Freepen.gr - Η Τουρκία ακολούθησε μια πολιτική αποκλεισμού της Αιγύπτου και του Ισραήλ από τις μεγάλες στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των κοινών ασκήσεων το 2015, στο πλαίσιο της πλατφόρμας του Μεσογειακού Διαλόγου (MD), επιβεβαίωσαν τα τουρκικά στρατιωτικά έγγραφα, τα οποία παρουσιάζει η ιστοσελίδα Nordimonitor.com.
Σύμφωνα με τα στρατιωτικά μνημόνια του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου τον Δεκέμβριο του 2015, η Τουρκία επέμενε να λάβει ξεχωριστές αποφάσεις του Βορειο-Ατλαντικού Συμβουλίου [NAC] για κάθε άσκηση που θα διεξαγόταν από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του MD, προκειμένου να περιοριστεί η ισραηλινή και αιγυπτιακή συμμετοχή αυτές τις δραστηριότητες.
Το NAC είναι το όργανο λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ, με όλες τις αποφάσεις να λαμβάνονται βάσει της ομοφωνίας.
Ωστόσο, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, αντιτάχθηκαν στην πρόταση της Τουρκίας και ισχυρίστηκαν ότι τέτοιες απαιτήσεις θα υπονόμευαν τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με τους εταίρους της στην περιοχή της Μεσογείου.
Τα στρατιωτικά έγγραφα αποκάλυψαν επίσης τη στρατηγική της Τουρκίας για την απομόνωση του Ισραήλ από τις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ που διεξήχθησαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας MD. Από αυτή την άποψη, η Τουρκία ζήτησε να είναι ανοικτές οι στρατιωτικές ασκήσεις μόνο στα κράτη-εταίρους του ΝΑΤΟ μετά την έγκριση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και την απόφαση της NAC και να επιτρέπεται στους εταίρους της MD να παρακολουθούν κοινές ασκήσεις ως παρατηρητές.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι ΗΠΑ, η Τσεχία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Ελλάδα ισχυρίστηκαν ότι τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την έγκριση του MC και του NAC για στρατιωτικές ασκήσεις που θεωρούνται πολιτικά ευαίσθητες αλλά υποτίθεται ότι η Πολιτική Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Άσκησης και Αξιολόγησης του ΝΑΤΟ (MC 0458/3) δεν παρέχει στους συμμάχους το δικαίωμα να αποκλείουν όλες τις κοινές ασκήσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής σχέσης.
Το MD ξεκίνησε το 1994 από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο. Σήμερα περιλαμβάνει επτά μη ΝΑΤΟϊκές χώρες στην περιοχή της Μεσογείου: Αλγερία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Μαυριτανία, Μαρόκο και Τυνησία. Το πλαίσιο δημιουργήθηκε για την ανάπτυξη πολιτικού διαλόγου και πρακτικής συνεργασίας μεταξύ της Συμμαχίας και των εταίρων της στην περιοχή της Μεσογείου.
Οι Τούρκοι διπλωμάτες διαβίβασαν διαβήματα στις Βρυξέλλες προκειμένου να εισαγάγουν τη θέση της Τουρκίας (φιλική στη μουσουλμανική αδελφότητα) στις πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο στο έγγραφο NSIE / 2015 του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζουν τα υπομνήματα, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία είχε σπάσει τη διαδικασία σιωπής του ΝΑΤΟ, έναν μηχανισμό που χρησιμοποίησε το ΝΑΤΟ για την υιοθέτηση κειμένων, καθώς η αντίληψη της Τουρκίας περιελάμβανε πολιτικά κίνητρα και δεν βασιζόταν σε δεδομένα πληροφοριών.
Μετά την πτώση του καθεστώτος Hosni Mubarak στην Αίγυπτο, ο τότε πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κινήθηκε γρήγορα για να αποκτήσει επιρροή στο Κάιρο κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μωχάμεντ Μορσί. Ωστόσο, μετά την ανατροπή τον Ιούνιο του 2013, η Άγκυρα έχασε πλήρως τα κέρδη της και πρόσφερε καταφύγιο στην ηγεσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο έδαφός της. Σε απάντηση, η Αίγυπτος έδωσε στον Τούρκο πρεσβευτή στην Αίγυπτο 48 ώρες για να φύγει από τη χώρα, ξεκινώντας μια ταχεία ψύξη των σχέσεων. Από τότε, οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου κλιμακώνονται και με τη σειρά τους επηρεάζουν την πολιτική κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.