Freepen.gr - Τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν τη νύχτα της αιματηρής προσπάθειας του πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016 δεν ανήκαν στον τουρκικό στρατό και τίθενται ερωτήματα σχετικά με τους πραγματικούς ιθύνοντες νόες πίσω από τις δολοφονίες που έλαβαν χώρα εκείνη τη νύχτα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Τούρκου δημοσιογράφου Adem Yavuz Arslan, σημειώνει το turkishminute.com.
Ο Αρσλάν βασίστηκε στο ρεπορτάζ του, που δημοσιεύτηκε από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα tr724 αυτή την εβδομάδα, σε αρχεία δικαστηρίου και σε αυτοψίες των θυμάτων καθώς και σε εκθέσεις βαλλιστικών.
Συνολικά 249 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι χίλιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, η οποία καταστάλθηκε εν μία νυκτί.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του έριξαν την ευθύνη στο κίνημα Gülen αν και αυτό αρνείται έντονα οποιαδήποτε ανάμειξη.
Σύμφωνα με τις αναφορές της νεκροψίας των πολιτών Mustafa Avcu, Yakup Başıbüyük και Ömer Takdemir, που σκοτώθηκαν τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος, τα τμήματα σφαιρών που αφαιρέθηκαν από το σώμα τους, είναι ένα είδος πυρομαχικών δεν χρησιμοποιείται από τον τουρκικό στρατό. Παρομοίως, ο ίδιος τύπος σφαίρων αφαιρέθηκε από το πλήρωμα τεθωρακισμένου που χρησιμοποιήθηκε από τους πραξικοπηματίες.
Ένας από τους κατηγορούμενους για δίκη για ανάμειξη στο πραξικόπημα, ο κ. Necip Erkul, δήλωσε σε ακρόαση ότι η χρήση σφαίρας διάτρησης 9 mm απαγορεύεται από το στρατιωτικό προσωπικό των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και ότι αυτές οι σφαίρες δεν υπάρχουν σε στρατιωτικές μονάδες.
"Από πού προέρχονται αυτές οι σφαίρες διάτρησης 9 mm και ποιοι διέπραξαν αυτές τις δολοφονίες;" ρωτά ο Arslan.
Ένα άλλο παράδειγμα που αναφέρεται στην έκθεση του δημοσιογράφου αφορά τις περιπτώσεις πολιτών Ümit Çoban, Medet Ekizceli και Rüstem Resul Perçin, οι οποίοι σκοτώθηκαν επίσης στις 15 Ιουλίου. Σύμφωνα με μια αναφορά με αντικείμενο τον προσδιορισμό των χρηστών των όπλων των οποίων οι σφαίρες που εξήχθησαν από το σώμα τους, δεν εκτοξεύτηκαν από τα όπλα των κατηγορουμένων για τη δολοφονία τους.
"Όλα τα όπλα [στη σκηνή του εγκλήματος] συλλέχθηκαν και διεξήχθησαν δοκιμές βαλλιστικών, αλλά οι σφαίρες στα σώματα των θυμάτων δεν εξαπολύθηκαν από κανένα από αυτά τα όπλα. Ποιος σκότωσε αυτούς τους ανθρώπους; Γιατί δε διερευνάται αυτό;" ρωτά ο Arslan.
Στο άρθρο του ο Arslan μιλάει επίσης για πυρομαχικά και εκρηκτικά που βρέθηκαν σε σάκο σε βοτανικό πάρκο στο προεδρικό συγκρότημα της Άγκυρας στις 5:30 μ.μ. στις 16 Ιουλίου 2016.
Παρόλο που ο Ερντογάν δεν βρισκόταν στο προεδρικό μέγαρο στις 15 Ιουλίου 2016, μια ομάδα φυλακισμένων πήγε στο παλάτι εκείνη τη νύχτα και αμέσως υποτάχτηκε. Λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ένα αεροσκάφος F-16 βομβάρδιζε την εξωτερική αυλή του προεδρικού παλατιού, οδηγώντας στο θάνατο πέντε πολιτών στην περιοχή, ενώ οι εξωτερικοί τοίχοι του προεδρικού συγκροτήματος υπέστησαν ελαφρές ζημιές.
"Από όσο ξέρουμε, δεν υπήρχαν στασιαστές που μπήκαν στο προεδρικό συγκρότημα. Ποιος έφερε εκεί τα εκρηκτικά μέσα; Ποιος ήταν ο στόχος τους;" ξαναρωτά ο Arslan.
Αναφερόμενος σε μια έκθεση της 15ης Ιουλίου που συνέταξε ο Εθνικός Οργανισμός Πληροφοριών της Τουρκίας (MİT), το προσωπικό της MİT βρέθηκε επίσης στους δρόμους με όπλα για να αντιμετωπίσει τους δράστες του πραξικοπήματος τη νύχτα της 15ης Ιουλίου και η έκθεση αναφέρει ότι πολέμησαν επιτυχώς ενάντια στους στρατιώτες του πραξικοπήματος.
"Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ποιους στόχευσαν με τα όπλα τους και ποιοι σκοτώθηκαν", λέει ο Arslan.
Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα παραδείγματα στην έκθεση του δημοσιογράφου που υπογραμμίζουν τις ιδιαιτερότητες των πυρομαχικών και των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την απόπειρα πραξικοπήματος.
"Ούτε οι έρευνες για το πραξικόπημα ούτε οι δίκες έχουν διεξαχθεί σωστά. Ωστόσο, υπάρχει μια πολύ σαφής κατάσταση: Σφαίρες που δεν χρησιμοποιούνται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αφαιρεθεί από τα σώματα κάποιων από τα θύματα. Και κάποιες σφαίρες που εξαπολύθηκαν εκείνη τη νύχτα δεν προέρχονταν από τα όπλα των κατηγορουμένων. Ποιος είναι ο δολοφόνος των θυμάτων του πραξικοπήματος;" ρωτά ο Arslan.