Η εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σολεϊμάνι έχει πάρα πολλές πλευρές και οπτικές. Η αλήθεια όμως είναι ότι η δράση του στην περιοχή, είχε προκαλέσει πολλά προβλήματα και αρκετές ήττες στις ΗΠΑ. Στις περισσότερες εξ αυτών υπάρχει φαρδιά πλατιά η υπογραφή του.
Του Στρατή Μαζίδη
Οργάνωσε τις πολιτοφυλακές του Ιράκ που αντιμετώπισαν το ISIS [αυτήν την οργάνωση με τις δεκάδες αναφορές φυγάδευσης στελεχών από ελικόπτερα γνωστής χώρας], βοήθησε όσο μπορούσε τη Συρία με κορυφαία στιγμή την προέλαση το 2017 ως τα ιρακινά σύνορα παρακάμπτοντας την κατεχόμενη ζώνη του Αλ Τανφ.
Άλλωστε αν η Συρία σώθηκε, το χρωστά εν πολλοίς στο Ιράν, τους στρατηγιστές του αλλά και τη δική του μεσολάβηση τον Αύγουστο του 2015 στη Μόσχα.
Ο Σολεϊμάνι προφανώς οργάνωνε τους Ιρακινούς απέναντι στις ΗΠΑ με σκοπό να επιτύχει την εκδίωξη τους.
Ήταν καλός ή κακός ο Σολεϊμάνι; Εξαρτάται. Αν είσαι Αμερικάνος που θέλει να παρεμβαίνει σε μακρινές περιοχές και να διαφεντεύει τον κόσμο, κακός. Αν πιστεύεις πως η κάθε περιοχή μπορεί να έχει τον τοπικό ανταγωνισμό της χωρίς άλλους πάνω από το κεφάλι της, καλός.
Αν υπάρχει μπάχαλο στη Μέση Ανατολή, εν πολλοίς οφείλεται στις ΗΠΑ και τις επεμβάσεις τους στο Ιράκ, ιδίως εκείνη του 2003 με τα δήθεν όπλα μαζικής καταστροφής. Τα ίδια μπορεί να πει κανείς και για τη Λιβύη. Ενώ ο Καντάφι είχε αρχίσει να ελέγχει την κατάσταση, ήρθαν μερικοί βομβαρδισμοί και βλέπετε σήμερα την κατάσταση της χώρας. Στη Συρία έπαιξε και παίζει διαφορετικά. Με τρίπλες, με τοπικές μαριονέτες "καλές" και "κακές", με φεύγω μένοντας κ.ο.κ.
Ωστόσο στην περίπτωση της εκτέλεσης του Σολεϊμάνι υπάρχει κάτι που είτε συμπαθείς είτε όχι το Ιράν, είναι πάρα πολύ σημαντικό και πλέον δημιουργεί προηγούμενο. Το ανέφερε πολύ σωστά η Μαρία Ζαχάροβα λέγοντας ότι κρατικός αξιωματούχος δολοφονείται από άλλο κράτος. Και μάλιστα σε ξένο έδαφος για να να επεκτείνουμε την επισήμανσή της.
Για όλα όσα κατηγορεί ο Τραμπ τον Σολεϊμάνι, έναν στρατιωτικό μιας χώρας με μεγάλη και μακραίωνη παρουσία στην περιοχή, θα μπορούσε κανείς να ψέξει πχ....τον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν φτιάχνει στρατιωτικές ομάδες με ισλαμιστές κατσαπλιάδες σκορπίζοντας το θάνατο; Γιατί δεν στέλνει και σε αυτόν ένα drone; Να τελειώσει ό,τι άφησε στη μέση το 2016.
Οι Αμερικανοί με τις ειδικές επιχειρήσεις τους διατηρούν μια πολύ επικίνδυνη νοοτροπία. Μετατρέπουν την άποψή τους σε δικαιοσύνη, την οποία εκτελούν άμεσα. Μας λένε ότι εκτέλεσαν τον Μπίν Λάντεν και τον αλ Μπαγκντάντι [διότι δεν παίρνουμε και όρκο] ενώ θα όφειλαν να τους δικάσουν και να τους φυλακίσουν. Φυσικά όλοι αντιλαμβανόμαστε γιατί οι παραπάνω δεν οδηγήθηκαν σε δίκη αλλά εκτελέστηκαν ή..."εκτελέστηκαν".
Τώρα όμως αυτή η μεθοδολογία επεκτείνεται. Ο Σολεϊμάνι δεν ήταν τρομοκράτης κι ας έχει βαπτιστεί βολικά η Ισλαμική Φρουρά της Επανάστασης ως τέτοια. Απεναντίας πολέμησε με επιτυχία τους τρομοκράτες. Ο Σολεϊμάνι ήταν κρατικός αξιωματούχος που εκτελέστηκε στο έδαφος τρίτης χώρας από άλλο κράτος. Μια χώρα που δε σέβεται απολύτως τίποτε, με πρώτο και καλύτερο την εθνική κυριαρχία ενός άλλου κράτους. Λειτουργεί ως ομάδα ανταρτών που εφορμεί και φεύγει. Μήπως τελικά έχουμε μια νέα μορφή τρομοκρατίας με κρατική επικάλυψη η οποία πλέον εκτελεί κι επίσημα πρόσωπα;
Το καουμποϊλίκι έχει θέση μόνο στα ράντζα της Αριζόνα και στις ταινίες. Στη διεθνή σκηνή μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές και απρόβλεπτες εξελίξεις διότι το μόνο βέβαιο είναι ότι ο θάνατος του Σολεϊμάνι δε θα πέρασει έτσι. Πλέον θεωρείται μάρτυρας και θρύλος. Με απλά λόγια σκοτώνοντάς τον, τον έκαναν αθάνατο και η συνέπεια αυτού θα φανεί. Το Ιράν θα χτυπήσει εκεί και όταν δε θα το περιμένει κανείς. Ας σημειώσουμε πάντως ότι μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την εκτέλεση Σολεϊμάνι, ήδη ανακοινώθηκε ο διάδοχός του.