Συνεχίζουμε.. Μέχρι στιγμής η επίδειξη ατομικής ευθύνης, ως προληπτικό μέτρο ελέγχου της γοργής εξάπλωσης του COVID-19 φαίνεται να λειτουργεί αποτελεσματικά. Το «testing, testing and more testing» του Π.Ο.Υ, δια στόματος του Γεν. Διευθυντή, Τ.Α. Γκρεμπεγέσους, που θεωρητικά αυξάνει το δείκτη αξιοπιστίας των επιδημιολογικών δεδομένων σκοντάφτει, κυρίως στο προκαλούμενο οικονομικό κόστος. Η Ελληνική Πολιτεία έχει λάβει ορθώς και εγκαίρως τα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης, ανεξαρτήτως του εντοπισμένου προβλήματος εγκυρότητας των τηρούμενων επιδημιολογικών στοιχείων. Το παραδέχεται σύσσωμη η επιστημονική ιατρική κοινότητα.
του Δημήτρη Τσιργή
Υγειονομικός Επιθεωρητής Σ.ΕΠ.Ε
πρώην Διοικητής Γεν. Νοσοκομείου Σύρου & ΓΝ-ΚΥ Νάξου
Ασφαλώς αυτό καταγράφεται θετικά στην ηγεσία και τα επιτελικά μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης. Στόχος αυτών των ενεργειών είναι το φρένο της διασποράς. Με πιο απλά λόγια η παγκόσμια κοινότητα αυτή τη στιγμή αγοράζει χρόνο. Χρόνο για τη μείωση των πιέσεων στο υγειονομικό σύστημα, χρόνο για την προετοιμασία των νοσοκομείων (προμήθειες, εξοπλισμός, συγκρότηση προσωπικού) και τη φαρμακευτική αντιμετώπιση του COVID-19. Οι κλινικές δοκιμές των υπό παρασκευή εμβολίων θα ζητήσουν και άλλη πίστωση χρόνου. Λίγο ως πολύ αυτά είναι γνωστά. Δημοσιοποιώ τις σκέψεις που ακολουθούν όχι γιατί είναι πρωτο-ειπωμένες, αλλά γιατί τις στιγμές αυτές οφείλουμε να προβάλουμε τα αντίστοιχα πεδία συζητήσεων-προτάσεων.
Αυτό που επείγει τούτες τις στιγμές - πέρα από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τις επιστημονικές συστάσεις - είναι η άμεση λήψη πολιτικών αποφάσεων. Όταν σε λίγο διάστημα από τώρα δεν θα μετράμε κρούσματα, αλλά σοβαρά περιστατικά (σύστημα επιτήρησης σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού), το κράτος οφείλει να είναι έτοιμο για το επόμενο βήμα. Να αντιμετωπίσει την αυξημένη νοσηρότητα και την πιθανή αυξανόμενη θνητότητα. Οι Βρετανοί μάλιστα (μετά την αναθεώρηση εφαρμογής της «ανοσίας αγέλης») επανακάμπτουν, δημιουργώντας προσωρινές νοσοκομειακές δομές προετοιμαζόμενοι για το επόμενο στάδιο, αυτό της υποδοχής ασθενών. Είναι βέβαιο ότι σε λίγο διάστημα θα δοκιμαστεί και η ανθεκτικότητα των δικών μας Υγειονομικών Μονάδων.
Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ) δεν μπορούν να δημιουργηθούν απ΄ τη μια μέρα στην άλλη. Εναλλακτικές όμως μονάδες (δηλαδή ειδικά διαμορφωμένες κλίνες) μπορούν. Δεσμεύτηκαν οι 400 κλίνες του ΝΙΜΙΤΣ. Σωστό! Τέτοιου είδους ενέργειες απαιτούνται συτή την ώρα. Σε επίπεδο κεντρικό, αλλά και περιφερειακό.
Στον αντίποδα, η απόφαση της Κυβέρνησης να διπλασιάσει την αποζημίωση (μέσω ΕΟΠΥΥ) του ημερήσιου νοσηλίου (από 800 σε 1600 ευρώ) των κλινών Μ.Ε.Θ των ιδιωτικών Κλινικών δεν επιλύει κανένα απολύτως ζήτημα. Αντίθετα κινείται εκτός πλαισίου ορθής πρακτικής. Παράλληλα εξαιρούνται οι ιδιώτες ιατροί από τα μέτρα οικονομικών ενισχύσεων, γεγονός που θεωρείται “άδικο” γα σημαντική μερίδα ιδιωτών και προκαλεί επίσης αναμενόμενες αντιδράσεις.
Πολλές χώρες δεσμεύουν τις κλίνες του ιδιωτικού τομέα υγείας υπό την πλήρη εποπτεία του Δημόσιου Υ.Σ. Την προχθεσινή μέρα, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λ. Βαράντκαρ, δήλωσε ότι δεν είναι ώρα τώρα για το δίλημμα «δημόσια ή ιδιωτική υγεία».
Η δική μας Κυβέρνηση οφείλει, έστω την ύστατη ώρα (σήμερα δηλαδή), να ξεπεράσει την αμφιθυμία της και να δεσμεύσει προσωρινά τις ιδιωτικές κλινικές στο πλέγμα εποπτείας του ΕΣΥ. Όλες οι δομές υγείας πρέπει να τεθούν υπό κρατικό έλεγχο. Η ενέργεια αυτή κρίνεται επιβεβλημένη, με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας. 350 κλίνες ΜΕΘ θα προστεθούν άμεσα στις ήδη 685 του ΕΣΥ. Το σύνολο των διαθέσιμων πόρων (ανθρώπινων και οικονομικών), για όσο διαρκεί η διαχείριση της κρίσης, πρέπει να διοχετεύεται σε ένα ενιαίο Υγειονομικό Σύστημα. Η ανησυχία για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας συνυπολογίζεται, αλλά η κρίση είναι σαφές, ότι είναι παγκόσμια και συστημική. Όλοι πλέον καταλαβαίνουμε ότι αν η ΕΕ δεν κόψει “ζεστό χρήμα” με εφευρετικό αντίκρισμα για να προσφέρει επαρκή αν όχι απεριόριστη ρευστότητα, παρά το αναπόφευκτο πληθωριστικό κόστος, η ύφεση θα είναι βαθιά.
Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε όλοι, ότι οι Δημόσιες Δομές Υγείας είναι υποστελεχωμένες και το μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εμφανίζει υψηλό μέσο όρο ηλικίας. Οι εξαγγελίες για προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτών, αλλά και διοικητικών σε όλα τα Νοσοκομεία της Επικράτειας, πρέπει επιτέλους να γίνουν πράξη. Σήμερα (χθες..). Άμεσα. Οι συμβάσεις των επικουρικών ιατρών, δεν τίθεται αμφιβολία, πρέπει να ανανεώνονται αυτομάτως άμεσα, αμέσως μετά τη λήξη τους.
Να εργαστεί η κυβέρνηση και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το σχεδιασμό ετοιμότητας και το συντονισμό των ενεργειών σε επίπεδο έγκαιρου συναγερμού και αντίδρασης.
Εκτός της άμεσης αύξησης των ανθρώπινων πόρων στο υγειονομικό σύστημα, να διαμορφωθούν πτέρυγες COVID-19 σε όλα τα Νοσοκομεία ή να τοποθετηθούν κοντέινερ (isolation box) για την αρχική κλινική εξέταση και τη δειγματοληψία των ασθενών. Ακόμη είμαστε πίσω σ΄αυτό..
Να εκπονηθεί ασφαλής πρόβλεψη σ΄ αυτό το διάστημα για τα αναγκαία θέματα προμήθειας αποθήκευσης και αναλώσιμων. Σημαντικές οι ελλείψεις στο παρόν διάστημα σε αναπνευστήρες για τους ασθενείς και μέσα ατομικής προστασίας για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές (logistics & υλικοτεχνική υποδομή).
Να ενεργοποιηθούν οι Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Φροντίδας/TOMY/Πολυϊατρεία ΕΟΠΥΥ, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν Κέντρα Βραχείας Νοσηλείας αποκλειστικά για τη νοσηλεία ήπιων περιστατικών για την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων.
Να εφαρμοστεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός (που υφίσταται από ΕΟΔΥ και ΥΥ) και με απόλυτη ακρίβεια. Να μην υπάρξει εφησυχασμός και ούτε για μια στιγμή η οποιαδήποτε ολιγωρία.
Οι Έλληνες πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν δείξει σοβαρή υπευθυνότητα στη λήψη προληπτικών μέτρων έναντι του κορωνοϊού.
Εξακολουθεί να παραμένει σημαντικό να ελέγχεται ο ρυθμός επιτάχυνσης της εξάπλωσης του ιού. Είναι ζήτημα χρόνου όμως, να δοκιμαστεί η ετοιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Θα πρέπει να μας γίνει κοινή πεποίθηση, ότι με την κατάλληλη ενίσχυση, το Υγειονομικό μας Σύστημα μπορεί να αντέξει.