Freepen.gr - Δήλωση του Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Hami Aksoy, σε ερώτηση σχετικά με το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου:
Η παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου στάτους των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα από τη δεκαετία του 1960 είναι μόνο ένα από τα αλληλένδετα ζητήματα στο Αιγαίο. Το εν λόγω ζήτημα αφορά στη συστηματική παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελλάδας από το 1923 της Λωζάννης και τις Συνθήκες Ειρήνης του Παρισιού του 1947 και ως εκ τούτου την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα απέφυγε να τεθεί αυτή η διαφορά ενώπιον της διεθνούς διαιτησίας, διατυπώνοντας επιφυλάξεις σχετικά με τη διεθνή δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με το θέμα αυτό το 1993.
Από την αρχή, η Τουρκία έχει προχωρήσει τακτικά και διαρκώς σε διπλωματικές πρωτοβουλίες και διαμαρτύρεται για την παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου στάτους των νησιών από την Ελλάδα και τρίτες χώρες.
Θα θέλαμε να εξετάσουμε το ζήτημα της παραβίασης του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου μαζί με τις άλλες διαφορές του Αιγαίου με στόχο την επίλυσή τους μέσω του διαλόγου. Με τον τρόπο αυτό δεν αποκλείουμε επίσης να συμφωνήσουμε αμοιβαία τα μέσα ειρηνικής διευθέτησης και από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Στην πραγματικότητα, αυτή ήταν η προσέγγισή μας που προτάθηκε κατά τη διάρκεια των διερευνητικών συνομιλιών που διεξήχθησαν μεταξύ 2002-2016, οι οποίες ανεστάλησαν κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας.
Όπως πρότεινε ο Πρόεδρος Erdoğan στις συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, η Τουρκία είναι έτοιμη να αναζωογονήσει όλα τα κανάλια διαλόγου με την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των διερευνητικών συνομιλιών και είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κανάλι διαλόγου για την Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, αντί να ανταποκριθούν θετικά στην πρότασή μας και να αρχίσουν να μιλάνε μαζί μας, η Ελλάδα ως συνήθως επιλέγει να διαμαρτυρηθεί για την Τουρκία στην ΕΕ και επιδιώκει να βρει λύσεις από τρίτους. Αυτή η στρεβλωτική στάση δεν είναι συμβατή με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Η Ελλάδα κάνει σοβαρό λάθος, αν πιστεύει ότι θα επιτύχει αποτελέσματα μέσω τρίτων χωρών όποτε αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Σε ένα μόνο φαίνεται να έχει δίκιο ο Ακσόι, ότι η Ελλάδα κάθε φορά που έχει πρόβλημα προσπαθεί να το λύσει μέσω τρίτων.