Χθες στη Βουλή των Ελλήνων τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία με τη μορφή του κατεπείγοντος η τροπολογία της κυβέρνησης, που αφορούσε τις νέες διατάξεις της αποφάσεως της ΕΕΑ που υποβίβαζαν τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη λόγω πολυιδιοκτησίας.
Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευρισκόμενος στο Παρίσι “διέταξε” τους βουλευτές της ΝΔ σε κομματική πειθαρχία. Ήταν τόσο αυστηρή η σύστασή του, που υπονοούσε ότι όποιος δεν πειθαρχήσει θα διαγραφεί. Άλλωστε, άμεση ήταν και η διαγραφή του ευρωβουλευτή της ΝΔ Θοδωρή Ζαγοράκη από την Κ.Ο. της ΝΔ στο ευρωκοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού.
Στην γενόμενη ψηφοφορία λοιπόν, 156 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν υπέρ. Ο Πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ (Ν. Δένδιας), οι οποίοι λείπουν στο Παρίσι, ψήφισαν “υπέρ” και οι ψήφοι τους προσμετρήθηκαν.
Οι δυο ψήφοι που λείπουν από τους 158 που αριθμεί η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ, ανήκουν στον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στον βουλευτή Χαλκιδικής Γιώργο Βαγιώνα (δήλωσε άρρωστος).
Έτσι ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά το “αντάρτικο” κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, “απουσιάζει” και από την ψήφιση της τροπολογίας που εισήχθη με τη μορφή του κατεπείγοντος και της κομματικής πειθαρχίας που έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπάρχει λοιπόν ζήτημα Αντώνη Σαμαρά στη ΝΔ; Τι θα πράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Θα τολμήσει να λάβει μέτρα κατά του πρώην Πρωθυπουργού ή θα σιωπήσει, φοβούμενος τη διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος;
Ψάχνοντας το προκύψαν μεγάλο ζήτημα στη ΝΔ, ενημερωθήκαμε ότι στο Επιτελείο του Πρωθυπουργού εξετάζουν τις πολιτικές παραμέτρους που θα έχει μια τέτοια διαγραφή. Αφού είναι μπρος βαθύ και πίσω ρέμα για τον Πρωθυπουργό μια τέτοια διαγραφή. Από τη μια πλευρά ο Αντώνης Σαμαράς δεν “πειθάρχησε” στην εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα έπρεπε να διαγραφεί, κι από την άλλη ο πρώην Πρωθυπουργός, με μια τέτοια απόφαση, ίσως πάρει μαζί του και άλλους βουλευτές; Που οι ενδείξεις και οι πληροφορίες κάνουν λόγο, πως η “Σαμαρική πτέρυγα” στη ΝΔ αριθμεί διψήφιο αριθμό βουλευτών.
Και το ποιο σημαντικό είναι ότι σε αυτήν την περίπτωση – της διαγραφής – μήπως δημιουργηθεί νέο κόμμα, που προμετωπίδα θα έχει τα εθνικά θέματα και στα οποία – σε όλα – ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαφορετική πολιτική θέση από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και άρα ισχυρό πλεονέκτημα;
Αφού οι θέσεις του Αντώνη Σαμαρά δεν συμπορεύονται με τις νεοφιλελεύθερες και πολυπολιτισμικές θέσεις του Πρωθυπουργού.
Όταν στο Συνέδριο της ΝΔ τάχτηκε κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο “μεταναστευτικό”. Όταν στο ίδιο Συνέδριο τάχτηκε κατά των κυβερνητικών χειρισμών στα Ελληνοτουρκικά. Όταν ο Αντώνης Σαμαράς έχει την πολιτική θέση, ότι η “Συμφωνία των Πρεσπών” πρέπει να ακυρωθεί, αντίθετα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που χαρακτηρίζει πως η Συμφωνία “επιτεύχθηκε για καλό σκοπό και θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή”. Μαλακώνοντας έτσι, υπέρ το δέον τις απόψεις του γι΄ αυτήν, σε σχέση πάντα με τις “κορώνες” που ύψωνε κατά την προεκλογική εκστρατεία.
Όταν ο Αντώνης Σαμαράς, πρόσφατα θεώρησε, ότι προσφυγή στη Χάγη για επίλυση διαφορών μας με την Τουρκία (μόνο η Τουρκία έχει διαφορές, εμείς γιατί να έχουμε;) συνιστά “εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδος σε συνυποσχετικό που παρακάμπτει το Δίκαιο της Θάλασσας”.
Πάντως, με τούτα και με τα άλλα, πολύ γρήγορα έρχονται ραγδαίες εξελίξεις. Ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα. Ίσως εδώ να παίζει και κάποιο ρόλο το πρόσφατο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ.
Οψόμεθα.