Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα ζητήσουν την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη μέχρι τα μεσάνυχτα στις 12 Ιανουαρίου, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στρατής Μαζίδης
Ο Τσαβούσογλου μίλησε μετά από διμερή συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών της Κωνσταντινούπολης, λίγο μετά την τελετή έναρξης του αγωγού TurkStream.
"Αποφασίσαμε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία και, ως μεσάζοντες, καλούμε όλα τα μέρη στη Λιβύη να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στις 00:00, στις 12 Ιανουαρίου, να δηλώσουν μια βιώσιμη εκεχειρία, υποστηριζόμενη από τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο έδαφος και την εξομάλυνση της καθημερινής ζωής στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις και αμέσως να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με σκοπό να τερματίσουν τα βάσανα του λαού της Λιβύης και να επαναφέρουν την ειρήνη και την ευημερία στη χώρα», δήλωσαν οι δύο ηγέτες.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τους διμερείς δεσμούς, τις περιφερειακές εξελίξεις και την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη κατά τη συνάντησή τους, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Ωστόσο, είναι νομίζω προφανές, πως εδώ στήνεται μια νέα τουρκική παγίδα. Οι Ρώσοι είναι απίθανο να μην την αντιλαμβάνονται και συνεπώς η στάση τους θα δείξει πολλά. Το ερώτημα είναι πως θα κινηθούν οι υπόλοιποι. Ποια είναι λοιπόν αυτή η παγίδα; Η μέθοδος της εκεχειρίας. Όταν η Τουρκία μεθοδεύει εισβολές και δεν της βγαίνουν στρατιωτικά αλλά απεναντίας βρίσκεται ένα βήμα προ της κατάρρευσης, ρίχνει στο τραπέζι την ιδέα της...φιλειρηνικής εκεχειρίας.
Το 1974 με την Τουρκία εγκλωβισμένη σε μικρούς θύλακες στην Κύπρο, πήγαμε σε εκεχειρία όπου χάθηκε το 40% του νησιού.
Τον Οκτώβριο του 2019 κι ενώ Κούρδοι-Σύριοι είχαν αρχίσει να αναχαιτίζουν τους Τούρκους και τους μισθοφόρους τους οι οποίοι είχαν πιάσει μόνο το Ταλ Αμπιάντ, ήρθαν δύο βολικές εκεχειρίες, η πρώτη μέσω ΗΠΑ και η δεύτερη μέσω Ρωσίας ώστε να πάρει δίχως πιστολιά ό,τι δεν μπόρεσε στη μάχη.
Είναι πασιφανέστατο πως τα τουρκικά σχέδια στη Λιβύη δε βγαίνουν. Ο Χαφτάρ αλλάζει τακτική και κερδίζει εδάφη. Οι τουρκικές εξοπλιστικές βοήθειες ανατινάζονται. Οι Τούρκοι που θα πάνε στη Λιβύη, είπε ο Ερντογάν, δε θα πολεμήσουν.
Καμία εκεχειρία δεν πρέπει να δεχθεί η πλευρά Χαφτάρ διότι τότε ενδέχεται να το μετανιώσει πικρά. Ειδικά αν σκοπεύει να την τηρήσει καθώς θα διαπιστώσει πως οι ισλαμιστές εισαχθέντες μισθοφόροι δε θα το πράξουν.
Άλλωστε ποιος ζητά εκεχειρία; Αυτός που χάνει. Γιατί το κάνει; Για να αλλάξει τους όρους και τις συνθήκες του παιχνιδιού προς το μέρος και για ανασύνταξη / ενίσχυση.