Η Άγκυρα στρέφεται εναντίον αρκετών περιφερειακών κρατών μέσω των ενεργειών της στη Μεσόγειο και της προσφοράς της για μεγαλύτερη συμμετοχή στη σύγκρουση της Λιβύης.
Παρουσίαση Freepen.gr
Το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας σχετικά με τις δικαιοδοσίες της Μεσογείου με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης στα τέλη του περασμένου μήνα εξόργισε την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα, οι οποίες τονίζουν ότι η συμφωνία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
"Η συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης δημιουργεί έναν πλαγιασμένο θαλάσσιο διάδρομο θαλάσσιων ορίων στα πιο κοντινά σημεία μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας, ενδεχομένως εκκαθαρίζοντας τον δρόμο για αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου εκεί", ανέφερε το Reuters.
Η Τουρκία έχει ήδη εξαγριώσει τα περιφερειακά κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνοντας πλοία γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Η Άγκυρα επιμένει ότι έχει το δικαίωμα να διεξάγει γεωτρήσεις στην ανοικτή θάλασσα της αποσχισθείσας "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου" [ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ], μιας οντότητας που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαουσόγλου τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία «φυσικά» θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη εάν οποιοδήποτε άλλο έθνος διεξάγει γεώτρηση στα ύδατα που διεκδικεί η χώρα του.
Η Jerusalem Post ανέφερε ότι το τουρκικό ναυτικό ανάγκασε ένα ισραηλινό ερευνητικό σκάφος που βρισκόταν στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου να αποχωρήσει πριν από δύο εβδομάδες. Τα τουρκικά πολεμικά πλοία πέρυσι εμπόδισαν το πλοίο γεώτρησης της Eni νοτιοανατολικά της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι εξουσιοδοτήθηκε από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του νησιού. Η Κύπρος, η Γαλλία και η Ιταλία ξεκίνησαν μια κοινή ναυτική άσκηση στην ανατολική Μεσόγειο αυτό το μήνα.
Ο Levent Özgül, αναλυτής της Τουρκικής άμυνας και εταίρος της BlueMelange Consultancy, επεσήμανε ότι, "σε αντίθεση με την Τουρκία, οι συμμαχικές δυνάμεις στη Μεσόγειο είναι οικονομικά σταθερές και υποστηρίζονται πλήρως από το διεθνές δίκαιο".
Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, οι χώρες του Κόλπου, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, το Ισραήλ και ακόμη και το Κατάρ, που διαθέτει αδειοδοτημένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ΑΟΖ της Κύπρου, έχουν σχέδια που έρχονται σε σύγκρουση με τους στόχους της Τουρκίας σε περιοχές ανατολικά της Μεσογείου, δήλωσε ο Özgül στο Ahval.
Αυτά, δήλωσε, "περιλαμβάνουν την υπεράκτια Κύπρο, την ΑΟΖ της Δημοκρατίας της Κύπρου, τη λεκάνη Λεβιάθαν του Ισραήλ-Λιβάνου, την Κρήτη και την παράκτια Κρήτη, μαζί με τη λεκάνη του Ηρόδοτου και την υπεράκτια και παραλιακή Λιβύη».
Η ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας στη βόρεια Κύπρο είναι επίσης ένα "σημαντικό μήνυμα προς την ΕΕ ότι η Τουρκία είναι σοβαρή", ανέφερε.
Ο Özgül αναμένει στρατιωτική αντιπαράθεση στην ανατολική Μεσόγειο και χαρακτήρισε "τη Λιβύη και την Κρήτη ως τις πιο προφανείς τοποθεσίες για την Τουρκία, αντί να έρθει αντιμέτωπη με το Ισραήλ στην ΑΟΖ της Κύπρου".
"Αλλά οι δυνατότητες του τουρκικού ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας είναι πολύ περιορισμένες για να ασκήσουν αυτό το είδος υπερπόντιας επιχείρησης", δήλωσε.
Ο τουρκικός στρατός, όπως είπε, δε διαθέτει αεροπλανοφόρο, σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη καθώς και "συστήματα πυραυλικής άμυνας περιοχής όπως τα Aegis ή Aster-30 και μαχητικά μεγάλης εμβέλειας ικανά να διεξάγουν περιπολίες αέρος μάχης μακριά από τις ακτές της Τουρκίας". Ο στόλος των ιπτάμενων τάνκερς της χώρας επίσης γερνάει και τα αεροσκάφη της είναι μικρής εμβέλειας, είπε.
Επιπλέον, η Τουρκία "δε διαθέτει πυραύλους μεγάλης εμβέλειας αέρος-επιφανείας όπως το Harpoon ή το Exocet".
"Διαθέτει μόνο πυραύλους αντιπλοϊκούς Penguin 30-35 χιλιομέτρων και πυραύλους SOM εγχώριας κατασκευής", δήλωσε ο Özgül. "Αυτά είναι όλα τα εμπόδια για την Τουρκία".
Η Τουρκία υπέγραψε επίσης συμφωνία με την GNA, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση της Τρίπολης μπορεί να ζητήσει από την Τουρκία να αναπτύξει στρατεύματα στο έδαφός της.
Η συμφωνία ήρθε όταν ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, αρχηγός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) που πολιορκεί την Τρίπολη, ανακοίνωσε ότι ξεκινά αυτό που ονομάζει ως την αποφασιστική και τελική μάχη για την πρωτεύουσα. Η Τουρκία έχει προμηθεύσει την Τρίπολη με οπλισμένα drones και τεθωρακισμένα οχήματα για να βοηθήσει τη GNA να αποφύγει την επίθεση.
Ο Mohamed Eljarh του Libya Outlook, μια ερευνητική και συμβουλευτική εταιρεία που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, πιστεύει ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan είναι σοβαρός και δεν πρέπει να υποτιμάται.
"Η Λιβύη είναι πλέον μέρος της στρατηγικής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για την επέκταση της σφαίρας επιρροής της στη Μεσόγειο, την περιοχή και τον κόσμο", δήλωσε ο Eljarh στο Ahval.
Τα κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία και στη Λιβύη προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για τη δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής της Τουρκίας στη σύγκρουση, ανέφερε.
"Με τις στρατιωτικές δυνατότητές της, η μεγαλύτερη συμμετοχή της Τουρκίας στη Λιβύη θα είναι σημαντική και σίγουρα θα συμβάλει στην εξισορρόπηση της ισχύος υπέρ της GNA, εκτός αν οι ξένοι υποστηρικτές του Haftar αυξήσουν την υποστήριξή τους", δήλωσε ο Eljarh.
Ο Χάφταρ βλέπει το θυμό των περιφερειακών και διεθνών δυνάμεων στη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της GNA ως μια χρυσή ευκαιρία για κλιμάκωση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων κατά της Τρίπολης, είπε.
Ο Haftar μπορεί να το πράξει "χωρίς να διακινδυνεύσει την καταδίκη της ΕΕ λόγω ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης και θυμού για το Μνημόνιο Συνεργασίας ή το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δεδομένου ότι η Ρωσία και η Γαλλία είναι έτοιμες να μπλοκάρουν οποιαδήποτε δήλωση ή ψήφισμα που θα οδηγούσε σε άμεση καταδίκη του Haftar για την κλιμάκωση της βίας ", δήλωσε ο Eljarh.
"Δεύτερον, ο Haftar φαίνεται να παίρνει σοβαρά τις τουρκικές απειλές και αντιλαμβάνεται ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσουν οι Τούρκοι να έρθουν είναι να μπει στην Τρίπολη", δήλωσε.
Όμως, είπε, το μόνο που θα μπορούσε να εμποδίσει τον Ερντογάν «να πάει στη Λιβύη είναι η πραγματική απειλή βίας, ή ακόμα και πολέμου, από χώρες που απειλούνται από τη Συμφωνία, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος που υποστηρίζονται από τη Γαλλία, η Αίγυπτος και η Ιταλία ... τότε ο Ερντογάν θα εγκαταλείψει την προσέγγιση της «άκρης της αβύσσου» υπέρ ενός πιο ρεαλιστικού βήματος».
Ο Tom Cooper, εμπειρογνώμονας της στρατιωτικής αεροπορίας, επεσήμανε ότι η Τουρκία διαθέτει ήδη στη Λιβύη προσωπικό που λειτουργεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης Bayraktar TB2 (UCAVs).
"Πράγματι, η πρόσφατη σειρά νυχτερινών αεροπορικών επιδρομών στις αεροπορικές βάσεις της GNA - όλες οι πτήσεις των UCAVs και των αεροσκαφών AT-802U από τα Εμιράτα, στόχευαν συγκεκριμένα στους τουρκικούς σταθμούς ελέγχου για UCAV", δήλωσε ο Cooper. Είπε επίσης ότι στις 13 Δεκεμβρίου, ο LNA στόχευσε επίσης ένα αεροσκάφος φορτίου που είχε φτάσει από την Τουρκία.
"Το πραγματικό ερώτημα είναι αν ο Ερντογάν πρόκειται να αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα στη Λιβύη", δήλωσε ο κ. Cooper. "Θεωρώ ότι αυτό είναι μέσα στα" πιθανά", αλλά και "απίθανο".
Όπως είπε και στη Συρία, ο Ερντογάν προτιμά να χρησιμοποιεί «υποκατάστατα για να μην εκθέσει τα τουρκικά στρατεύματα σε απώλειες ... Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επιλογή της Τουρκίας να παράσχει πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στους συμμάχους της στη Λιβύη είναι πολύ πιθανότερη".
Ακόμα κι αν η Τουρκία αναπτύξει στρατεύματα στην Τρίπολη, ο Cooper δε βλέπει σοβαρές βραχυπρόθεσμες συνέπειες.
"Και οι δύο πλευρές, οι Τούρκοι και τα ΗΑΕ, έχουν ήδη θύματα, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων», είπε. Εφ 'όσον ο αριθμός των θυμάτων παραμένει ελάχιστος, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει".
Ο κ. Cooper αμφιβάλλει επίσης ότι ο Haftar θα σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην τελευταία ώθηση του για να πιάσει την Τρίπολη.
"Ακόμη και αν διοικείται από Ρώσους αξιωματικούς, ο LNA του Haftar παραμένει ένα διαφορετικό μείγμα δυνάμεων και ελέγχει πολύ λίγο από τον πληθυσμό της Λιβύης, παρά το γεγονός ότι ελέγχει περισσότερα από τα δύο τρίτα της χώρας", δήλωσε. Ως εκ τούτου, "είναι εξαιρετικά απίθανο ότι οτιδήποτε θα αλλάξει σημαντικά στις πρώτες γραμμές".