Σε αντίθεση με την Άγκυρα η οποία επιχειρεί με τους S-400 να "χτίσει" της αντιαεροπορική της άμυνα, οι ελληνικές ΕΔ διαθέτουν οπλικά συστήματα τα οποία καλύπτουν κάθε γωνιά του Εθνικού Εναέριου Χώρου.
Προ των πυλών της συμφωνίας με γερμανική εταιρία για προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου βρίσκεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εκπρόσωποί της ταξίδεψαν τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, οι συζητήσεις ολοκληρώνονται και «κλειδώνει» σύντομα η απόκτηση των πανίσχυρων τορπιλών. Έτσι τα υποβρύχια τύπου 214, με τα νέα τους όπλα αποκτούν τρομακτικές δυνατότητες στο βυθό του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Θα μπορούν αθόρυβα να στοχοποιούν και να προσβάλουν τον ]τουρκικό στόλο από μεγάλες αποστάσεις, με εντυπωσιακή ακρίβεια και μεγάλη ταχύτητα.
Όμως τα υποβρύχια κλάσης "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ" δεν είναι το μοναδικό οπλικό σύστημα που έχουν στο οπλοστάσιό τους οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και δεν το διαθέτουν τουλάχιστον προς το παρόν οι γείτονες.
Μετά τις υπογραφές στη συμφωνία υποστήριξης των Mirage, μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 θα φτάσουν στην Τανάγρα και στη ''φωλιά'' των ''Δελταπτέρυγων'' τα πρώτα ανταλλακτικά. Τα γαλλικά μαχητικά αποτελούν επίσης όπλο που αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και όχι μόνο. Εξοπλισμένα με τα στρατηγικά βλήματα SCALP και τους αντιπλοϊκούς ΕXOCET μπορούν να αναλάβουν αποστολές κρούσης αποφέροντας βαριά πλήγματα στις εχθρικές δυνάμεις. Διαθέτουν ακόμη τη δυνατότητα να εμπλέκουν και να καθοδηγούν ταυτόχρονα 4 βλήματα MICA στοχεύοντας εχθρικά αεροσκάφη.
Επόμενος στόχος για το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας είναι η άμεση επαναπιστοποίηση όλων των γαλλικών βλημάτων, η οποία έχει καθυστερήσει δραματικά.
Απροσπέλαστη αντιαεροπορική ''ομπρέλα''
Σε αντίθεση με την Άγκυρα η οποία επιχειρεί με τους S-400 να ''χτίσει'' της αντιαεροπορική της άμυνα, οι ελληνικές ΕΔ διαθέτουν οπλικά συστήματα τα οποία καλύπτουν κάθε γωνιά του Εθνικού Εναέριου Χώρου.
Oι S-300 μπορεί να μην προσφέρουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των S-400 ωστόσο αποτελούν ένα σύγχρονο οπλικό σύστημα, με την Ελλάδα να είναι εδώ και χρόνια η μοναδική δυτική χώρα η οποία τους έχει στο οπλοστάσιό της. Αγοράστηκαν αρχικά από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά μεταφέρθηκαν στην χώρα μας έπειτα από τις αντιδράσεις της Άγκυρας, η οποία απείλησε ακόμα και με πολεμική εμπλοκή. Ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία και αναπτύχθηκαν στην Κρήτη. Πρόκειται για 2 πυροβολαρχίες S-300 PMU-1 με 12 εκτοξευτές, 96 βλήματα και μέγιστη ακτίνα εμπλοκής 150 km. Καλύπτουν έως και τα Δωδεκάνησα ενώ τα ραντάρ τους λαμβάνουν εικόνα έως και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Και φυσικά μπορούν να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε σημείο της Ελληνικής Επικράτειας.
''Ασπίδα'' των πολεμικών μας αεροδρομίων-και όχι μόνο- αποτελούν οι Patriot τους οποίους δεν έχει προμηθευτεί η Τουρκία. Το μέγιστο βεληνεκές του συστήματος είναι 160 χλμ. εναντίον αεροσκαφών και 20 χλμ. εναντίον βαλλιστικών πυραύλων. Απροσπέλαστα από αέρος είναι τα Ελληνικά νησιά αλλά και ο Έβρος με τους άγνωστους για την Άγκυρα Ρωσικούς TOR-M1 και OSA. Ο ΕΣ διαθέτει 25 αυτοκινούμενα συστήματα κατευθυνόμενων βλημάτων TOR-M1 μέγιστου βεληνεκούς 12 χιλιομέτρων και 38 αυτοκινούμενα συστήματα κατευθυνόμενων βλημάτων OSA-AK/AKM, μέγιστου βεληνεκούς 10-12 χιλιομέτρων.
''Εφιάλτη'' για τα τουρκικά άρματα μάχης αποτελούν χωρίς αμφιβολία τα 28 επιθετικά ελικόπτερα APACHE AH-64A και AH-64D τα οποία έχει εδώ και δύο δεκαετίες προμηθευτεί η Αεροπορία Στρατού. Ανήκουν στο 1ο & 2ο Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων, διαθέτουν τα πανίσχυρα αντιαρματικά βλήματα HELLFIRE και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, τα έχουν δει μόνο σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ, αλλά και στον εναέριο χώρο πέριξ των Ελληνικών νησιών.
Τα ''άγνωστα'' όμως στην Τουρκία γαλλικά όπλα δεν περιορίζονται μόνο στον αέρα. Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει εξοπλίσει τα πιο σύγχρονα Ταχέα Σκάφη Κατευθυνόμενων Βλημάτων που διαθέτει, τις πυραυλακάτους SUPER VITA κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ, με πυραύλους ΕXOCET block 3 οι οποίοι έχουν εμβέλεια άνω των 180 χιλιομέτρων. Οι HARPOON με τους οποίους έχουν εξοπλιστεί οι Τουρκικές KILIC, σύμφωνα με Επιτελείς του Ναυτικού, είναι σαφώς υποδεέστεροι και δεν διαθέτουν την "έξυπνη" τεχνολογία των Γαλλικών πυραύλων.
Και βέβαια άρμα μάχης σαν το LEO 2 HEL με βεληνεκές 5.800 μέτρα ο τουρκικός στρατός δεν διαθέτει. Στόχος της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι το επόμενο διάστημα να αξιοποιηθεί στο έπακρο το Ελληνικό οπλοστάσιο και ειδικά τα οπλικά συστήματα τα οποία δεν διαθέτει ο τουρκικός Στρατός και κατά συνέπεια είναι άγνωστα σε αυτόν.