Απόσπασμα από την ενημέρωση τον από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, και συγκεκριμένα παράθεση ερώτησης σχετικά με το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων:
Ν. ΣΠΑΓΑΔΩΡΟΥ: Κύριε Καθηγητά, νέες μελέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τη Γερμανία, φαίνεται πως βάζουν ένα σοβαρό αντίλογο σε όσα ειπώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, αναφορικά με το ιικό φορτίο των παιδιών. Μάλιστα αυτή ήταν και η αιτία που υποχρέωσε την Άγκελα Μέρκελ να κάνει πίσω, σχετικά με την επιστροφή στην κανονικότητα για σχολεία, τουρισμό και αθλητικές δράσεις. Μήπως τελικά η δική σας απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων στη δεύτερη κιόλας εβδομάδα μοιάζει με ένα τεράστιο ρίσκο στο οποίο κρίνατε ότι πρέπει να συμμετάσχουν και τα παιδιά;
Ι. ΣΧΙΝΑΣ: Κύριε Τσιόδρα, μέχρι στιγμής οι προτάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής έχουν συμβάλει στην προστασία σε μεγάλο βαθμό της δημόσιας υγείας και κατ’ επέκταση στη μη ραγδαία εξάπλωση του ιού στη χώρα μας, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για ποιο λόγο εκτιμάτε ότι η Γερμανία αποφάσισε την αναστολή του ανοίγματος των σχολείων; Στην Ελλάδα η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων πιστεύετε ότι ενέχει κάποιο ρίσκο ώστε να υπάρχει αναζωπύρωση του ιού;
Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Έχουν ειδικά επιστημονικά ερωτήματα και οι δυο ερωτήσεις και βέβαια την αβεβαιότητα την οποία συζητάμε όλοι αυτές τις ημέρες. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί όταν κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ χωρών στην Ευρώπη. Και τα δεδομένα των Γερμανών δεν μειώνουν αυτό που είπα και επανειλημμένα έχω τονίσει, και βγήκαν και άλλα δεδομένα και από την Ιταλία, ότι η νόσος είναι εξαιρετικά ήπια στα μικρά παιδιά. Αυτό είναι το πρώτο, νομίζω, σημαντικό μήνυμα που πρέπει να μας μείνει.
Το δεύτερο, του κατά πόσο τα μικρά παιδιά μεταδίδουν τη νόσο στον οικογενειακό τους περίγυρο ή σε ευπαθείς ομάδες στον οικογενειακό τους περίγυρο, δεν έχει ξεκαθαριστεί εντελώς.
Και φαίνεται ότι όταν νοσούν τα παιδιά, αυτό είναι η μελέτη της Γερμανίας στην οποία αναφέρεται η δημοσιογράφος, έχουν περίπου ίδιες ποσότητες ιικού φορτίου. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βγάλουμε συμπεράσματα και κρατάμε μια μετριοπαθή και σοβαρή στάση σε αυτές τις μελέτες προς το παρόν.
Τώρα, το γιατί η Γερμανία αναστέλλει το άνοιγμα των σχολείων, είναι άλλη περίπτωση. Κάθε χώρα πορεύεται ανάλογα με τα δεδομένα της. Ξέρετε, η Γερμανία έχει και ένα προηγμένο σύστημα υγείας, έχει ένα πολύ εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο. Δεν έχει όμως δεδομένα όπως τα δικά μας, που αφορούν τη θνητότητα για παράδειγμα, εμείς μετέχουμε στο ευρωπαϊκό δίκτυο με πλήρη καταγραφή των θανάτων.
Δεν έχει καθολική κάλυψη των ΜΕΘ και των θανάτων από κορονοϊό, όπως έχουμε εμείς, τα οποία είναι πολύ ισχυροί δείκτες της παρακολούθησης της επιδημίας σε μια χώρα.
Και μάλιστα, αν δει κανείς και συγκρίνει τις δύο χώρες από πλευράς θανάτων, που εκεί ξέρουμε ότι δεν καταγράφονται συνολικά όπως σε εμάς, θα δει ότι η Γερμανία έχει 8 φορές περίπου παραπάνω θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού. Καταλαβαίνετε τι κατόρθωμα είναι αυτό από την Πατρίδα μας, σε σχέση με ένα κολοσσό, παγκόσμιο κολοσσό σε όλα τα επίπεδα.
Να το πω λοιπόν με καλό εγωισμό, όχι κακό εγωισμό τον οποίο καταδικάζω, αλλά καλό εγωισμό ο οποίος αφορά τη χώρα μας. Καταφέραμε σχεδόν το ακατόρθωτο, παρά τις απώλειες, παρά τους τραυματισμούς μας είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο με αδιάσειστα δεδομένα, σκληρά δεδομένα, που τα παρακολουθούμε καθολικά στην ελληνική επικράτεια. Με τον αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο, θα έχουμε ακόμα καλύτερο επίπεδο παρακολούθησης της νόσου και ακόμα περισσότερη ακρίβεια.
Ο πληθυσμός των παιδιών κινδυνεύει λιγότερο από τη νόσο, αυτό είναι σαφές. Επίσης, για να αποφύγουμε περιστατικά επαφής των παιδιών με ευπαθείς ομάδες στον πληθυσμό, έχουμε μια ευέλικτη διαδικασία, η οποία τους επιτρέπει ακόμα και να μην πάνε σχολείο, να παρακολουθήσουν εξ αποστάσεως, να μην εκθέσουν τις ευπαθείς ομάδες.
Είναι ένα πολύ λογικό πλάνο, σε αντιστοιχία με πλάνα και άλλων χωρών που είχαν χειρότερα δεδομένα από εμάς και θα το δούμε. Ξεκινήσαμε μάλιστα από ομάδες του πληθυσμού, όχι από μικρά παιδιά όπως άλλες χώρες, οι οποίες μπορούν να τηρήσουν ακόμα καλύτερα τις συνθήκες υγιεινής, τα μεγαλύτερα παιδιά.
Θέλει πάρα πολλή προσοχή, θέλει επιφυλακτικότητα συμφωνώ. Δεν υπάρχει κίνηση χωρίς ρίσκο. Νομίζω σε εμένα είναι σαφές, νομίζω το καταλαβαίνουν και οι περισσότεροι, ακούν και τα επιστημονικά επιχειρήματα από τη μια και την άλλη πλευρά.