Christophe Petit Tesson/Pool via REUTERS |
Η ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΪ ΦΑΙΝΕΤΑΙ - Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι θα προκύψει κάτι καλό για την χώρα μας από την σύσκεψη του Βερολίνου.
υποναυάρχου ε.α.
προέδρου Κοινωνίας Αξιών
Πολύ φοβάμαι για τα παρακάτω:
1. Δεν θα υπάρξει αναφορά στην συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης (όπως ήδη έχει δώσει το στίγμα το Βερολίνο) και η συμφωνια Τουρκίας-Λιβύης θα εξακολουθεί να μας βασανίζει.
2. Ο Χαφτάρ δεν θα φύγει ως ο απόλυτος άρχων της Λιβύης από την σύσκεψη, αλλά στην καλύτερη γι αυτόν περίπτωση θα συμβιβαστεί με μία από τις παρακάτω επιλογές:
- Ανανέωση της απόφασης για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τον Σαράζ επικεφαλής είτε κάποιον άλλον που θα αποδεχθούν πρόσκαιρα και οι δύο, μέχρι τις εποπτευόμενες εκλογές που θα πρέπει να γίνουν.
- Διαρχία με ανακωχή, και διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης και των κεκτημένων μέχρι τις εποπτευόμενες εκλογές, όπου όλα παγώνουν (και το ζήτημα της συμφωνίας).
- Πρόεδρος ο ένας και πρωθυπουργός ο άλλος σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, διατηρώντας ο καθένας την επικράτεια που κυριαρχεί (ίσως υποχωρήσει σε κάποιες περιοχές ο Χαφτάρ ως αντάλλαγμα της αναγνώρισης του ρόλου του), μέχρι τις εκλογές.
3. Σε περίπτωση που ο Χαφτάρ πιεσθεί και αποχωρήσει χωρίς συμφωνία από την σύσκεψη, τότε οι εχθροπραξίες θα ξαναρχίσουν δριμείες, η Τουρκία θα ξεσαλώσει και θα επιχειρήσει μονομερώς να ενισχύσει τις δυνάμεις του Σαράζ, αδιαφορώντας για την απόφαση για εμπάργκο του ΣΑ/ΟΗΕ, την οποία θα θεωρήσει παρωχημένη.
Και θα το επιδιώξει άμεσα αυτό, ώστε να προλάβει την σύγκληση του ΣΑ/ΟΗΕ που θα ακολουθήσει την ενεδεχόμενη αποτυχία της σύσκεψης του Βερολίνου.
4. Σε περίπτωση οιουδήποτε είδους συμβιβασμού και ανακωχής μεταξύ των δύο πλευρών, θα αποφασισθεί ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ.
Τότε η Τουρκία, όταν οι χώρες κληθούν να συνεισφέρουν δυνάμεις, θα βρει την ευκαιρία να προσφέρει το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων.
Τότε θα υπάρξουν και Αφρικανικές και Ευρωπαϊκές χώρες που θα συμμετάσχουν, κυρίως η Γαλλία και η Αίγυπτος και φυσικά θα υπάρχει ευκαιρία και για την Ελλάδα να συμμετάσχει με δυνάμεις, όπως ήδη έχει δηλώσει η κυβέρνηση.
5. Όλα τα παραπάνω σενάρια θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και με τα προβλήματα που παρουσιάζονται από πλευράς Ρωσικών κυρίως και δευτερευόντως Αμερικανικών συμφερόντων και την σύγκρουση ισχύος μεταξύ τους.
6. Ευκαιρία οιουδήποτε Βέτο στην απόφαση δεν θα υπάρξει για μας.
7. Σε όλες τις περιπτώσεις η παράνομη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης θα παραμένει ανέπαφη, αφού όπως είναι φανερό και δηλωμένο, είναι σε πολύ υποδεέστερη προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων προβλημάτων που υπάρχουν στην Λιβύη και των επί μέρους συμφερόντων των μεγάλων παικτών στην περιοχή.