για την κυβέρνηση είναι ότι απώλεσε γρήγορα το όποιο κεφάλαιο αγόρασε με την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ αφού στο ερώτημα «πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας», το 56,1% απαντά «Πολύ άσχημα-Αρκετά άσχημα», ενώ το 16,9% απαντά «Πολύ καλά-Αρκετά καλά».
Επίσης το το 59,4% απαντά «Πολύ κακή – κακή» στο ερώτημα, «πώς κρίνετε σε γενικές γραμμές σήμερα την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας» έναντι μόλις ενός 12,9% που απαντά «Πολύ καλή-καλή».
Όσον αφορά τις κρίσιμες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, οι πολίτες σε ποσοστό 59,2% θεωρούν πιθανό ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενώ το 70,2% πιστεύει ότι τα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια.
Το ακόμη πιο άσχημο για την κυβέρνηση είναι ότι μετά την ανεργία, το μεταναστευτικό με περίπου 41% θεωρείται το μεγαλύτερο εσωτερικό ζήτημα. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοια καταγραφή και με το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης να μην είναι ακόμη ορατό σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής επικράτειας. Η λογική λέει πως η πολιτική που έχει επιλέξει η κυβέρνηση παρά την προεκλογική της ρητορική, θα διογκώσει τον προβληματισμό και τη δυσαρέσκεια. Ας μη μας διαφεύγει ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 70% δήλωνε μη ικανοποιημένο από τον τρόπο χειρισμού του θέματος.
Αν εξαιρέσει κανείς τη διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων, η δημοσκόπηση για τον κ. Μητσοτάκη μάλλον είναι πολύ κακή σε τόσο γρήγορο χρονικό διάστημα. Ίσως ο πρωθυπουργός πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι πρωθυπουργός συγκεκριμένης χώρας και λαού.