geralt / pixabay |
Επειδή τα γεγονότα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να δούμε την πραγματικότητα.
Όταν ξεκίνησε η πανδημία στην Κίνα ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (ΠΟΥ) δεν αντέδρασε ιδιαίτερα και έως τέλος Ιανουαρίου περίπου, καθησύχαζε τη διεθνή κοινότητα για την επιθετικότητα του ιού. Ο ΠΟΥ συνεχίζοντας την εγκληματική του πολιτική, ανακήρυξε μόλις στις 11/3 την εξάπλωση του κορωναϊού. Έπρεπε να υπάρξουν πάνω από 145.000 χιλιάδες κρούσματα, σχεδόν 5000 νεκροί σε πάνω από 130 χώρες για να γίνει αυτό. Είναι η επιτομή της εγκληματικής σκοπιμότητας υπέρ ενός στρεβλού οικονομικού μοντέλου ενάντια στον άνθρωπο.
Του Στάθη Διομήδη
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο κινήθηκε η Ε.Ε και οι αξιωματούχοι της. Απλά παρατηρούσουν τους νεκρούς να αυξάνονται χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο. Μόλις πριν λίγες ημέρες πάρθηκαν κάποια ημίμετρα για τον περιορισμό των πτήσεων από άλλες ηπείρους. Το μόνο ενδιαφέρον τους ήταν για άλλη μια φορά πως θα σωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι καταθέσεις τους. Άλλωστε και με την οικονομική κρίση του 2008 την ίδια πολιτική χρησιμοποίησαν. Να σωθούν οι τράπεζες και η Γερμανία και να καταστραφούν οι υπόλοιποι Λαοί. Το άκρων άωτον της αναλγησίας των αξιωματούχων της σκοτεινής νομενκλατούρας των Βρυξελλών ήταν η άρνηση βοήθεια στην χειμαζόμενη Ιταλία. Όχι μάσκα ούτε γάντι δεν έστειλαν.
Όμως ο κορωναϊος έφθασε και στην Ελλάδα στις 27/2. Ο Υπουργός Υγείας δήλωνε τότε: «Ήταν κάτι που περιμέναμε. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι». Λίγες ημέρες πριν 21/1, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ δήλωνε: «είναι δεδομένο ότι είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα… Είναι μια λοίμωξη με χαμηλή μεταδοτικότητα και μέτρια θνητότητα… και να έρθει κάποια στιγμή στη χώρα μας, δε χρειάζεται να υπάρχει πανικός. Είμαστε έτοιμοι». Ενώ ο κύριος Τσιόδρας στις 22 Ιανουαρίου δήλωνε στο iatronet ότι: «Η πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος στην Ελλάδα είναι περιορισμένη, καθώς η χώρα μας δεν έχει απ' ευθείας αεροπορική σύνδεση με την περιοχή όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα». Αυτό που δείχνουν οι παραπάνω δηλώσεις είναι ότι οι εκτιμήσεις ήταν απόλυτα λανθασμένες (πιθανώς το Γενάρη να παρασύρθηκαν από τον ΠΟΥ) και το Ελληνικό κράτος βρέθηκε προ εκπλήξεως. Πάντως 27/2 που είχε το πρώτο κρούσμα η Ελλάδα είχε ξεκινήσει το «corona party» στην Ευρώπη ενώ και ο ΠΟΥ είχε αρχίσει και αύξανε την επικυνδυνότητα. Αξίζει να μνημονευτεί και ο τρόπος που διαχειρίστηκε ο ΕΟΔΥ το πρώτο περιστατικό της Αμαλιάδας αλλά και της Κοζάνης - Καστοριάς. Η κακή διαχείριση έφερε διασπορά αλλά και έβγαλε εκτός, αρκετούς επαγγελματίες υγείας των παραπάνω νοσοκομείων. Επίσης θα πρέπει να ελεγχθούν οι καταγγελίες για την πρακτική ΕΟΔΥ και εάν φέρει ευθύνες για το θάνατο σήμερα, της Χαράς Τζαναβάρα, δημοσιογράφου της ΕΦ.ΣΥΝ. Με αφορμή αυτό το τραγικό συμβάν, έχει ιδιαίτερη σημασία εάν καταγράφονται ασθενείς που αποβιώνουν πιθανώς από κορωναϊό και είναι σπίτι με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ…
Παρόλα αυτά γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση πήρε γρήγορα μέτρα, σε σχέση με άλλες χώρες φθάνοντας στο σημείο σήμερα να γίνει και απαγόρευση κυκλοφορίας. Όμως τα μέτρα κατά τη γνώμη μου είναι αποσπασματικά και ημιτελή. Δεν γίνεται να υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας και ταυτόχρονα να λειτουργούν με πλήρη ωράριο πχ οι τράπεζες για το κοινό. Δε μπορεί να λειτουργεί οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού και οι εργαζόμενοι να συνωστίζονται στις σήραγγες. Ή να λειτουργούν οι εταιρείες calling center και οι εργαζόμενοι να στοιβάζονται σε λίγα τετραγωνικά. Δε γίνεται να λειτουργεί όλη η βιομηχανία και η χονδρική. Ουσιαστικά μιλάμε για το μισό πληθυσμό που βρίσκεται έξω εργάζεται, κινείται, πιθανώς μεταφέρει τoν ιό. Δε μπορεί να μην σταματούν οι ακτοπλοϊκές και οι αεροπορικές συνδέσεις (εκτός τις εμπορικές), να μη γίνεται κανείς έλεγχος και καμία σύσταση σε όσους καταφθάνουν από όλες τις γωνιές του πλανήτη, και να λέμε ότι για τη διασπορά φταίει μόνο εκείνος που δεν εσυμμορφώθη… Δε γίνεται να περνούν κανονικά μέχρι σήμερα από τους Κήπους του Έβρου και τη γειτονική Τουρκία χιλιάδες άνθρωποι.
Όταν λειτουργούν όλα αυτά τι απαγόρευση κυκλοφορίας συζητάμε; Και βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ενώ τις πρώτες ημέρες που έκλεισαν τα καταστήματα ο Λαός ήταν απείθαρχος, τις τελευταίες δυο τρεις μέρες είχε προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και εκτός ελαχίστων οι υπόλοιποι είχαν μπει στη διαδικασία της εφαρμογής των μέτρων. Και τέλος πάντων θα μπορούσε να υπάρξει και η ανάλογη αστυνόμευση. Εδώ λοιπόν ήρθαν να παίξουν το ρόλο τους κάποια ΜΜΕ που με ψευδείς εικόνες όπως με τα διόδια την Παρασκευή, ή με παλαιότερα εικόνες σε παραλίες έφτιαχναν το κλίμα για την απαγόρευση. Η τόσο έντονη κατηγορία προς το λαό αρχίζει και μου θυμίζει την περίοδο της οικ. κρίσης που Ευρωπαίοι, Έλληνες πολιτικοί και ΜΜΕ προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι για όλα φταίνε οι πολίτες… Αυτή η προπαγάνδα της ατομικής ευθύνης καταντά κουραστική… Το έχουμε ξαναδεί το έργο…
Φθάσαμε στο απίθανο σημείο, ο Πρωθυπουργός να καλεί τον κόσμο να βγει για περίπατο, με τις απαραίτητες αποστάσεις και μέτρα προστασίας, και τα ΜΜΕ και ο υφ. Πολιτικής Προστασίας (με απειλητικό μάλιστα ύφος) να κατηγορούν τον κόσμο γιατί το κάνει! Το φτιάχναμε λοιπόν το κλίμα…
Ας μην ξεχνάμε ότι από τους πρώτους που δεν τήρησαν τα μέτρα ήταν δημοσιογράφοι που έπεφταν μπουλούκι χωρίς μέτρα προστασίας πάνω στον κ. Τσιόδρα για να του πάρουν μια δήλωση, έξω από την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και οι υπουργοί που έκαναν τις ανακοινώσεις και δεν είχαν επ’ ουδενί δύο μέτρα απόσταση. Βουλευτής που γύρισε από το εξωτερικό, αντί να πάει καραντίνα όπως επέβαλλε η διαδικασία πήγε σούπερ μάρκετ!!! Ας μη μας κουνάνε λοιπόν το δάκτυλο…
Σήμερα τρέχουμε να θωρακίσουμε και να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο σε όλο τον κόσμο σηκώνει το βάρος της αντιμετώπισης του ιού με τεράστιο κόστος σε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους. Ένα δημόσιο σύστημα υγείας που κατ’ απαίτηση των Ευρωπαίων και με μεγάλη χαρά πολλές φορές των Ελλήνων κυβερνώντων, απαξίωσαν, λοιδόρησαν, έκλεισαν νοσοκομεία ακόμη και λοιμωδών, ήθελαν να το ιδιωτικοποιήσουν και να απολύσουν γιατρούς και νοσηλευτές… Ένα σύστημα υγείας που ήδη 70 νοσηλευτές και γιατροί έχουν νοσήσει και 400 βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ τα μέσα προστασίας είναι ελλιπή ή ανεπαρκή σε κάποιες περιπτώσεις, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Κλείνοντας να πω ότι είμαι από εκείνους που μιλούν για γενικό lock down εδώ και καιρό, και όχι κατόπιν εορτής και αποσπασματικό. Θεώρησα όμως ότι πρέπει να τα αναφέρω όλα αυτά για να μην ξεχνάμε. Η μάχη όμως είναι μπροστά μας. Είναι ακόμη η αρχή. Οι επόμενες ημέρες και μήνες θα είναι πιθανώς πρωτόγνωροι. Ο αγώνας είναι μαραθώνιος δεν είναι 100στάρι. Όλοι λοιπόν, κυβέρνηση, κράτος και πολίτες θα δώσουμε τι μάχη ενωμένοι χωρίς φωνές, κραυγές και απειλές. Ο εχθρός είναι εδώ και δεν περισσεύει κανείς. Θετική διάθεση, ψυχραιμία και προπάντων αισιοδοξία. Άλλωστε ο Ελληνικός Λαός στα δύσκολα έχει δείξει και ομόνοια και αλληλεγγύη και σύμπλευση.
Εμείς, ο λαός, αναλαμβάνουμε λοιπόν όχι μόνο την ατομική ευθύνη αλλά και τη συλλογική για να κρατήσουμε την Ελλάδα όρθια.
Υ.Γ. 1. Στις 9 Μαρτίου η Κύπρος είχε τα πρώτα δύο κρούσματα, στις 17 μαρτίου είχε εκδοθεί διάταγμα που επέβαλλε πλαφόν (διατίμηση) σε αντησιπτικά μάσκες κ.τ.λ. Σε εμάς απλά η αισχροκέρδεια ζει και βασιλεύει…
Υ.Γ. 2. Εφοπλιστές, βιομήχανοι, τραπεζίτες και φαρμακοβιομηχανίες καλό θα είναι να αναλάβουν ΑΜΕΣΑ και ΔΩΡΕΑΝ την προμήθεια: μέτρων προστασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αναπνευστήρων και αναλωσίμων τους, οξυγόνου κτλ. Λέω εγώ τώρα…