Freepen.gr - Ο Gökhan Türkmen, ο οποίος φέρεται να απήχθη από τούρκους αξιωματικούς των υπηρεσιών πληροφοριών και κρατήθηκε σε μη επίσημο κέντρο κράτησης για 271 ημέρες, δήλωσε ότι βασανίστηκε, υπέστη σοβαρές απειλές, παρενοχλήθηκε και κακομεταχειρίστηκε σeξουαλικά κατά τη διάρκεια της εξαναγκαστικής εξαφάνισης του, σύμφωνα με το ιστοχώρο ειδήσεων Yeni 1 Mecra που επικαλείται το turkishminute.com.
Τον Φεβρουάριο του 2019, επτά ύποπτοι σε έρευνες που αφορούσαν το θρησκευτικό κίνημα Gülen εξαφανίστηκαν. Ο Yusuf Bilge Tunç, ένας πρώην δημόσιος υπάλληλος που απολύθηκε από την εργασία του με κυβερνητικό διάταγμα, εξακολουθεί να αγνοείται.
Ο Türkmen, ο οποίος σήμερα βρίσκεται προφυλακισμένος στη φυλακή Sincan της Άγκυρας, δήλωσε στους δικαστές ότι είχε απαχθεί στην πατρίδα του στην Αττάλεια από άτομα που φορούσαν αστυνομικά γιλέκα στις 3 Φεβρουαρίου 2019.
Μεταφέρθηκε σε μια θέση τέσσερις ή πέντε ώρες μακριά, όπου υπέστη βασανιστήρια και κακομεταχείριση επί μήνες, πρόσθεσε.
Ο Türkmen δήλωσε ότι, ενώ ήταν υπό κράτηση το Νοέμβριο, είχε εμποδιστεί να διατηρήσει τον δικηγόρο του. Ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια ακρόασης ότι είχε απολύσει τον δικηγόρο Ayşegül Güney, ο οποίος του ανατέθηκε από δικηγορικό σύλλογο.
Οι οικογένειες των εξαφανισθέντων ανδρών είχαν πραγματοποιήσει μια εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα κατά τη διάρκεια της απουσίας τους, αλλά οι άλλοι πέντε, εκτός από το Türkmen, που αργότερα επανεμφανίστηκαν τελώντας υπό κράτηση ζητώντας από τις οικογένειές τους να σταματήσουν την εκστρατεία.
Ήταν προφανώς φοβισμένοι και φαινομενικά αντιμετωπίστηκαν πολύ άσχημα λαμβάνοντας υπόψη την εμφάνισή τους, δήλωσαν αργότερα στους δημοσιογράφους οι οικογένειες και οι δικηγόροι από την ένωση δικηγορικών συλλόγων της Άγκυρας.
Οι οικογένειες διαμαρτύρονταν συνεχώς για την έλλειψη βοήθειας από αξιωματούχους για να βρουν τους αγαπημένους τους, καθώς οι γυναίκες αποκάλυψαν λεπτομέρειες σχετικά με την ένδειξη ότι οι άνδρες τους είχαν απαχθεί.
Η σύζυγος του Salim Zeybek, Fatma Betül Zeybek, ήταν μαζί του όταν τρεις άνδρες σε ένα όχημα τους ανάγκασαν να σταματήσουν το αυτοκίνητό τους και απήγαγαν τον άντρα της.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της τουρκικής ασφάλειας, οι αγνοούμενοι είχαν μείνει εδώ και μήνες σε ασφαλές σπίτι στη χώρα και δεν ένιωσαν ποτέ την ανάγκη να έρθουν σε επαφή με τις οικογένειές τους!
Ο Mehmet Murat Atak, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη δικηγορική ένωση της Άγκυρας, δήλωσε στο Yeni 1 Mecra ότι οι άνδρες πρέπει να εξεταστούν από ανεξάρτητους γιατρούς για να διαπιστώσουν την έκταση των βασανιστηρίων προσθέτοντας πως δεν πρέπει να δικαστούν σε κατάσταση ψυχικής βλάβης.
Σχεδόν 30 άνθρωποι έχουν απαχθεί από Τούρκους αξιωματικούς από το 2016. Δύο από αυτούς κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη χώρα και ανέφεραν στα ξένα μέσα ενημέρωσης για τα βασανιστήρια που υπέστησαν κατά την εξαναγκαστική εξαφάνισή τους.