Πολύ συγκινητική η δημόσια κατακραυγή κατά των Γάλλων που πρότειναν να ξεκινήσουν πειράματα για το εμβόλιο κατά του Covid -19 σε αφρικανικες χώρες. Σοκαρίστηκαν ολοι οι πολιτισμένοι Ευρωπαίοι, καταδίκασαν οι πολιτικοί και όλοι μαζί ένωσαν τη γροθιά τους υπέρ της Αφρικής. Λίγο ακόμα και θα κλάψω.
Στο μεταξύ τα χρέη της υποσαχάριας Αφρικής (με εξαίρεση τη Νότια Αφρική) σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ξεπερνάνε τα 50δις και τα περισσότερα αφορούν δάνεια που οι χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν την εποχή της αποικιοκρατίας.
Η Γκάνα κάθε χρόνο χάνει το 30% των εισοδημάτων της ξεχρεωνοντας δάνεια ενώ η Μοζαμβίκη, πληρώνει 24 ευρώ χρέος για κάθε 2 ευρώ κέρδη από τη μεγαλύτερη επένδυση αλουμίνιου στη χώρα η οποία φυσικά έγινε από βρετανικές εταιρείες. Κάθε χρόνο 230 δισεκατομμύρια, το 6,1% του ΑΕΠ ολόκληρης της Ηπείρου, βγαίνει από τη χώρα από τις πολυεθνικές εταιρείες που εκμεταλλεύονται τον φυσικό πλούτο. Το ποσό αυτό είναι 3 φορές μεγαλύτερο από ότι λαμβάνει η ήπειρος συνολικά σε ανθρωπιστική βοήθεια.
Στη Δυτική Αφρική, 14 πρώην γαλλικές αποικίες είναι υποχρεωμένες μέχρι σήμερα να καταθέτουν το 50% του συναλλάγματος τους στη Κεντρική Γαλλική Τράπεζα και να διατηρούν ένα ακόμα 20% ως εγγύηση για τυχόν ζημιές ενώ αν θέλουν να δανειστούν συνάλλαγμα (το δικό τους) αυτό δεν πρέπει να ξεπερνάει το 20% των ετήσιων κερδών της κάθε χώρας. Η Γαλλία διατηρεί αυτόν τον όρο ως εγγύηση για τη σταθερότητα του γαλλικού Φράγκου στη Δυτική Αφρική το οποίο είναι συνδεδεμένο με το ευρώ με αποτέλεσμα το κόστος ζωής στις χώρες αυτές να είναι στα ύψη.
Μεταξύ το 2004 και του 2013, η Παγκόσμια Τράπεζα μέσω του ιδιωτικού οργανισμού International Finance Corp. δάνεισε πάνω από 455 δισεκατομμύρια δολάρια – η πλειοψηφία αφορούσε αφρικανικές χώρες-για τηνχρηματοδότηση 7,200 αναπτυξιακών προγραμμάτων σε αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτή η οικονομική ανάπτυξη είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό από τα σπίτια και τη γη τους 3,4 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Στη δεκαετία του 80 το ΔΝΤ και η Πάγοσμια Τράπεζα υποχρέωσαν 50 αφρικανικές χώρες να δανειστούν ώστε να προβούν σε ιδιωτικοποιήσεις. Τα δάνεια αυτά, τα οποία ακόμα ξεχρεωνονται είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν σε 42 κράτη οι ήδη ελάχιστες, δαπάνες στην υγεία κατά 50% , να μείνει εκτός σχολείου 1 στα τρία παιδιά ενώ απαγορεύτηκε σε χώρες όπως η Σιέρα Λεόνε, η Μοζαμβίκη και το Μαλάουι να αυξήσουν τον πενιχρό μισθό των δασκάλων. Στη Σιέρα Λεόνε μάλιστα η Παγκόσμια Τράπεζα έδωσε δάνεια να χτίσουν σχολικές αίθουσες αλλά απαγόρευσε στην κυβέρνηση να προσλάβει δασκάλους.
Δεν νιώθετε όλοι καλυτερα τώρα που η διεθνής κοινότητα ξεσηκώθηκε και διαβεβαίωσε ότι η Αφρική δεν θα γίνει η παιδική χαρά της Ευρώπης;