Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα στον Έβρο και τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, σημειώθηκε κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα:
Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δε δέχεται μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου από τον Τούρκο Πρόεδρο. Άλλωστε, τα γεγονότα στον Έβρο αποτελούν μια οργανωμένη και συντονισμένη από τις τουρκικές Αρχές, επιχείρηση, μια ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Την εκτίμηση αυτή του Πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν, ολοένα και πιο κραυγαλέα στοιχεία, ανάμεσα στα οποία:
- Οι απειλές του Τούρκου Προέδρου ότι θα γεμίσει την Ευρώπη με μετανάστες και οι δηλώσεις του ότι άνοιξαν τα σύνορα.
- Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ότι τα όσα έγιναν στον Έβρο είναι μόνο η αρχή.
- Η χρησιμοποίηση, από τις τουρκικές Αρχές, θωρακισμένου οχήματος σε μια προσπάθεια να ρίξουν τον φράχτη στον Έβρο.
- Η μαζική ρίψη από μετανάστες και από τουρκικές δυνάμεις, καπνογόνων που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός.
- Οι μαρτυρίες μεταναστών ότι ήταν κρατούμενοι σε φυλακές, ότι οδηγήθηκαν στα παράλια φρουρούμενοι από στρατιώτες και ότι αναγκάστηκαν, με την απειλή όπλων, να μπουν σε λέμβους για τα ελληνικά νησιά.
- Η οργανωμένη μεταφορά μεταναστών από τη Κωνσταντινούπολη στον Έβρο με τη συνοδεία της τουρκικής στρατοφυλακής.
- Ο ξυλοδαρμός, από ένστολους Τούρκους, μεταναστών που διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα και επέστρεφαν στην τουρκική ενδοχώρα.
Η απόπειρα της Τουρκίας να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας ως «όπλο» κατατρεγμένους ανθρώπους, απέτυχε.
Προσέκρουσε στην ομοψυχία των Ελλήνων, στην αποφασιστικότητα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, καθώς και στην ικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων που υπερασπίζονται τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης.
Ελπίζουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός στις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει:
- Να αποσύρει αμέσως τους απελπισμένους ανθρώπους που συγκέντρωσε στον Έβρο.
- Να πάψει να τους υποκινεί διασπείροντας fake news.
- Να δεχτεί πίσω όσους μπήκαν παράνομα και έχουν συλληφθεί σε ελληνικό έδαφος.
- Να δεχτεί κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής και άλλων αρχών με την Frontex, στα τουρκικά χωρικά ύδατα, στη θάλασσα, αλλά και στην ξηρά.
- Να δεχτεί ότι οι επιστροφές στην Τουρκία - όσων δεν δικαιούνται άσυλο - θα γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα.
Δηλώνουμε, ταυτόχρονα, ότι εφόσον η Τουρκία ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, οφείλει και η Ευρώπη να της προσφέρει σχετική βοήθεια. Η Ευρώπη είναι έτοιμη γι’ αυτό και εφόσον πράγματι το θέλει και η Τουρκία, μπορεί να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός ο οποίος τελικά θα είναι ωφέλιμος και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Τουρκία. Η Ελλάδα και η Ευρώπη επιμένουν στη συνεργασία με τη γειτονική μας χώρα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος.