ds_30 / pixabay |
Κατανοητή η αισιοδοξία της κυβέρνησης για την οικονομία, δεν φαίνεται όμως να έχει αντίκρισμα στην πραγματικότητα.
Σήμερα ο κ. Σταικούρας δήλωσε, ότι:
1. "Η οικονομία στην αρχή του χρόνου ξεκίνησε να απογειώνεται, δυστυχώς η πανδημία ανέκοψε την πορεία".
Η αλήθεια είναι όμως διαφορετική, αφού η οικονομία από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 δεν πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους που η κυβέρνηση είχε θέσει, υποχωρώντας κατά 0,7% του ΑΕΠ η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν ήταν λιγότερες από τις απολύσεις κατά 37.000.
2. "Η ύφεση χωρίς τα μέτρα της κυβέρνησης το 2020 θα ήταν 10%-13,2%, ενώ με τα 23 δις ευρώ περίπου που θα ρίξει σε επιδόματα και ενισχύσεις από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, θα κινηθεί ανάμεσα στο 5% και στο 8%, δυστυχώς θα αυξηθεί και η ανεργία".
Για το 2021 είπε: "Περιμένουμε μεγάλη ανάπτυξη", χωρίς να προσδιορίσει το ύψος, λόγω των πολλών αβεβαιοτήτων.
Είναι λογική η επιφυλακτικότητα του υπουργού, λόγω των πολλών αβεβαιοτήτων, όπως και η σχετική αισιοδοξία πού πρέπει να έχει κάθε υπουργός οικονομικών, όμως φοβάμαι ότι έχει απόσταση από την πραγματικότητα.
Τους φόβους μου τους ενισχύει η εύκολη αντίστροφή της πραγματικότητας που κάνει, παρ' ότι τα επίσημα στοιχεία την περίοδο πριν τον κορονοιό εύκολα τον διαψεύδουν. Ίσως θεωρεί ότι ο κόσμος δεν θυμάται τι συνέβαινε στην αρχή του χρόνου, ζαλισμένος από τον πανικό του κορονοιού που ακολούθησε.
Δεν είπε όμως:
1. Ότι, τα νούμερα της ύφεσης που δίνει δεν ενσωματώνει τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2020 και του 2021, για ανάπτυξη 2,8% το κάθε χρόνο, συνεπώς στην ύφεση πού προβλέπει η κυβέρνηση πρέπει να προστεθούν οι απώλειες του ΑΕΠ των δύο τουλάχιστον χρόνων, γιατί ανάλογη θα είναι και η συνέχεια.
2. Με τι κριτήρια θα δοθούν οι ενισχύσεις, δάνεια και επιδοτήσεις, στις επιχειρήσεις για να βοηθήσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση και όχι τους κρυφούς λογαριασμούς επιτήδειων ημετέρων.
3. Πως θα πληρώσουν οι πολίτες τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις που θα συσσωρευτούν στον Σεπτέμβριο;
4. Πως θα επιβιώσουν οι εργαζόμενοι που θα χάσουν την εργασία τους και εκείνοι που θα μειωθεί κατά 50%, το εισόδημά τους, σύμφωνα με το νόμο που ψηφίσατε;
5. Πότε μπορούν να ελπίζουν οι πολίτες ότι, θα βρεθεί η οικονομία και οι ίδιοι, τουλάχιστον στην πραγματικότητα του 2019;
6. Πότε και πως η χώρα θα πληρώσει το δημόσιο χρέος που θα εκτοξευτεί στο 200%, πιο πάνω και το υψηλότερο που είχε φθάσει τα προηγούμενα χρόνια;