«ΝΕΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΛΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΕΡΕΩΣΕΤΕ, ΔΙΟΤΙ ΟΤΑΝ ΕΠΙΑΣΑΜΕ ΤΑ ΑΡΜΑΤΑ, ΕΙΠΑΜΕ ΠΡΩΤΑ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ» Βροντοφώναξε ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΝΥΚΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ......ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΜΑΣ;
Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού
Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία της πολιτείας για τον εορτασμο των διακοσίων ετών από την εναρξη της επανάστασης του Έθνους ενάντια στον Τουρκικό ζυγό, διότι μας συνδέει με την ύψιστη δίψα της ψυχής μας για εθνική αξιοπρέπεια κι ελευθερία, αλλά και για αναστοχασμό και γέφυρα για το μέλλον.
Κύριος στόχος των εορταστικών εκδηλώσεων θα πρέπει να είναι κατ`αρχήν η εξύψωση του εθνικού φρονήματος του λαού μας, να θυμηθούμε και να αναπολήσουμε το ένδοξο παρελθόν μας, να αναθεωρήσει η νεολαία μας τα πρότυπά της, μέσα από τα κατορθώματα των ΗΡΩΩΝ μας, να συγκρίνουμε με το παρόν και βέβαια να σχεδιάσουμε το μέλλον μέσα από τα διδάγματα του παρελθόντος και του παρόντος και πάντα σύμφωνα με τα εθνικά μας ιδεώδη.
Όμως γενική είναι η εντύπωση ότι με την παρουσίαση του ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ δεν τονώθηκε το φρόνημα, ούτε κέντρισε την προσοχή και το ενδιαφέρον του λαού μας. Ποια η σχέση του με το λαμπρό 1821, ποιο το μήνυμα που εκπέμπει για το παρόν και το μέλλον και πια η ευγνωμοσύνη προς τους Αγωνιστές της Εθνικής Εξέγερσης;
Παντελής έλλειψη του σταυρού και του συμβόλου του ΕΘΝΟΥΣ, της Σημαίας, που αποτελούσαν στοιχείο της επανάστασης καθόσον «Για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος της Ελευθερία», αγωνίστηκαν οι πρόγονοι μας και βέβαια αποτελούν και σημερα τις βασικές σταθερές του ΕΘΝΟΥΣ και της Ελληνικς κοινωνίας.
Επί πλέον η επικεφαλής της επιτροπής, δεν μπορεί να εμπνεύσει τον μέσο ΕΛΛΗΝΑ, διότι έχει ταυτισθεί, ορθώς ή όχι, με την κρίση, με την πτώχευση, οικονομική και πνευματική, της χώρας μας. Τι να πουν οι άνθρωποι της επιτροπής για το μέλλον του ΕΘΝΟΥΣ, αφού η πλειονότητα είναι θιασώτες της παγκοσμιοποίησης, ενώ ειναι αυτοί που με την γραφίδα τους αλλα και με τις δράσεις τους, συνέβαλλαν στην σημερινή κατάσταση της χώρας μας και το ξεπούλημα του μέλλοντος των παιδιών μας και της ΠΑΤΡΙΔΟΣ μας.
Τέλος πιστεύω ότι δεν είναι σώφρον να αρχίσουμε τις αμφισβητήσεις για την ιστορική αυτή εποχή με μια πολυσπερμία ιστορικών θεωριών, αμφιλεγόμενης μάλιστα αξιοπιστίας, που πολλοί από τα μέλη της επιτροπής έχουν εκφράσει, στην σημερινή κρίσιμη περίοδο για την χώρα μας.
«Η Ιστορία και το μέλλον της Ελλάδος στηρίζονται πάνω σε τρεις λέξεις: Θρησκεία, Ελευθερία, Πατρίς».
(Παλαιών Πατρών Γερμανός)