φορτηγά που περιμένουν να περάσουν στην Πολωνία από τη Γερμανία Sean Gallup/GΕΤΤΥ ΙΜΑGΕS |
Con Coughlin via The Gatestone Institute,
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού
Η ανάδυση της Ευρώπης ως του νέου επικέντρου της πανδημίας του Κορωνοϊού οφείλεται τόσο στην ανθεκτικότητα αυτού του ιού, όσο και στην ανικανότητα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης να αντιμετωπίσει την κρίση.
Όταν ο κόσμος πρωτάκουσε, στις αρχές του χρόνου, για την ύπαρξη του ιού στην Κίνα, η αντίδραση της Ευρώπης, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, ήταν να υιοθετήσει μια στάση «άσε να δούμε πώς θα εξελιχτεί το πράγμα».
Ωστόσο το πρόβλημα στην περίπτωση της Ε.Ε. είναι ότι διατήρησε αυτή την αμέριμνη στάση και για πολύ χρόνο, μετά την γενική διαπίστωση ότι ο ιός επρόκειτο να εξελιχτεί σε ένα, όχι μόνο κινεζικό, αλλά παγκόσμιο πρόβλημα.
Η αδυναμία της Ε.Ε. να ανταποκριθεί στην βαρύτητα της κρίσης, μετά την ταχεία εξάπλωση της φονικής νόσου, με συνέπεια την παράλυση της Ευρώπης, υποδεικνύει ότι οι σημερινές κινήσεις των Βρυξελλών αποτελούν μιαν εκ των υστέρων απόπειρα ανάκτησης της πρωτοβουλίας και του ηγετικού ρόλου.
Μετά από εβδομάδες αδράνειας, αναποφασιστικότητας και υπεκφυγών, η Ε.Ε. τελικά επέβαλε την 30ήμερη απαγόρευση εισόδου ξένων. Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει στα 26 κράτη της Ε.Ε. και στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν, στην Νορβηγία και στην Ελβετία. Δεν θα ισχύει για πολίτες της Βρετανίας και της Ιρλανδίας.
«Αυτό είναι καλό», σχολίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Λέϊεν, (αποτυχημένη Γερμανίδα υπουργός Αμύνης), μετά την ανακοίνωση του μέτρου στις 18 Μαρτίου. «Έχουμε –είπε- μιαν ομόφωνη και ενιαία απόφαση όσον αφορά τα εξωτερικά σύνορα».
Το ότι απαιτήθηκε τόσος χρόνος για να κινηθεί η Ε.Ε., όταν τόσο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία είχαν ήδη κλείσει τα σύνορά τους, εξεικονίζει την ανικανότητα της Ε.Ε. να ανταποκριθεί στην σοβαρότητα της κρίσης. Και ταυτόχρονα εξηγεί γιατί η Ευρώπη αντικατέστησε την Ασία ως το επίκεντρο της πανδημίας.
Μέχρι να τα καταφέρει η κ. φον Λέιεν να ανακοινώσει, στις αρχές της εβδομάδας, ότι η Ε.Ε. σχεδίαζε την ταξιδιωτική απαγόρευση, τα περισσότερα κράτη-μέλη είχαν ήδη πάρει την υπόθεση στα χέρια τους και είχαν ήδη λάβει τα μέτρα τους για το κλείσιμο των συνόρων.
Επιπλέον, το γεγονός ότι, κατά την προσφυγή σε μονομερή εθνικά μέτρα, η απόφαση ορισμένων κρατών, όπως η Αυστρία και η Τσεχική Δημοκρατία, να απαγορεύσουν την είσοδο πολιτών και από συγκεκριμένες χώρες μέλη της Ε.Ε., όπως η γειτονική Ιταλία, συνιστά κατάφωρη παραβίαση μιας από τις θεμελιώδεις ιδρυτικές αρχές της Ε.Ε., της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών της από τα σύνορα των κρατών-μελών της.
Κατά συνέπεια, η αποτυχία της Ε.Ε. να δραστηριοποιηθεί νωρίτερα απέναντι στην απειλή του κορωνοϊού επέφερε την ακύρωση και αχρήστευση της Συμφωνίας Σένγκεν, που ορίζει ότι πολίτες κάθε κράτους-μέλους της Ένωσης περνούν ελεύθερα τα εσωτερικά κρατικά σύνορα.
Η δέσμευση της Ε.Ε. στην Συμφωνία Σένγκεν ήταν ένας από τους αποφασιστικούς παράγοντες που ώθησαν τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ να επιβάλει την αρχική απαγόρευσή ταξιδιών στην ηπειρωτική Ευρώπη, με το –σωστό- επιχείρημα ότι η Ευρώπη είναι υπερβολικά αυτάρεσκη για την στάση της στην αντιμετώπιση του ιού.
Τώρα, λόγω της ανικανότητας της Ε.Ε., η ΄Ενωση μπήκε σε νέο στάδιο, με την εμπέδωση ενός προηγουμένου, κατά το οποίο οι κυβερνήσεις των διαφόρων κρατών μελών και όχι οι Βρυξέλλες είναι αυτές που αποφασίζουν ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να περάσει τα σύνορά τους.
Η ξαφνική επιβολή νέων συνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις στις εμπορικές ρυθμίσεις μεταξύ διαφόρων κρατών-μελών της Ενωσης. Για παράδειγμα, αυτήν την εβδομάδα, φορτηγά από την Γερμανία, που προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα της Πολωνίας, υποχρεώθηκαν να περιμένουν σε ουρά δεκάδων χιλιομέτρων, καθώς Πολωνοί συνοριοφύλακες επέμεναν να ελέγξουν την θερμοκρασία, την κατάσταση υγείας και τα έγγραφα στοιχεία των οδηγών.
Επιπλέον, η ανικανότητα της Ε.Ε. να επιδείξει αποτελεσματική ηγεσία στην αντιμετώπιση της απειλής του κορωναϊού προκάλεσε την αύξηση των εντάσεων μεταξύ των κρατών-μελών της, εντάσεων που θα μπορούσαν τελικά να απειλήσουν την επιβίωση της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης στην σημερινή μορφή της.
Το πιο επαίσχυντο ίσως επεισόδιο στις σχέσεις μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού ήταν η άρνηση της Γερμανίας να επιτρέψει την εξαγωγή των περιζήτητων προστατευτικών προσωπίδων και αναπνευστικών βοηθημάτων στην Ιταλία, όταν η ιταλική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση βοήθειας στις άλλες χώρες μέλη. Αντί να επιδείξει την πολυθρύλητη «αλληλεγγύη», που υποτίθεται πως αποτελεί την θεμελιώδη αρχή της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, η Γερμανία επέβαλε απαγόρευση στην εξαγωγή νοσηλευτικού εξοπλισμού στην Ιταλία.
΄Εμεινε έτσι στην Κινεζική κυβέρνηση να προσφέρει ταχύτατα στον ιταλικό λαό 31 τόνους αναγκαίων νοσηλευτικών εφοδίων.
Ο τρόπος που η Ε.Ε. χειρίστηκε την εισβολή του Κορονοϊού δεν αποτελεί απλά το τεκμήριο της ανικανότητας. Εγείρει επίσης το ερώτημα εάν και η ίδια (η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση) δεν θα αποτελέσει ένα ακόμη θύμα της πανδημίας.