Γιατί ο Τραμπ δεν έδωσε στον Ερντογάν αυτό που ήθελε στη Λιβύη

Όταν ανακοινώθηκε ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη, το πρώτο ερώτημα που ήρθε στο μυαλό πολλών παρατηρητών ήταν τι δώρο έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον Τούρκο φίλο του αυτή τη φορά.

Παρουσίαση Freepen.gr

Αλλά μερικές ώρες μετά την κλήση, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τράμπ είχε προειδοποιήσει τον Ερντογάν για τη Λιβύη και είπε: «οι ξένες παρεμβάσεις περιπλέκουν την κατάσταση».

Η προειδοποίηση του Τραμπ ήρθε λίγες μόνο ώρες αφού το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που επέτρεπε στον Ερντογάν να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη.

Αυτό προέκυψε από έναν πρόεδρο ο οποίος έχει αποκλείσει την εφαρμογή μέτρων κατά της Τουρκίας στο πλαίσιο του νόμου CAATSA για την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 και ένα άλλο πακέτο κυρώσεων που ενέκρινε η Γερουσία. Ο Τραμπ επίσης επανειλημμένα εμπόδισε τη συζήτηση της Γερουσίας σχετικά με τα ψηφίσματα που αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων. Πάνω απ' όλα, ο Τράμπ έδωσε το πράσινο φως στην επίθεση του Οκτωβρίου στη βόρεια Συρία, παρά τις ισχυρές αντιρρήσεις από όλα τα αμερικανικά θεσμικά όργανα.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για το λόγο που ο Τραμπ προειδοποίησε τον Ερντογάν για τη Λιβύη - το πιο σημαντικό ήταν κρυφό στην ανάγνωση ενός άλλου τηλεφωνήματος στις 26 Δεκεμβρίου, ακριβώς μια εβδομάδα πριν, αυτή τη φορά μεταξύ του Τράμπ και ενός από τους αγαπημένους του ηγέτες του εξωτερικού, του Αιγύπτιου Προέδρου Abdel- al-Sisi. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι απορρίπτουν την "ξένη εκμετάλλευση" στη Λιβύη. Στις 2 Ιανουαρίου, το τηλεφώνημα Tραμπ-Ερντογάν, οι λέξεις "ξένη εκμετάλλευση" μετατράπηκαν σε "ξένη παρέμβαση".

Στη Λιβύη, ο Tραμπ έχει δείξει σαφώς ότι βρίσκεταιι το πλευρό του Σίσι, έναν άνθρωπο που ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αναφέρει ως τον "αγαπημένο του δικτάτορα". Είναι δύσκολο να υπερκεραστούν οι διαφορές μεταξύ Ερντογάν και Σίσι. Ο Ερντογάν υποστήριξε τον προκάτοχο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Προέδρου της Αιγύπτου, τον οποίο ο Σίσι ανέτρεψε σε ένα πραξικόπημα του 2013. Η Αίγυπτος και η Τουρκία βρίσκονται ακριβώς στις αντίθετες πλευρές της κρίσης της Λιβύης.

Ο Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεργάζονται στη Συρία από τα μέσα του 2016 και οι δύο ήθελαν την απόσυρση στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία. Ο Tραμπ απομάκρυνε τα στρατεύματά του από την περιοχή, παρά τις αντιρρήσεις του Πενταγώνου και του Κογκρέσου, εκπληρώνοντας την επιθυμία των δύο αγαπημένων του ηγετών.

Αλλά, όπως και ο Σίσι, ο Πούτιν είναι εναντίον του Ερντογάν στη Λιβύη. Η στήριξη του Πούτιν στον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου πολιορκούν την Τρίπολη, ήταν πιθανώς ένας άλλος παράγοντας που έθεσε το Τράμπ ενάντια στον Ερντογάν.

Ο Τραμπ ίσως μόλις έδειξε τα όρια της αγάπης του για τον Τούρκο Πρόεδρο. Προφανώς ο Ερντογάν είναι φίλος κατώτερης βαθμίδας σε σύγκριση με τον Πούτιν και το Σίσι.

Εάν οι Τούρκοι στρατιώτες πρόκειται να εγκατασταθούν στη Λιβύη, τα ρίσκα είναι υψηλά - είναι ένα επικίνδυνο και μοναχικό παίγνιο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια νέων Τούρκων στρατιωτών στις απομακρυσμένες ερήμους της Λιβύης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail