@Christodulides |
Freepen.gr - Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας και της Κύπρου συναντήθηκαν την Τετάρτη στη Ρώμη για να συζητήσουν τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις τους, την κρίση της Λιβύης, τη μετανάστευση, τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ρώμη.
Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου του 2019, η Ιταλία επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο σχετικά με τις συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αγνοώντας εντελώς την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, αναφέρει η δήλωση του ιταλικού ΥΠΕΞ.
Οι δύο υπουργοί, χαιρετίζοντας την πρόσκληση της κυβέρνησης της Κύπρου να διαπραγματευτεί με την Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι, συμφώνησαν ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστεί με καλό διάλογο και διαπραγμάτευση, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.
Στο πλαίσιο αυτό, το μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι απαράδεκτο, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη . [Dec, 2019 E.C.] Μόνο μέσω μιας πραγματικής και καλής πίστης συνεργασίας, οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο θα ωφελήσουν όλους τους λαούς που ζουν στην περιοχή, υπογραμμίζει η ιταλική πλευρά..
Συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οριστικοποιώντας τους καταλόγους σχετικά με το καθεστώς των περιοριστικών μέτρων που απευθύνονται σε όσους είναι υπεύθυνοι ή εμπλέκονται στην παράνομη δραστηριότητα γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ομολογουμένως μια πολύ ωραία ανακοίνωση - ευχολόγιο. Είναι γνωστό ότι με αέρια δε βάφονται αυγά, ομοίως με αλληλεγγύη δεν εκδιώκονται πειρατές, ούτε με ευχές επιβάλλονται κυρώσεις. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι το διεθνές δίκαιο επιβάλλεται μόνο αν έχεις ισχύ και σε συμφέρει. Με τη συμπάθεια δεν μπορείς να περιμένεις πολλά.