mlproject / pixabay |
Ο Anton Siluanov είπε ότι το Εθνικό Ταμείο Πλούτου θα μειώσει το μερίδιό του σε δολάρια στο μηδέν εντός του επόμενου μήνα. Μιλώντας κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, είπε ότι η διαδικασία θα είναι «αρκετά γρήγορη» και θα αντικατοπτρίζει μια παρόμοια κίνηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας για μείωση των περιουσιακών στοιχείων που διατηρούνται στο αμερικανικό νόμισμα, σημειώνει το Russia Today.
Σύμφωνα με τα σχέδια, το ποσοστό των δολαρίων στο ταμείο θα μειωθεί από 35% στο μηδέν, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούνται σε ευρώ και το κινεζικό γιουάν θα αυξηθούν σε 40% και 30%, αντίστοιχα. Το μερίδιο της βρετανικής λίρας θα μειωθεί στο ήμισυ, από 10% σε 5%, ενώ το επενδυτικό όχημα θα αγοράσει για πρώτη φορά σε χρυσό, με το 20% των περιουσιακών του στοιχείων να αντισταθμίζεται στο πολύτιμο μέταλλο.
Μιλώντας αργότερα την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε την απόφαση, λέγοντας ότι «η διαδικασία απο-δολαριοποίησης είναι συνεχής και πως στην πραγματικότητα είναι τώρα ορατή με γυμνό μάτι». Πρόσθεσε ότι η απομάκρυνση από την οικονομική εξάρτηση από την Ουάσιγκτον «λαμβάνει χώρα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν προβληματισμούς σχετικά με την αξιοπιστία του κύριου αποθεματικού νομίσματος».
Τον Απρίλιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Alexander Pankin είπε στους δημοσιογράφους ότι οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και άλλων εθνών υπονομεύουν την πίστη στο νόμισμα στο εξωτερικό. Η επιβολή κυρώσεων και μια απρόβλεπτη οικονομική πολιτική, υποστήριξε, «αμφισβητεί την αξιοπιστία και την ευκολία της χρήσης του αμερικανικού νομίσματος ως το νόμισμα προτεραιότητας των συμφωνιών».
Ως αποτέλεσμα, είπε ο υπουργός, οι χώρες «αναγκάζονται τώρα να λάβουν μέτρα ενάντια στον κίνδυνο οικονομικών απωλειών και διαταραχών των συναλλαγών. Επομένως, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη εναλλακτικών μηχανισμών. Η χρήση άλλων νομισμάτων στο εμπόριο καθίσταται όλο και πιο σημαντική στη διεθνή ατζέντα».
Η Ρωσία υπερασπίστηκε την απομάκρυνση από τη χρήση του δολαρίου ως το προεπιλεγμένο παγκόσμιο νόμισμα εμπορίου και συναλλαγών. Τον περασμένο Ιούνιο, ο Sergey Naryshkin, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού της Μόσχας, SVR, δήλωσε ότι «φαίνεται περίεργο το γεγονός πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ο κάτοχος του κύριου αποθεματικού νομίσματος, ενώ συμπεριφέρονται τόσο επιθετικά και απρόβλεπτα». Πρόσθεσε ότι «η μονοπωλιακή θέση του δολαρίου στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις έχει καταστεί αναχρονιστική. Σταδιακά, το δολάριο γίνεται τοξικό».