Kyodo via Reuters |
Σύμφωνα με δημοσίευμα, είχαμε τους πρώτους δύο νεκρούς πάνω στο DIAMOND PRINCESS, που βρίσκεται σε καραντίνα από τις 5 Φεβρουαρίου, δηλαδή για 15 ημέρες. Το κρουαζιερόπλοιο διαθέτει 1337 καμπίνες για 2670 ταξιδιώτες, δηλαδή η κάθε καμπίνα είναι δίκλινη.
Του Son Ofeon
Το πλήρωμα αποτελείται από 1100 άτομα και κάθε εργαζόμενος εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 2,4 επιβάτες.
Η μέγιστη χωρητικότητα του πλοίου είναι 3770 άτομα.
Οι συνθήκες στέγασης και εξυπηρέτησης είναι καλύτερες από οποιοδήποτε σύγχρονο νοσοκομείο.
Η καραντίνα θα έπρεπε να έχει ήδη πετύχει την ανάσχεση των κρουσμάτων του κορονοιού μετά από 15 ημέρες, καθώς τα δίκλινα δωμάτια εξασφαλίζουν μεγάλο βαθμό απομόνωσης.
Αντίθετα , τα αποτελέσματα σήμερα είναι 620 προσβεβλημένοι από τον ιό, εκ των οποίων 29 σε σοβαρή κατάσταση και 2 νεκροί.
Η καραντίνα θα έπρεπε να έχει ήδη πετύχει την ανάσχεση των κρουσμάτων του κορονοιού μετά από 15 ημέρες, καθώς τα δίκλινα δωμάτια εξασφαλίζουν μεγάλο βαθμό απομόνωσης.
Αντίθετα , τα αποτελέσματα σήμερα είναι 620 προσβεβλημένοι από τον ιό, εκ των οποίων 29 σε σοβαρή κατάσταση και 2 νεκροί.
Στο πλοίο βρίσκονται σύμφωνα με το άρθρο 3700 άτομα, δηλαδή 70 άτομα λιγότερα από την μέγιστη χωρητικότητα του.
Με βάση τα αποτελέσματα, μολύνθηκε ήδη το 16,75% των επιβαινόντων μετά από μία πρώτη αρχική μετάδοση πριν 15 ημέρες περίπου, δηλαδή πρόκειται για μία άκρως μεταδοτική ασθένεια.
Από επισκόπηση φωτογραφιών κάποιων καμπίνων, διαπιστώνω την παρουσία κεντρικού συστήματος αερισμού- κλιματισμού. ‘Ετσι ίσως η καραντίνα να μην ήταν τόσο αποτελεσματική, ακόμα και αν οι επιβάτες παρέμεναν σε ζευγάρια στα δωμάτια τους και τις 15 ημέρες.
Για την αποτελεσματικότητα της καραντίνας υπάρχει μία περίεργη λεπτομέρεια:
Μόνο 6 από τους 132 Ινδούς εργαζόμενους στο πλοίο προσβλήθηκαν από τον ιό, δηλαδή ποσοστό 4,5%, αν και ως εργαζόμενοι θα έπρεπε να κυκλοφορούν στο πλοίο και να διαβιούν ομαδικά. Σε αυτούς η καραντίνα φαίνεται να έχει καλύτερα αποτελέσματα.
Mε βάση τα στοιχεία, αν κολλήσει την ασθένεια ο ένας από τους δύο συγκατοίκους, σε 15 ημέρες αναμένεται να κολλήσει και ο άλλος με πιθανότητα 16,6%.
Το ζευγάρι των ηλικιωμένων, που πέθανε πρόσφατα, ζούσε στο ίδιο δωμάτιο.
Είναι πολύ πιθανό αυτοί να ήταν οι πρώτοι φορείς της ασθένειας στο πλοίο, καθώς με βάση την πιθανότητα 16,6% δεν έπρεπε να αρρωστήσουν και να πεθάνουν συγχρόνως και οι δύο.
Εκτός από τους δύο νεκρούς υπάρχουν και 29 σε σοβαρή κατάσταση.
Οπότε, η θνησιμότητα ή οι σοβαρές επιπλοκές της ασθένειας για τους μολυσμένους είναι μόνο 5%.
((29+2)/620= 0,05=5%).
Συνοψίζοντας: H καραντίνα του DIAMOND PRINCESS απέδειξε ότι η προσπάθεια των αρχών να περιορίσουν την επιδημία στο πλοίο απέτυχε.
‘Ηδη οι περισσότερες χώρες απομακρύνουν τους υπηκόους τους από το πλοίο, θεωρώντας ότι για τα αποτελέσματα της καραντίνας φταίει κάποια ιδιαιτερότητα του χώρου.
Μετά από αυτή την εξέλιξη οδηγούμαστε ταχύτατα σε πανδημία σε όλο τον κόσμο.
Μπορούμε να συμπεράνουμε από την διαχρονική εξέλιξη της νοσηρότητας ότι μόνο το 1,22% του γενικού πληθυσμού του κρουαζιερόπλοιου διαθέτει σχετική αντίσταση και ανοσία στον κορονοιό.
(0,988^15=0,834 και 1-0,834=0,166=16,6%).
Η προσπάθεια λοιπόν θα πρέπει να εστιάζεται στην προστασία και την καραντίνα των ευαίσθητων ομάδων με άλλα υποκείμενα νοσήματα, για να περιορισθούν οι νεκροί και μόνο.
Τα πρόσωπα αυτά πρέπει να έχουν προτεραιότητα στην προσέλευση στα νοσοκομεία και όχι οι πανικόβλητοι, που απλά θέλουν να μάθουν , αν αρρώστησαν από απλή γρίπη ή κορονοιό.
Αν συνεχισθεί αυτή η μανία με τις καραντίνες και ο αδικαιολόγητος πανικός των αρχών, μπορεί να αποφύγουμε τον θάνατο του 5% των ασθενούντων, αλλά σύντομα ο ιός θα εξαπλωθεί και θα θερίζει για χρόνια τον πληθυσμό όλης της γης, μέχρι να βρεθεί εμβόλιο ή να εκφυλιστεί από τις μεταλλάξεις.
Η ανθρωπότητα δεν κινδυνεύει από τον κορονοιό, αλλά μόνο οι βολεμένοι, που νομίζουν ότι θα ζήσουν αιώνια , επειδή τυχαίνει να έχουν συσσωρεύσει χρήματα.
Είναι ενθαρρυντικό ότι ο ιός σπάνια προκαλεί θάνατο σε παιδιά κάτω των 16 χρονών.
Το επικίνδυνο: Aπό τον άνθρωπο μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα και πάλι στα ζώα παραγωγής και να προκύψουν σοβαρές ελλείψεις κρέατος παγκοσμίως.
‘Oταν μία μολυσματική ασθένεια όπως η Αφρικανική Πανώλη των χοίρων προσβάλει ένα χοιροστάσιο στην Κίνα η αντίδραση των αρχών είναι να σφάξουν όλο το κοπάδι και όχι η καραντίνα ή η προσπάθεια να θεραπεύσουν τα άρρωστα ζώα.
Με τους ανθρώπους αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Αυτός είναι και ο κύριος λόγος, που οι κινεζικές αρχές είναι ανάστατες:
Oι πεινασμένοι εύκολα κάνουν επαναστάσεις...
Iδιαίτερα, όταν νιώσουν ότι οι ηγεσίες τους είναι ανίκανες να τους σώσουν από τις αρρώστιες και την πείνα!
ΥΓΣ: Η χαμηλή νοσηρότητα των Ινδών είναι ενθαρρυντικό στοιχείο .’Ισως βοηθήσει στην πρόληψη και θεραπεία της νόσου. Είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στην διατροφή τους, που είναι πλούσια σε καυτερά μπαχαρικά. Αν οι βλεννογόνοι ερεθίζονται συχνά από καυτερά συστατικά, παραμένουν περισσότερο υγροί και δραστήριοι. Ο ιός δυσκολεύεται να τους προσβάλει σε βάθος...