Πώς λοιπόν η Ακτοφυλακή θα μπορέσει να διατηρεί την απαιτούμενη ετοιμότητα χωρίς να πυροδοτήσει μια εχθρική ενέργεια και κριτική του κοινού;
Δημήτρης Τσαϊλάς
υποναύαρχος ε.α.
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να υπάρχει μια πειστική στρατηγική αφήγηση που να ενημερώνει το κοινό για ποιο λόγο το Λιμενικό Σώμα, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην κατά θάλασσα αντιμετώπιση παρανόμων, προς το συμφέρον του. Αυτή η αφήγηση πρέπει να περιγράφει με σαφήνεια τη φύση και το μέγεθος της απειλής, τις δυνατότητες που χρειάζεται να αντιμετωπίσει η Ακτοφυλακή για την απειλή αυτή και γιατί η ενισχυμένη εγχώρια ετοιμότητα της Ακτοφυλακής σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό δεν υπονομεύει τις πολιτικές ελευθερίες ούτε υποβαθμίζει τις ανθρωπιστικές αποστολές.
Η επικοινωνία με μια σαφή στρατηγική αφήγηση δεν είναι μόνο για δημόσια κατανάλωση. Το Λιμενικό Σώμα πρέπει να το εσωτερικοποιήσει επίσης. Τα στελέχη πρέπει να κατανοήσουν την επισφαλή ισορροπία που απαιτεί η δυσκολία της αποστολής και για ποιο λόγο πρέπει να αποφύγουνε οποιαδήποτε περίπτωση υπερβολικής βίας ή αδικαιολόγητου εκφοβισμού. Αυτή η υποχρέωση δεν είναι κάτι νέο. Την ίδια καθοδήγηση είχαμε τη δεκαετία το 1990 όταν αντιμετωπίζαμε μεταναστευτική κρίση από την Αλβανία στο Ιόνιο. Όσο απλό μπορεί να φαίνεται, μπορεί μερικές φορές να αποδειχθεί δύσκολο στην πράξη. Η επιβολή του νόμου και η καταπολέμηση παραβατικότητας απαιτούν πολύ διαφορετικές νοοτροπίες και προσεγγίσεις.
Η δυνητική σύγκρουση ανάμεσα στην ανάπτυξη μιας ανθεκτικής νοοτροπίας “ετοιμότητας απώθησης” που διευκολύνει την αποτελεσματική δράση κάτω από την πίεση της αποστολής και την ανθρωπιστική ευαισθησία υπογραμμίζεται μετ’ επιτάσεως. Είναι μια κατάσταση που ξαφνικά αλλάζει από τη χρήση της δύναμης της επιβολής του νόμου σε κανόνες ανθρωπιστικής δέσμευσης. Βέβαια στην παρούσα φάση η αποστολή είναι η άμυνα της πατρίδας από την παρεμπόδιση της ασύμμετρης επίθεσης, γι’ αυτό απαιτείται η δυνατότητα άμεσης αλλαγής αντίληψης. Λόγω της ποικιλομορφίας των αποστολών της Ακτοφυλακής και της απρόβλεπτης κατάστασης του απειλητικού περιβάλλοντος, τα στελέχη πρέπει να είναι έτοιμοι να μεταβούν αμέσως από το ένα άκρο στο άλλο.
Η πρόκληση παραμένει να βελτιώσουμε περαιτέρω την στρατηγική αφήγηση της Ακτοφυλακής σε ό, τι υπόσχεται την εκπλήρωση της αποστολής του. Το Λιμενικό Σώμα πρέπει να παραμείνει ένα τεντωμένο χέρι που σώζει και μια σφιγμένη γροθιά που υπερασπίζεται. Σε συνεχή και αγαστή συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, ως ένας ευσυνείδητος στρατιωτικός φύλακας και μια ναυτική δύναμη σε άμεση ετοιμότητα. Να δείξουμε στον κόσμο ότι δεν υπάρχει καλύτερος φίλος, από τους Έλληνες ναυτικούς που φυλάνε τις θάλασσες και τις ακτές μας.