Ο Αμπού Ζαΐντ Ομάρ Ντόρντα, πρώην Γενικός Γραμματέας της Λαϊκής Επιτροπής της Λιβύης (πρωθυπουργός) και πρώην Αρχηγός της Υπηρεσίας Εξωτερικής Ασφάλειας (ESC) κατά τη διάρκεια της εποχής του Μουαμάρ Καντάφι, δήλωσε ότι όταν ήταν επικεφαλής της ESC κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Καντάφι 2011, έλαβε πολύ ευαίσθητες πληροφορίες πληροφοριών, οι οποίες ανέφεραν ότι υπήρξε συνωμοσία εναντίον της Λιβύης, η οποία θα εφαρμοζόταν μέσω αντάρτικων οργανώσεων, τα μέλη των οποίων επέστρεφαν στη χώρα πριν και κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της Αραβικής Άνοιξης για να εξαπλώσουν το χάος, την καταστροφή, τους θανάτους και τις κλοπές σε όλη τη χώρα.
Παρουσίαση Freepen.gr
Ο Αμπού Ζαΐντ Ομάρ Ντόρντα, ένας από τους σημαντικότερους αξιωματούχους του καθεστώτος Καντάφι, φυλακίστηκε μετά από ένοπλη εξέγερση εναντίον του Λίβυου ηγέτη το 2011, η οποία κορυφώθηκε με την ανατροπή και τη δολοφονία του. Ο Ντόρντα απελευθερώθηκε για ιατρικούς λόγους από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στη Λιβύη στις αρχές του περασμένου έτους.
Σε τηλεοπτική ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση Libya Now TV, ο Ντόρντα κατηγόρησε τον πρόεδρο της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας (GNA), Fayez al-Sarraj, ότι υποχωρεί απέναντι στους Τούρκους εις βάρος των συμφερόντων του λαού της Λιβύης λόγω της τουρκικής καταγωγής του. Είπε ότι είχε έγγραφα για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του. Ο πρώην αρχηγός των κατασκόπων δήλωσε ότι ο Fayez al-Sarraj ζήτησε την τουρκική στρατιωτική υποστήριξη, διότι θα αισθάνεται πιο άνετα με τους Τούρκους από ό,τι με οποιονδήποτε άλλο ξένο υποστηρικτή αφού έχει καταγωγή που τον συνδέει με τους Τούρκους.
Σε μια επίσκεψη επιθεώρησης στη φυλακή της Al-Hadaba μια μέρα από τον Fayez al-Sarraj, ο Abu Zaid Dorda ανακάλυψε ότι ο Sarraj "δεν ξέρει τι συμβαίνει γύρω του και εκτελεί τις οδηγίες που λαμβάνει τηλεφωνικά".
Ο Dorda ανέφερε ότι η παραμονή του Fayez al-Sarraj και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη διακυβέρνηση της χώρας σημαίνει την καταστροφή της Λιβύης και των δυνατοτήτων της. Προκάλεσε τον Sarraj να παράσχει έναν ορισμό της έννοιας του πολιτικού κράτους που επικαλείται "ενώ οι πολιτοφυλακές κλέβουν τα ρούχα των πρωθυπουργών από τα ξενοδοχεία", δήλωσε ο Dorda.
Ο Dorda κατηγόρησε το GNA ότι είναι κυβέρνηση παράνομων υπαλλήλων για την Άγκυρα, που ενεργεί ως θεματοφύλακας των τουρκικών συμφερόντων. Ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι, είδε αρκετούς ανώτερους φυλακισμένους τραπεζίτες που του είχαν πει ότι είχαν προσεγγιστεί από φύλακες για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς κεφαλαίων και ανοίγματος λογαριασμών στην Τουρκία για να στηρίξουν το καθεστώς του Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Είπε ότι "αυτοί οι πράκτορες λεηλατούσαν τη χώρα" για να σώσουν την τουρκική οικονομία και τη λιρέτα που υπέστη σημαντική υποτίμηση έναντι των διαπραγματεύσιμων παγκόσμιων νομισμάτων.
Τόνισε ότι οι οργανισμοί της Λιβύης, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ελέγχονται από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και ζήτησε την εκκαθάρισή τους και την εξάλειψη των ριζών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Αναφερόμενος σε ορισμένους από τους πιστούς του Καντάφι, ο Ντόρντα ανέφερε ότι "ο καθένας που έχει πρόβλημα με τον Χαλιφά Χάφταρ μπορεί να επιλέξει να μην συνεργαστεί μαζί του, αλλά πρέπει να βρει μια λύση". Ο ίδιος ανέφερε ότι η τουρκική παρέμβαση δεν είναι μόνο κατά του Χάφταρ και του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, αλλά εναντίον όλων των Λίβυων.
Σημείωσε ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα θέλει η Λιβύη να είναι ένα θησαυροφυλάκιο για τη διακρατική ατζέντα της για την εδραίωση της επιρροής της Τουρκίας στη χώρα και σε ολόκληρη την περιοχή. Είπε ότι το ηθικό των πολιτοφυλακών στην Τρίπολη κατέρρευσε και δεν υπάρχει πλέον παρά εκμετάλλευση και επιθετικότητα από τον Ερντογάν.
Ο Dorda δήλωσε ότι ο Khaled al-Sharif, μέλος του LIFG που ήταν ο πρώην επικεφαλής της φυλακής όπου εκτελούσε την ποινή του, ανάγκασε το προσωπικό και τους φυλακισμένους στη φυλακή al-Hadaba να συσκευάσει πυρομαχικά και όπλα για να τα μεταφέρουν από την Τρίπολη στις ριζοσπαστικές οργανώσεις στη Βεγγάζη και στη Ντέρνα, ενώ οι πληρωμές που τους δόθηκαν από την κυβέρνηση μεταφέρθηκαν στην Τουρκία.
Στην τηλεοπτική ομιλία του, ο Dorda ζήτησε προσωρινή εθνική σημαία. μια σημαία με λευκό φόντο και στο κέντρο της την εικόνα του Omar Mukhta, του θρυλικού μαχητή της ελευθερίας της Λιβύης που ηγήθηκε του κινήματος αντίστασης στην Κυρηναϊκή της Λιβύης, κατά την εποχή της ιταλικής φασιστικής αποικιοκρατίας.
Ο Dorda είπε ότι οι Λίβυοι θα μπορούσαν αργότερα να αποφασίσουν για την εθνική τους σημαία αφού ψηφίσουν επίσημα ένα σύνταγμα που θα συνέδεε όλες τις συνιστώσες της χώρας. Κάλεσε επίσης τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ να μην κλείσει την πόρτα σε όσους ονομαζόνται επαναστάτες και δε συμμετείχαν σε εγκλήματα κατά των Λίβυων.
Κλείνοντας τα όσα είπε, προέτρεψε τους κατοίκους της Τριπόλεως να προστατεύσουν τις γειτονιές τους και τους δρόμους τους και να εξασφαλίσουν τον LNA, καθώς η πρόοδό του προς την πρωτεύουσα είναι το μόνο που μπορεί να απελευθερώσει την πόλη από τις πολιτοφυλακές και να την προστατεύσει από την επικείμενη τουρκική κατοχή.