Freepen.gr - Επτά χρόνια μετά την απαγωγή των δύο Χριστιανών επισκόπων στο Χαλέπι, αλλά το περιστατικό εξακολουθεί να περιβάλλεται από μυστήριο. Σύμφωνα με νεώτερη εκδοχή μαρτύρησαν στα χέρια ισλαμιστών το Δεκέμβριο του 2016 που τους κρατούσαν όμηρους για χρόνια. Αυτή είναι προφανώς η μοίρα των δύο Αρχιεπισκόπων του Χαλεπίου, του Ελληνορθόδοξου Παύλου Γιαζίγκι και του Συρορθοδόξου Γρηγορίου Γιοχάννα Ιμπραήμ, που εξαφανίστηκαν στις 22 Απριλίου χωρίς να αφήσουν ίχνος, στην περιοχή μεταξύ της συριακής μητρόπολης και των συνόρων με την Τουρκία.
Μια έρευνα υποστηρίζει αυτή τη θεωρία, την οποία διεξήγαγε μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Mansur Salib, Σύριο ερευνητή που κατοικεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και διαδόθηκε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας medium.com, ενός νέου κοινωνικού μέσου που συνδέεται με το Twitter. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, οι μαχητές του Nour al-Din al-Zenki, μιας ανεξάρτητης ομάδας που συμμετείχε στη συριακή διαμάχη, που χρηματοδοτήθηκαν και οπλίστηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης τόσο από τη Σαουδική Αραβία όσο και από τις ΗΠΑ, σκότωσαν τους δυο ιερείς.
Η έρευνα εντοπίζει την ιστορία, εστιάζοντας σε λεπτομέρειες που θεωρούνται χρήσιμες για την αναψηλάφιση της δυναμικής της. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, στις 22 Απριλίου 2013 οι δύο Αρχιεπίσκοποι εγκατέλειψαν το Χαλέπι πάνω σε ένα φορτηγό Toyota που οδηγούσε ο Fatha 'Allah Kabboud, με σκοπό να χειριστούν την απελευθέρωση δύο ιερέων, του Αρμένιου Καθολικού Michael Kayyal και Ελληνορθόδοξου Maher Mahfouz, που είχε προηγουμένως απαχθεί από ομάδες τζιχαντιστών, οι οποίες τότε έλεγχαν τα εδάφη ανατολικά της συριακής μητρόπολης.
Οι δύο επίσκοποι, ντυμένοι με πολιτικά ρούχα, έπεσαν σε αυτό που η αναψηλάφιση παρουσιάζει ως πραγματική παγίδα. Το αυτοκίνητο στο οποίο ταξίδευαν οι δύο μητροπολίτες μπλοκαρίστηκε από την ομάδα των απαγωγέων και ο οδηγός Fatha 'Allah Kabboud, καθολικός, πατέρας τριών παιδιών, πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Η ευθύνη για την απαγωγή δε διεκδικείται από καμία ομάδα.
Κατά τους επόμενους μήνες και χρόνια, φήμες και ανακοινώσεις σχετικά με την επερχόμενη απελευθέρωσή τους φιλτράρονται γύρω από την υπόθεση σε αρκετές περιπτώσεις, οι οποίες στη συνέχεια αποδείχθηκαν αβάσιμες.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε τώρα στο medium.com δείχνει ότι εμπλέκονται στην απαγωγή χαρακτήρες που συνδέονται με το ΜΙΤ (Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών), υποστηρίζοντας ότι η απαγωγή και η κράτηση σημειώθηκαν σε περιοχές που τότε λειτουργούσαν ως «υποδοχές για ξένες μυστικές υπηρεσίες», όπου θα μπορούσαν δύσκολα να λειτουργούν χωρίς την υποστήριξη των «απλών τρομοκρατών».
Το θέμα της εξαφάνισης των δύο μητροπολιτών σηματοδοτήθηκε από κακές κατευθύνσεις και ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες, όπως αυτό που συνέβη λίγες μέρες μετά την απαγωγή τους, ότι απελευθερώθηκαν και κατευθύνονταν προς τον Συριακό Ορθόδοξο καθεδρικό ναό του Χαλεπίου, όπου ένα πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκαν μάταια για να τους περιμένουν.
Η νέα έρευνα αναφέρει ήδη γνωστές πληροφορίες, μαζί με τους ισχυρισμούς που εκτίθενται χωρίς αντικειμενικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένου του υπαινιγμού ότι ο George Sabra, ένας χριστιανικός ηγέτης που ήταν πάντα κοντά σε ομάδες αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση της Δαμασκού, συμμετείχε επίσης στην απαγωγή των δύο μητροπολιτών. Η υπόθεση ότι οι δράστες της απαγωγής επιδίωξαν να αναγκάσουν τους δύο μητροπολίτες να μεταστραφούν στο Ισλάμ, για να τροφοδοτήσουν τους φόβους και την απελπισία μεταξύ των τοπικών χριστιανικών κοινοτήτων, τονίζεται επίσης.
Ο πιο σημαντικός μάρτυρας μεταξύ αυτών που αναφέρονται στην έκθεση φαίνεται να είναι ο Yassir Muhdi, ο οποίος παρουσιάστηκε ως ένας από τους φύλακες των δύο επισκόπων, ο οποίος αργότερα συνελήφθη από συριακές δυνάμεις. "Η επίσημη έρευνα" αναγνωρίζει ότι "δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, επειδή δεν ήταν δυνατό να βρεθούν τα λείψανα των δύο επισκόπων. Μεταξύ άλλων, η έρευνα ισχυρίζεται - παρουσιάζοντας θολές ενδείξεις ή συγκεντρώνοντας πληροφορίες χωρίς αντικειμενικές ενδείξεις - ότι οι δύο Αρχιεπίσκοποι υποβλήθηκαν σε φρικτά βασανιστήρια και ότι ένας από αυτούς, το 2015, βρισκόταν σε ιατρείο στην Αντιόχεια, το Antakya Devlet Hastanesi στην τουρκική επαρχία Hatay. Στο τελευταίο τμήμα, η έρευνα ισχυρίζεται ότι οι δύο επίσκοποι φέρεται να σκοτώθηκαν και θάφτηκαν σε απροσδιόριστο τόπο τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ οι περιοχές ανατολικά του Χαλεπίου επρόκειτο να ανακτηθούν από το συριακό στρατό. Σημειώνεται ότι η ανεύρεσή τους ήταν θέμα τιμής για τις ειδικές δυνάμεις του Στρατού, ωστόσο αυτό θα σήμαινε πως οι απαγωγείς θα εκτελούντο επί τόπου χωρίς δίκη, και έτσι εκτελέστηκαν.
Εν κατακλείδι, η έρευνα που δημοσιεύθηκε μπορεί να είναι χρήσιμη για να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες της δυναμικής της απαγωγής [και τα αρχικά στάδια] των δύο μητροπολιτών, αλλά σε πολλά αποσπάσματα δεν φαίνεται να παρέχει ορισμένα στοιχεία χρήσιμα για την οριστική διευκρίνιση ως προς το τι απέγιναν οι δύο επίσκοποι.
Ολόκληρη την έρευνα με τις σχετικές επικοινωνίες μπορείτε να τη δείτε εδώ > medium.com