Freepen.gr - Μια από τις δικαιολογίες που ακούσαμε για την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αν είχε καθοριστεί, είναι πως το παρέσυρε ο άνεμος και οι κακές καιρικές συνθήκες.
To Oruc Reis έχει εκτόπισμα όσο ένα μεσαίο σχετικά επιβατηγό-οχηματαγωγό, με Summer DWT 2256 τόνους, μήκος 86 μέτρα και πλάτος 19 μέτρα. Το πλοίο ναυπηγήθηκε το 2017. Λογικά φέρει δύο κύριες μηχανές και δύο ή τρεις ντιζελομηχανές.
Αν λοιπόν ο άνεμος παρασύρει πλοία τέτοιου μεγέθους, τότε καταλαβαίνουμε ότι παίρνοντας πχ το πλοίο για τη Χίο, μπορεί να βγούμε στη Λήμνο.
Μπορεί να το πλοίο να το παρασύρει ο άνεμος; Ναι υπό δύο συνθήκες:
Η πρώτη ότι έμεινε καραβοφάναρο από βλάβη στις μηχανές. Δε συνέβη όμως κάτι τέτοιο. Με ίδια μέσα έπλεε. Δεν υπήρξε επιχείρηση διάσωσης.
Η δεύτερη πως το πλήρωμα της γέφυρας είναι τόσο άσχετο ώστε ο καιρός το έβγαλε από την πορεία του και δεν ξέρουν που πατούν και που βρίσκονται. Συνέβη κάτι τέτοιο; Μάλλον όχι. Το τουρκικό πλοίο απήντησε ξεκάθαρα στη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ ότι βρίσκεται εντός τουρκικής ΑΟΖ.