A cartoon depicting World Health Organization chief Tedros Adhanom Ghebreyesus. Source: All over the internet. |
Αυτό που αποκάλυψε ο κορονοϊός ήταν την εξάρτηση της Δύσης από την Κίνα. Η μεταφορά της βιομηχανικής παραγωγής στην φτηνή, κούλικη και ασύδοτη Κίνα, όπου οι μισθοί είναι στα τάρταρα και οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί πολύ πιο χαλαροί, είχε ως κατάληξη η Δύση να χάσει την αυτονομία της σε ένα σωρό αγαθά. Ενα από αυτά είναι η παραγωγή φαρμάκων. Η Κίνα παράγει το 90% των γενόσημων που καταναλώνονται στις ΗΠΑ και το 97% των αντιβιοτικών, ενώ οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν παράγουν ούτε παρακεταμόλη. Το 2017 έκλεισε η τελευταία βιομηχανία αντιβιοτικών στη Γερμανία.
Ελένη Παπαδοπούλου
Ακόμη και η Ινδία, που θεωρείται η χώρα με τις περισσότερες φαρμακευτικές μετά την Κίνα εξαρτάται για τις πρώτες ύλες από την Κίνα σε ποσοστό 80%. Με το που έκλεισαν οι Κινέζοι τα εργοστάσια η Δύση έπαθε ζημιά με τις ελλείψεις φαρμάκων και υγειονομικού υλικού. Τώρα εξετάζουν να επαναφέρουν κάποιες βιομηχανίες, καθώς η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον έλεγχο που έχει στη φαρμακοβιομηχανία ακόμη και ως όπλο.
Το σύστημα υγείας της Δύσης εξαρτάται σε ποσοστό 90% από την Κίνα και την Ινδία. Το 1980 η Ευρώπη παρήγε το 80% των φαρμάκων και το 20% ερχόταν απ'έξω. 30 χρόνια μετά η Κίνα έχει μαζέψει όλες τις φαρμακοβιομηχανίες και ελέγχει την αγορά, δίνοντας τις ποσότητες που θέλει, στην τιμή που θέλει και στην ποιότητα που θέλει.
Οπως λέει ένας ειδικός "το φάρμακο δεν θεωρήθηκε στρατηγικό προϊόν, αλλά ένα προϊόν όπως όλα τα άλλα...ουσιαστικά δεν υπάρχει παγκόσμια αγορά για αυτά, σε μία ανάγκη ο καθένας κλείνει τα σύνορα του και προσπαθεί να έχει επάρκεια σε μάσκες και φάρμακα". Ένας οικονομολόγος σημείωνε όταν ο Τραμπ έβαλε σε εφαρμογή τον εμπορικό πόλεμο με τους Κινέζους. "Αν είστε Κινέζος και θέλετε να μας καταστρέψετε, απλά σταματάτε να μας στέλνετε αντιβιοτικά".
Οι συνέπειες του κορονοϊού είναι πολλές, μας ξεπερνούν, ξεπερνούν και την ίδια την χώρα. Κανένα μέσο όμως δεν ενημερώνει, ούτε βάζει τον κόσμο να σκεφτεί. Απλά ερεθίζει τα κατώτερα ένστικτα, ώστε να μην λειτουργεί ο εγκέφαλος, αλλά το θυμικό. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Πηγή: Διάφορα άρθρα στη Φιγκαρό. Μία Αμερικανίδα έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο για το θέμα.