Η Τουρκία μέχρι προχθές δεν είχε ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού. Φυσικά ελάχιστοι το πίστευαν. Η Τουρκία είναι μια χώρα διερχομένων αποτελώντας σταυροδρόμι αλλά κι αποθηκευμένων ανθρώπων από το καθεστώς, συγκεντρώνει επίσης μεγάλο αριθμό τουριστών ενώ οι αερογραμμές της εκτελούν εκτενέστατο μεταφορικό έργο σε όλο τον κόσμο. Να θυμίσουμε εδώ μια είδηση που παρουσίασε πριν λίγες ημέρες η freepen.gr όπου οι αρχές της Σιγκαπούρης υποχρέωσαν αεροσκάφος της εταιρείας να επιστρέψει άδειο στην Κωνσταντινούπολη μετά από εντοπισμό ύποπτου κρούσματος κορωνοϊού σε επιβάτη.
Του Στρατή Μαζίδη
Επίσης η Τουρκία συνορεύει με το Ιράν, το οποίο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα με τον Covid-19. Στο Ιράν έχουμε πάνω από 8.000 κρούσματα και περί τους 300 θανάτους. Πώς λοιπόν μια χώρα με τα χαρακτηριστικά της Τουρκίας δε γλύφεται από τις φλόγες;
Είναι μάλλον προφανές ότι κάτι άλλο συμβαίνει και αυτό το επισημαίνει ο Ergin Kocyildirim σε άρθρο του στο National Interest με τίτλο "Μόνο ένα κρούσμα;".
Ποιο είναι όμως το αρρωστημένο μυστικό;
Μέχρι στιγμής, η Τουρκία χρησιμοποιεί τα δικά της κιτ ανίχνευσης ιών (real-time PCR). Τα πακέτα αυτά παράγονται και κατασκευάζονται στην Τουρκία από εξουσιοδοτημένη ιδιωτική εταιρεία που χρηματοδοτείται από κυβερνητικές επιχορηγήσεις. Το Εθνικό Εργαστήριο Ιολογίας έχει επίσης συμβάλει στην ανάπτυξη ενός κιτ ταχείας αντίδρασης, όπου τα αποτελέσματα μπορούν να διαβαστούν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όπως τα ενενήντα λεπτά όταν η υπάρχουσα συμβατική δοκιμή PCR μπορεί να διαρκέσει περίπου είκοσι τέσσερις ώρες.
Η Τουρκία φυσικά ισχυρίζεται ότι η δοκιμή της είναι η ταχύτερη και η πιο ακριβής στον κόσμο. Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης πολλές φορές ότι το κιτ έχει εξαχθεί σε πολλές χώρες συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο ο Ergin Kocyildirim απορρίπτει ότι υπάρχει έστω ένα ίδρυμα ή εργαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες που κάνει χρήση τουρκικών κιτ ανίχνευσης κορωνοϊού.
Επίσης, μέχρι σήμερα, όλες αυτές οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε κεντρικό εργαστήριο δοκιμών. κάθε νοσοκομείο έστελνε τα δείγματα στην πρωτεύουσα της Αγκυρας. Μέχρι σήμερα, η Τουρκία έχει κάνει περίπου 2.500 ελέγχους. Η έλλειψη τυχόν προσδιορισμένων περιπτώσεων προκάλεσε υποψία, αναφέρει ο Ergin Kocyildirim, διότι αν το τεστ έβγαινε αρνητικό, δεν υπήρχε άλλος τρόπος να αποδειχθεί ότι η δοκιμή μπορεί να είναι θετική.
Thus far, Turkey has been using its own virus detection (real-time PCR)
kits. Those kits are produced and manufactured in Turkey by an
authorized private company funded by governmental institutional grants.
National Virology Lab has also contributed to the development of a
fast-reacting kit where the results can be read in as short as ninety
minutes. Existing conventional PCR testing might take about twenty-four
hours. Turkey claims its test is the fastest and the most accurate test
in the world. The Minister of Health also mentioned several times that
the test has been exported to several countries including the United
States. To my knowledge, there’s not a single institution or lab present
in the United States using Turkish coronavirus detection kits. Also,
until today, those tests were all performed at a central testing
facility; every hospital sent samples to the nation's capital. To date,
Turkey has done about 2,500 tests. The lack of any identified cases
provoked suspicion because if the test is negative, there was no other
way to prove that the test might be positive.
Η Τουρκία βρίσκεται σε συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και βασίζεται στα έσοδα από τον τουρισμό. Εάν πέσει κατακόρυφα ο τουρισμός, η τουρκική οικονομία μπορεί να καταρρεύσει. Αυτός θα μπορούσε επίσης να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία μέχρι πριν λίγο δεν είχε ούτε...ένα κρούσμα.
Τέλος να μη μας διαφεύγει ότι στην Τουρκία το καθεστώς των ΜΜΕ είναι προβληματικό. Τα πάντα ελέγχονται και όσοι ξεπερνούν τα όρια καταλήγουν στη φυλακή.