Είναι σύνθετη η εξίσωση του Λιβυκού. Και φυσικά δεν ενδείκνυται για βιαστικά συμπεράσματα και απερίσκεπτες συζητήσεις. Για την Τουρκία, ναυάγιο στη Λιβύη σημαίνει κατάρρευση ολόκληρης της Μεσογειακής της πολιτικής και της περιφερειακής της στρατηγικής συνολικότερα...
γράφει ο Κ. Κυριακόπουλος
Για την Τουρκία επίσης, η εδραίωση της παρουσίας της στην Λιβύη, ισοδυναμεί με την πολλαπλή στρατηγική αναβάθμισή της και έναντι των ΗΠΑ και έναντι της Ρωσίας αλλά και αυτοτελώς. Είναι φανερό ότι η επιτυχής έκβαση του σχεδιασμού της στο Λιβυκό θα απασφαλίσει ένα ευρύτερο πακέτο εκβιασμών έναντι πάντων. ΚΑΙ της ΕΕ...
Επικράτηση της Τουρκίας στο Λιβυκό, θα δρομολογήσει παράπλευρη ενδυνάμωση της αμερικανικής παρουσίας με παράλληλη αποδυνάμωση της ρωσικής στην περιοχή, πράγμα που θα σηματοδοτήσει αμοιβαία μετατόπιση του στρατηγικού ενδιαφέροντος με αβέβαιες ωστόσο εξελίξεις.
Για την Αίγυπτο τα πράγματα θα καταστούν ιδιαίτερα δύσκολα, όχι μονάχα εξ αιτίας της δημιουργίας προϋποθέσεων για επαπειλούμενη πολιτική ανατροπή με ευρύτερες προεκτάσεις για ολόκληρη την Βόρεια Αφρική, αλλά κυρίως διότι το Σουέζ αποτελεί ισχυρό κομμάτι στο παζλ της περιφερειακής στρατηγικής της Τουρκίας.
Τα ΗΑΕ επίσης, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν εξ αιτίας και του θρησκευτικού ηγεμονισμού που ενσωματώθηκε αμετάκλητα στην τουρκική περιφερειακή στρατηγική και θα τροφοδοτήσει εξελίξεις.
Η προοπτική του λιβυκού επομένως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να προσεγγίζεται αυτοτελώς, αλλά πάντα σε συνάρτηση με τις γενικότερες αβεβαιότητες και ανησυχίες που σχετίζονται με τις ισορροπίες ισχύος στην περιοχή.
Η τελική στάση και συμπεριφορά του Ισραήλ καθίσταται αβέβαιη.
Τα δεδομένα αυτής της στιγμής κάνουν να μην φαντάζει διόλου απίθανη η προοπτική του διαμελισμού ή εν πάση περιπτώσει της διχοτόμησης της Αραβικής χώρας. Πρόκειται για λύση που φαίνεται να είναι η μόνη ικανή να διασφαλίσει αποτελεσματικότερη διαχείριση των ισορροπιών ισχύος στην ευρύτερη περιοχή.
Όσο για την Ελλάδα... Η κλεψύδρα αδειάζει ταχύτατα... Αν δεν αναληφθούν άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, και εάν η επιχειρησιακή εμπλοκή της δεν καταστεί ορατή και απειλητική πιθανότητα, τότε σύντομα οι εξελίξεις που θα μεσολαβήσουν θα ροκανίζουν σημαντικό τμήμα κυριαρχίας μηδέ εξαιρουμένης ακόμη και αυτής της εδαφικής της ακεραιότητας.
Θα επανέλθουμε...