Photo : Press-service of JSC PO Sevmash |
Freepen.gr - Το National Interest παρουριάζει μια λίστα με τα πέντε πιο θανατηφόρα πυρηνικά υποβρύχια του κόσμου που «θα μπορούσαν να καταστρέψουν τον κόσμο μέσα σε 30 λεπτά» και αυτό συνεπώς αποδεικνύει ότι πρόκειται για «τα πιο θανατηφόρα όπλα που έχει ποτέ επινοήσει η ανθρωπότητα» και παρουσιάζει η αγγλική έκδοση του Σπούτνικ.
Υποβρύχιο κλάσης Οχάιο
Το υποβρύχιο Οχάιο, το οποίο είναι οπλισμένο με 24 βαλλιστικούς πυραύλους Trident II, κατατάσσεται στην πρώτη θέση στον κατάλογο των κορυφαίων πέντε υποβρυχίων
Κάθε πύραυλος Trident II μπορεί να μεταφέρει δώδεκα θερμοπυρηνικές κεφαλές W88 475 χιλιοτόνων, οι οποίες «έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως όπλα πρώτου πλήγματος», σύμφωνα με το National Interest’, το οποίο αναφέρεται συγκεκριμένα στις "τρομερές δυνατότητες" του υποβρυχίου του Οχάιο.
Υποβρύχιο κλάσης Κολούμπια
Αυτά τα υποβρύχια κατασκευάζονται για να αντικαταστήσουν τα Οχάιο με το "γηρασμένο σχεδιασμό" τους. Το National Interest προσθέτει ότι τα νέα υποβρύχια είναι "ελαφρώς μεγαλύτερα από την κατηγορία του Οχάιο", αλλά διαθέτουν μόνο 16 βλήματα Trident II.
Το μεγαλύτερο μέρος του "τεράστιου μεγέθους των νέων πλοίων καταλαμβάνεται από έναν νέο αντιδραστήρα και του μόνιμου μαγνήτη, ο οποίος, ενώ είναι εξαιρετικά ήσυχος, είναι επίσης τεράστιος", σημειώνει το περιοδικό.
Το πρώτο τέτοιο υποβρύχιο, που μπορεί να θεωρηθεί ως "προηγμένο παράγωγο" των υποβρυχίων κατηγορίας Virginia, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2031.
Υποβρύχιο 955 Borei
Το υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων του έργου 955 Borei του Ρωσικού Ναυτικού κατατάσσεται στην τρίτη θέση.
Αυτά τα σκάφη είναι εξοπλισμένα με 16 βαλλιστικούς πυραύλους RSM-56 Bulava, με εμβέλεια 8000 χιλιομέτρων (περίπου 4.970 μίλια) που εκτοξεύονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Οι πυρηνικές κεφαλές των πυραύλων έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να αποφεύγουν τα εχθρικά συστήματα αεράμυνας, υπενθυμίζει το National Interest, αναδεικνύοντας τα υποβρύχια της κατηγορίας Borei ως "τα πιό αθόρυβα ρωσικά βαλλιστικά πυραυλικά υποβρύχια που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα".
Υποβρύχιο κατηγορίας Delfin
Επίσης, στη λίστα βρίσκεται ένα άλλο ρωσικό σκάφος, το υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων του Project 667BDRM Delfin (Delta IV).
«Η σημερινή ραχοκοκαλιά του ρωσικού στόλου υποβρύχιων βαλλιστικών πυραύλων» οπλίζεται με 16 βαλλιστικούς πυραύλους ρευστών καυσίμων R-29RMU Sineva, οι οποίοι μπορούν να πυροδοτούνται "προς οποιαδήποτε κατεύθυνση από μια σταθερή πορεία σε κυκλικό τομέα", σύμφωνα με το National Interest.
Το περιοδικό υπενθυμίζει ότι το υποβρύχιο είναι επίσης σε θέση να εκτοξεύσει τους βαλλιστικούς πυραύλους του "από βάθος 55 μέτρων ενώ ταξιδεύει με ταχύτητα έξι έως επτά κόμβων".
Υποβρύχιο κατηγορίας Yasen
Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο είναι το υποβρύχιο καθοδηγούμενων πυραύλων 885M Yasen.
Το National Interest περιγράφει τα σκάφη αυτά ως "απειλή για την πατρίδα των ΗΠΑ", υποδεικνύοντας το γεγονός ότι παρόλο που τα Yasens δεν είναι βαλλιστικά πυραυλικά υποβρύχια, έχουν "ωφέλιμο φορτίο 32 πυρηνικών πυραύλων κρουζ 3M-14K Kalibr με βεληνεκές μεγαλύτερο από 2.500 χιλιόμετρα "(περίπου 1.550 μίλια).
Αυτά τα "γρήγορα και εξαιρετικά ήσυχα" υποβρύχια "θα μπορούσαν εύκολα να πλησιάσουν τα 2.000 χιλιόμετρα από την ανατολική ακτή της Αμερικής και να χτυπήσουν στην ενδοχώρα μέχρι τις Μεγάλες Λίμνες [Great Lakes]", καταλήγει στο συμπέρασμα του το National Interest.