Μάλλον τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ

Η Αίγυπτος είναι μια χώρα που θεωρείται συμμαχική για την Ελλάδα. Εκτός των τριμερών με Κύπρο και τετραμερών με Ισραήλ, διεξάγεται και η μεγάλη αεροναυτική άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο οι καλές σχέσεις και οι συμμαχίες φτάνουν πάντα ως ένα σημείο. Για τον δυνατό [Αίγυπτος] μέχρι εκεί που έχει συμφέρον και μόνο για να πάρει, για τον αδύναμο [Ελλάδα-Κύπρος]  έως τις ελπίδες πως θα λάβει.

Του Στρατή Μαζίδη

Γιατί ο Ελληνισμός είναι ο αδύναμος και η Αίγυπτος ο δυνατός παίκτης; Διότι πολύ απλά εμείς παρατήσαμε στην τύχη τους τις ένοπλες δυνάμεις και τη χώρα γενικώς, ενώ το Κάιρο άφησε εκτός της οικονομικής του κρίσης τις στρατιωτικές του δυνατότητες, εξοπλίστηκε πλουραλιστικά κι ενίσχυσε την αμυντική του βιομηχανία.

Αναρωτιούνται πολλοί γιατί δεν οριοθετούμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ειδικά τώρα με τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις. Διότι πολύ απλά εκτός της φοβικής μας στάσης εδώ και πολλά χρόνια, φαίνεται ότι το Κάιρο μας αγαπά αλλά ως ένα σημείο.

Την Παρασκευή 6/12 ο τ. ΥΠΕΞ, Γιώργος Κατρούγκαλος μέσα από την ασαφή απάντησή του στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών άφησε να διαφανεί η ομίχλη μιλώντας στους δημοσιογράφους Ανδρέα Παπαδόπουλο και Κώστα Παπαχλιμίντζο:

«Η οριοθέτηση της ΑΟΖ, για να είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της θάλασσας, προϋποθέτει συμφωνία με τα όμορα κράτη», προσθέτοντας ότι «αυτό έκανε από πλευρά της η Κύπρος. Εμείς με την Αίγυπτο ήταν από τις βασικές μας επιδιώξεις, είχε ξεκινήσει από το 2004 η διαδικασία διαπραγμάτευσης αλλά εμείς την εντατικοποιήσαμε, έγιναν πάρα πολύ γύροι, ήμασταν κοντά αλλά όχι τόσο κοντά ώστε να έχουμε συμφωνία γιατί η Αίγυπτος δέχεται το Δίκαιο της θάλασσας ως βάση της συζήτησης υπάρχουν όμως θέματα και ως προς αυτήν»

Το Σάββατο η εφημερίδα του σταθμού φιλεξενούσε γραπτή συνέντευξη του σημερινού ΥΠΕΞ, κ. Δένδια στον κ. Παπαχλιμίντζο:

«Πόσο κοντά είμαστε σε συμφωνία με τις γειτονικές μας χώρες για οριοθέτηση ΑΟΖ; Ποια είναι τα επόμενα βήματα σας στην κατεύθυνση αυτή;  

Η Ελλάδα επιδιώκει τον καθορισμό των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με τις γειτονικές της χώρες μέσω αντίστοιχων συμφωνιών και στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας. Με την Ιταλία βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, καθώς υπάρχει συμπεφωνημένο κείμενο. Με την Αίγυπτο θεωρώ επίσης ότι θα κινηθούμε προς μια θετική κατεύθυνση. Στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησα στο Κάιρο, συμφωνήσαμε με τον ομόλογό μου, τον κ. Shoukry, να επισπεύσουμε τις συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, καθώς, όπως απέδειξε και η εύρεση του κοιτάσματος Zohr, θα ωφεληθούμε και οι δύο από τη δυνατότητα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου».

Ο κ. Κατρούγκαλος μας είπε ότι πραγματοποιήθηκαν πολλοί γύροι συζητήσεων και ο κ. Δένδιας πως εκτιμά ότι ΘΑ κινηθούμε θετικά, άρα σήμερα βρισκόμαστε μάλλον στο πουθενά;
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail