Αγαπητοί Τούρκοι, οι θεωρίες σας περί γαλάζιας πατρίδας, βασίζονται σε φαντασιακούς ιστορικούς συσχετισμούς και εμμονικούς μεγαλοϊδεατισμούς και ακροβατικες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου. Κάνετε λάθος υπολογισμούς καθώς ξεχνάτε ότι το Πολεμικό Ναυτικό με τους αγώνες στη θάλασσα, έδωσε κυρίως τη λύση στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, με τις νικηφόρες ναυμαχίες της Έλλης και της Λήμνου.
Δημήτρης Τσαϊλάς
υποναύαρχος ε.α.
Οι πόλεμοι αυτοί έμελλαν να ολοκληρώσουν το έργο που ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η Επανάσταση, μαζί με τα άλλα εθνικά κινήματα που εκδηλώθηκαν στα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα – των Σέρβων, των Μαυροβουνίων, των Βουλγάρων, των Βοσνίων – έσπειραν τον σπόρο της παρακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με τους Βαλκανικούς Πολέμους, οι ίδιες δυνάμεις θέρισαν τους πλούσιους καρπούς αυτής της σποράς, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα το τέλος της εποχής των μεγάλων αυτοκρατοριών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Μια νέα περίοδος ανέτειλε στη Ευρώπη. Η Ελλάδα είχε τα μέγιστα δυνατά οφέλη από τους Βαλκανικούς Πολέμους με την ενσωμάτωση των αλύτρωτων πατρίδων της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και των νησιών. Το σημαντικότερο όμως επίτευγμα ήταν η καθιέρωσή της ως κυρίαρχης δύναμης στο Αιγαίο, για πρώτη φορά μετά από αιώνες.
Βασική συνιστώσα της θαλάσσιας ισχύος της χώρας, εκτός από τα πολεμικά πλοία, αποτελεί και το πανταχού παρόν εμπορικό ναυτικό, η συμβολή του οποίου σε όλους τους αγώνες του Έθνους και τους δύο Παγκόσμιους πολέμους υπήρξε ανεκτίμητος. Σε καιρό ειρήνης, τα πλοία του Εμπορικού Ναυτικού μεταφέρουν υπερήφανα την Ελληνική σημαία σε όλους τους ωκεανούς και σε όλα τα σημεία της Υδρογείου, ως μόνιμοι πρεσβευτές της χώρας μας και σε πολλές περιπτώσεις ως συνδετικός κρίκος με τους απόδημους Έλληνες.
Μάθετε λοιπόν να απευθύνεστε με σεβασμό σε αυτούς που δεν πάνε στη μάχη για να σκοτωθούν, αλλά για να νικήσουν!!!