Κίνα, covid-19 και Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: πολλά τα «ερωτηματικά»…

NickyPe / pixabay
Αρχίζει από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα η Εβδομάδα των Παθών του Ναζωραίου ενώ συνεχίζεται ως τρίτη, τέταρτη ή πέμπτη η εβδομάδα των παθών της Ανθρωπότητας από τον φονικό ‘κορονοϊό’ εμφανώς γέννημα, ίσως και θρέμμα, της Κινεζικής πόλης Wuhan.

Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος
 
Ήδη εγείρονται πολλά ερωτηματικά που αφορούν στην Κίνα, την Κεντρική Επιτροπή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και τον αρχικό τους χειρισμό της κρίσης που τώρα πια ταλανίζει δραματικά με νεκρούς, ασθενείς και οικονομική καταστροφή την ανθρωπότητα. Κάποιοι θεωρούν ότι όλα σχετίζονται με το Κινέζικο Νέο Έτος.

Γιορτάζοντας 4000 χρόνια ιστορίας το Νέο Έτος των Κινέζων ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου με γιορτές που διήρκεσαν μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου του 2020 για την υπόλοιπη ανθρωπότητα.
Εκατομμύρια Κινέζων που ζούνε, εργάζονται ή σπουδάζουν σε διάφορες χώρες του Πλανήτη μας ταξίδεψαν με προορισμό την Πατρίδα τους και αντίστροφα εκατομμύρια που ζούνε, εργάζονται και σπουδάζουν στην Κίνα ταξίδεψαν με προορισμούς σε άλλες χώρες.

Όπως ήδη διαπιστώνεται από αντικειμενικούς παρατηρητές, στα τέλη του 2019 είχε ήδη κάνει την εμφάνισή του στην Wuhan την κατ’ εξοχήν πρωτοπόρα και κορυφαία πόλη σε βιο-τεχνολογικές έρευνες και παραγωγές ο κορονοϊός γνωστός πλέον παγκοσμίως ως covid-19.

Αντικειμενικοί παρατηρητές και αναλυτές, όπως και άλλοι λιγότερο αντικειμενικοί, κατηγορούν την Κίνα ότι διαχειρίστηκε πολύ άκομψα, επιπόλαια και επικίνδυνα για την παγκόσμια υγεία φροντίζοντας αντί να κοινοποιήσει τα δεδομένα να ‘καταπιέσει και να φιμώσει τα στόματα’ ιατρών και άλλων ειδικών που χτύπησαν το καμπανάκι του επερχόμενου κινδύνου έχοντας εντοπίσει κρούσματα του νέου θανατηφόρου ιού!

Τώρα πια τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα, οι θανατηφόρες σε παγκόσμια κλίμακα ‘δράσεις’ του 'κορονοϊού, οι απίστευτα οδυνηρές οικονομικές επιπτώσεις, η απαγόρευση κυκλοφορίας και ο ‘εγκλεισμός’ στα σπίτια δισεκατομμυρίων ανθρώπων συνιστούν εξελίξεις και μαζί τραγικές διαπιστώσεις που σαφέστατα δικαιώνουν τους επικριτές της Κίνας για τη διαχείριση της νέας πανδημίας (https://www.cnbc.com/2020/04/13/china-defends-the-who-after-trump-critics-say-it-defers-to-beijing.html).

Πέραν του Προέδρου των ΗΠΑ που ήδη άσκησε κριτική στον Π.Ο.Υ. και έχει απειλήσει να διακόψει την χρηματοδότησή του, (σημειώστε ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του), πολλοί είναι και εκείνοι που επικρίνουν τον Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) και ταυτόχρονα τον Αιθίοπα Γενικό Διευθυντή του Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus για ‘επιλήψιμη’ συμπεριφορά και ‘άκριτη αποδοχή’ των ανακοινώσεων της Κυβέρνησης της Κίνας αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης και την επικινδυνότητα του νέου, ανθρωποκτόνου ιού…

Στο Ιαπωνικό Κοινοβούλιο ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών κ Taro Aso ανακοίνωσε ότι κάποιοι άρχισαν να αποκαλούν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ‘Κινεζικό Οργανισμό Υγείας΄ και ήδη συσσωρεύονται διεθνώς υπογραφές στο ‘ειδικό ψήφισμα’ που καλεί τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ να παραιτηθεί καθώς ‘αυτοακυρώθηκε’ έχοντας αποδεχθεί χωρίς τον απαραίτητο προσεκτικό έλεγχο όσα του έλεγαν οι Κινεζικές Αρχές…(https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/news/20200327_09/).

Αμυνόμενος ο Αιθίοπας Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. συνέστησε στους Ηγέτες τους Κόσμου να μην ‘πολιτικοποιήσουν’ το θέμα ‘εάν δεν θέλουν περισσότερους σάκους με πτώματα…’ Ρίξτε μια ματιά εδώ: (https://www.cnbc.com/2020/04/08/as-trump-attacks-who-warns-against-politicizing-coronavirus-if-you-dont-want-many-more-body-bags.html). 
 
Επειδή λίγοι γνωρίζουν το βιογραφικό του Γενικού Διευθυντή του Π.Ο.Υ. o οποίος εξελέγη το 2017 διαδεχόμενος την Κινέζα προκάτοχό του Dr Margaret Chan, η οποία κατείχε πτυχίο Ιατρικής από το Western Ontario University του Καναδα και υπηρέτησε στη θέση της Γενικής Διευθύντριας για δύο θητείες από το 2006 έως το 2017. (https://www.who.int/dg/who-headquarters-leadership-team/former-directors-general)

Ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus είναι κάτοχος Διδακτορικού Φιλοσοφίας (PhD) στην Κοινοτική Υγεία από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Nottingham και πτυχίο Master στην Ανοσολογία και τα λοιμώδη νοσήματα από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Έκανε πολιτική καριέρα στην Πατρίδα του Αιθιοπία και υπηρέτησε ως Υπουργός Υγείας από το 2005 έως το 2012 και Υπουργός Εξωτερικών από το 2012 έως το 2016. (https://www.who.int/antimicrobial-resistance/interagency-coordination-group/dg_who_bio/en/).

Πολλοί υπογραμμίζουν ότι ο πρώτος Αφρικανός Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. εξελέγη σε εποχή που αυξάνεται καθημερινά η Οικονομικό-πολιτική διείσδυση της Κίνας στην Αφρική.
Κίνα – Π.Ο.Υ. – πολλά τα «ερωτηματικά»…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail