Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, υπήρξε εκτενής αναφορά σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό στον οικονομικό τομέα:
Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί το πρώτο μέλημα της Κυβέρνησης απέναντι στις προκλήσεις του κορονοϊού. Παράλληλα, η Κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, για να μετριάσει τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει η διεθνής κρίση στην οικονομία μας. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι μία διαφορετική χρονιά από αυτήν την οποία προβλέπαμε.
Οι έκτακτες οικονομικές ανάγκες που προκύπτουν τόσο για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού και την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, όσο και για την τόνωση της ρευστότητας και τη διαφύλαξη της απασχόλησης, επιφυλάσσουν σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Και οι επιπτώσεις αυτές είναι ανάγκη να εξαιρεθούν από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Ήδη έχουμε εξαγγείλει:
- την αναστολή, για 4 μήνες, της πληρωμής Φ.Π.Α., πληρωτέου τέλος Μαρτίου.
- την αναστολή, επίσης, για 4 μήνες, της πληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων μέχρι το τέλος Μαρτίου.
- την αναστολή, για 3 μήνες, της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, που είναι πληρωτέες έως 31 Μαρτίου.
-Επιπλέον, για τη στήριξη της απασχόλησης και τη διευκόλυνση εργαζόμενων και επιχειρήσεων παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να προχωρούν σε σχήματα εξ’ αποστάσεως παροχής εργασίας.
-Παράλληλα, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων. Οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή, καθώς και η υπερωριακή απασχόληση κάθε μήνα, θα καταχωρούνται κατά το πρώτο 10ημέρο του επόμενου.
Επειδή όμως η κατάσταση εξελίσσεται, απαιτείται συντονισμένη δράση και συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτή τη συντονισμένη δράση είναι απαραίτητο το κόστος των μέτρων να μην λαμβάνεται υπόψη στους δημοσιονομικούς στόχους που τίθενται στα κράτη-μέλη. Αφού αξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της 16ης Μαρτίου, τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, είναι έτοιμα να λάβουν, άμεσα, πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας και διατήρησης των θέσεων απασχόλησης.
Σήμερα, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού στις εργασιακές σχέσεις εκδίδεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα εξής:
- Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, επιπρόσθετη της κανονικής άδειας, την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας ο ένας γονέας), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020.
- Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια.
- Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του. Αυτός ο επιμερισμός είναι δυναμικός και εξελίσσεται.
- Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.
- Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ταυτοχρόνως. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι ΑΜΕΑ.
- Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ’ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται, επίσης, η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.
Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση - όπως προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - παρέχει πλήρη υποστήριξη στο σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά τις έκτακτες δαπάνες. Για τον σκοπό αυτό, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας ενισχύθηκε έγκαιρα με 15 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται καινούργιες δαπάνες για προσλήψεις. Ανάλογα με τις εξελίξεις, οι οποίες αποτιμώνται καθημερινά, το Υπουργείο Οικονομικών θα ενισχύσει τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας με όσες επιπλέον πιστώσεις χρειαστεί.