Το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει ένα σύνολο παραγόντων και παθήσεων –κυρίως υπέρταση, ανεβασμένο σάκχαρο, λίπος στην κοιλιά και αυξημένη χοληστερόλη– που συνδυαστικά αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και διαβήτη.
Επιστημονική μελέτη από ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι έχουν διαγνωστεί με μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο συνδέεται στενά με την παχυσαρκία, χρειάζονται περισσότερη βιταμίνη Ε σε σύγκριση με τον μέσο άνθρωπο.
Συγκεκριμένα, τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο χρειάζονται περίπου 30-50% περισσότερη βιταμίνη Ε σε σχέση με άτομα που είναι σε γενικές γραμμές υγιή.
Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα των ΗΠΑ, οι υγιείς ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά 15mg βιταμίνης Ε.
Δείτε παρακάτω ποιες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα στη συγκεκριμένη βιταμίνη:
- Ηλιόσποροι (30 γραμμάρια παρέχουν 7,4mg της βιταμίνης)
- Αμύγδαλα (30 γραμμάρια δίνουν 6,8 mg)
- Ηλιέλαιο (1 κουταλιά της σούπας δίνει 5,6mg)
- Φουντούκια (30 γραμμάρια δίνουν 4,3mg)
- Σπανάκι- Γλυκοπατάτα
- Μπρόκολο
- Ακτινίδιο
- Μάνγκο
- Ντομάτα
- Αβοκάντο
Από: onmed.gr