Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020, θα έχουν αποχωρήσει 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά»
Την αντιμετώπιση επειγόντων θεμάτων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και την ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών μέσω της σημερινής τροπολογίας, ανέδειξε από το Βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης.
Ο κ. Μηταράκης, σχετικά με το κλείσιμο των εθνικών συνόρων, υπογράμμισε ότι «η χώρα μας αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα, με ενότητα μια ασύμμετρη απειλή. μια απειλή που ενδύεται τον μανδύα της μετανάστευσης, ενώ πρόκειται ουσιαστικά για μία ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στα σύνορα, τα σύνορα της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα με απόφαση του ΚΥΣΕΑ και ΠΝΠ για την πλήρη ενεργοποίηση των σωμάτων ασφαλείας και για την αναστολή του δικαιώματος ασύλου στους παράνομα εισελθόντες Έχουμε ξεκάθαρο σχέδιο τεσσάρων σημείων για την μείωση των ροών: φύλαξη συνόρων, απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, κλειστά κέντρα και διεθνοποίηση της κρίσης».
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην διάταξη του Υπουργείου Εσωτερικών για την τροποποίηση του κώδικα ιθαγένειας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «το Υπουργείο Εσωτερικών, με τροπολογία του, τροποποιεί τον Κώδικα Ιθαγένειας, αφαιρώντας μία απαράδεκτη πρόβλεψη που έλεγε ότι, ενώ ένας νόμιμος μετανάστης μπορεί στα επτά χρόνια να υποβάλει αίτημα πολιτογράφησης, ένας που έχει έρθει με τη διαδικασία του ασύλου θα μπορούσε να το κάνει στα τρία χρόνια και αυτό λειτουργούσε θελκτικά».
Στη συνέχεια, ο κ. Μηταράκης στάθηκε στο άρθρο 4 της τροπολογίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, επισημαίνοντας τα εξής: «η τροπολογία συμβάλλει αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση των δομών, των νησιών, των προγραμμάτων στέγασης. Εισάγουμε σύντομες προθεσμίες εξόδου, 30 ημερών από τις δομές όσων έχουν λάβει διεθνή προστασία και διακόπτουμε τις παροχές σε είδος και σε χρήμα. Διατηρούμε το πρόγραμμα Ήλιος για την ένταξη, αλλά στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Παραμένει ειδική πρόβλεψη για τους ανήλικους μέχρι την ενηλικίωση τους».
Ο κ. Μηταράκης προσέθεσε: «αυτό σημαίνει ότι εντός Μαρτίου θα αποχωρήσουν από τα νησιά του Αιγαίου όσοι έχουν λάβει ήδη άσυλο και ακόμα διαμένουν σε δομές. Εκτιμώνται σε 11,200 άτομα ακόμα και σήμερα λαμβάνουν παροχές ενώ δεν είναι πλέον αιτούντες. Από αυτούς περίπου 1000 άτομα εκτιμάται ότι είναι στα νησιά».
Επιπλέον, τόνισε πως «εντός του Μαρτίου μετακινούνται από τα 5 νησιά του Βορείου Αιγαίου προς την ηπειρωτική Ελλάδα άλλα 1000 άτομα που είχαν αφιχθεί σε αυτά πριν την 1/1/19. Η επιλογή αυτή έχει ξεκάθαρα ανθρωπιστικό χαρακτήρα, καθώς οι εν λόγω αιτούντες ασύλου δεν είναι δυνατόν να παραμένουν επί μακρόν στα κέντρα φιλοξενίας, δίχως να έχουν λάβει σχετική απόφαση στο αίτημα τους. Εντός του μήνα με αυτές τις δυο πρωτοβουλίες φεύγουν 2000 άτομα, καθώς και όσοι έχουν εισέλθει στη χώρα παράνομα μετά την 1η Μαρτίου».
«Στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των νησιών, το δεύτερο εξάμηνο του 2019 πραγματοποιήθηκαν 12.095 μεταφορές, ενώ, μέχρι τώρα, το 2020 απομακρύνθηκαν 6.174 άτομα. Περίπου, λοιπόν, 10.000 άτομα θα έχουν αποχωρήσει από τα νησιά του Αιγαίου το πρώτο τρίμηνο του 2020» ανέφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τονίζοντας ότι: «Έχουμε πλέον φτάσει σε μία σταθερή διαδικασία ουσιαστικής αποσυμφόρησης και θα ανακοινώσουμε και άλλα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών. Γι’ αυτό λοιπόν καλώ τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν κάνει την αποσυμφόρηση «σημαία» τους, πρώτον, να καταλάβουν ότι η αποσυμφόρηση ήδη πραγματοποιείται. Μιλάμε για 22.500 άτομα από τότε που ανέλαβε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τώρα, με την αλλαγή των κανόνων διαμονής, θα αδειάσουν 11.000 θέσεις.».
Ο κ. Μηταράκης, στη δευτερολογία του, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε τα εξής: «από τη μία, λοιπόν, ισχυρίζεστε στους νησιώτες ότι θέλετε να φύγει από τις δομές κόσμος και να υπάρξει αποσυμφόρηση και από την άλλη, διαμαρτύρεστε, γιατί έρχεται η Κυβέρνηση και κόβει το δικαίωμα διαμονής, το δικαίωμα παροχών σε χρήμα σε αυτούς που δεν το δικαιούνται».
«Εάν η λύση που προτείνετε είναι να γεμίσουμε την Ελλάδα δομές για να μένουν και αυτοί που δεν δικαιούνται, για πάρα πολύ καιρό, οι δομές στη χώρα μας είναι μόνο για τους αιτούντες άσυλο. Και κανονικά, κανείς δεν θα έπρεπε να μένει σε καμία δομή πάνω από τέσσερις μήνες. Κανονικά η χώρα μας έπρεπε να έχει ελάχιστες δομές. Όλη η ανάγκη των κέντρων δημιουργήθηκε, γιατί με τη νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αδύνατον να ολοκληρωθεί η διαδικασία και παρέμεναν για πολλά χρόνια αιτούντες άσυλο», κατέληξε χαρακτηριστικά.
-----------
Πού θα πάνε πάνε αυτοί οι 10.000 δεν προσδιορίζεται ξεκάθαρα.