Απλά έναν «άσφαιρο» σινιάλο; Πολλά «αντιφατικά» λέγονται και γράφονται για το θαλάσσιο «φράχτη-μπαριέρα» που σχεδιάζει να τοποθετήσει πιλοτικά η ελληνική κυβέρνηση ανοιχτά της Λέσβου - μήπως και αναχαιτίσει έτσι τις αστείρευτες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία.
Χωρίς να θέλει να γίνει κανείς μάντης κακών ή να ενδώσει σε ηθικολογικά κηρύγματα της ψευτοϊδεολογίας «No-Nations-No-Borders» αλλά και να μπορεί από τώρα να αξιολογήσει για την ορθότητα και κυρίως τη λειτουργικότητα ενός τέτοιου «αμφιλεγόμενου», «γελοίου», «περίεργου», «αστείου» κλπ μέτρου, δεν μπορεί να αποφύγει ένα βασανιστικό ερώτημα. (Ήδη δεν υπάρχει γερμανικό ΜΜΕ που να μη σχολίασε πικρόχολα τον «γελοίο ελληνικό φράχτη»).
Φαντάζεται κάποιος λοιπόν τι θα επακολουθήσει αν οι πρώτες βάρκες φτάσουν στον 2,7 km μήκος «φράχτη» και αρχίσουν οι προσπάθειες «εξουδετέρωσής» του με κάποια «εργαλεία» ή με κάποια άλλη «προβοκάτσια»; Κι ακόμα χειρότερα, αν οι επικίνδυνοι ελιγμοί των διακινητών σε ανοιχτή και φουρτουνιασμένη θάλασσα έχουν σαν αποτέλεσμα να πνιγούν μετανάστες;
Είναι σαν από τώρα να βλέπουμε τις μακάβριες φωτογραφίες πνιγμένων μπροστά στον «ελληνικό φράχτη» να συνοδεύουν σπαραχτικά πρωτοσέλιδα των Μέινστριμ σε όλη την Ευρώπη «των αξιών» και να μας κατηγορούν βυσσοδομώντας, όλο υποκρισία, κατά της χώρας μας. Μπορεί η σοσιαλφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη και η χώρα ν΄ αντέξουν μια τέτοια κατάσταση; Αν όχι, καλύτερα ο πρωθυπουργός να βρει επειγόντως άλλα μέτρα αναχαίτισης, όπως οφείλει, για την προστασία της χώρας από την παράνομη μετανάστευση αλλά και την τουρκική δολιότητα. Γιατί αυτ'ός ο «φράχτης» μοιάζει περισσότερο με «άσφαιρο» σινιάλο για εσωτερική κατανάλωση παρά με ουσιαστικό μέτρο αποτροπής.
Πάντως, (για έναν μη ειδικό) αν αυτό το μέτρο θα είχε κάποιο νόημα, τότε ο «φράχτης» πρέπει να στηθεί ακριβώς επάνω στο θαλάσσιο σύνορο με την Τουρκία – ως έσχατο σημείο - και όχι μέσα σε ελληνικά ύδατα.