Στον απόηχο της πρόσφατης, 75ης επετείου της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (9 Μαΐου) τίθεται ξαφνικά ένα ιστορικό ερώτημα που πολλοί νόμιζαν ότι είχε προ πολλού απαντηθεί: Ποια χώρα σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος προκειμένου να ηττηθεί η ναζιστική Γερμανία το 1945; Μα ασφαλώς οι ΗΠΑ είναι η αυθόρμητη απάντηση των περισσότερων! Αυτό δείχνουν σοβαρές δημοσκοπήσεις ακόμα και στη «χώρα του φωτός», της ελεύθερης και κριτικής σκέψης, τη Γαλλία.
Εάν παρακολουθήσει κάποιος τις σφυγμομετρήσεις για το εν λόγω ερώτημα στη Γαλλία διαπιστώνει ότι μέσα σε 50 χρόνια από το τέλος του πολέμου, εκεί που το 1945 το 57% των Γάλλων απαντούσε πως οι Ρώσοι σήκωσαν κυρίως το βάρος του πολέμου, το 1994 το ποσοστό έπεσε στο 25%, περίπου όσο και σήμερα. Το αντίθετο παρατηρήθηκε για τις ΗΠΑ, που το 20% του 1945 εκτινάχτηκε στο 49% το 1994 και έφτασε στο 54% το 2015.
Πρόκειται για ένα ακόμα κλασικό παράδειγμα πως λειτουργούν και που αποσκοπούν συν τοις άλλοις τα δυτικά ΜΜΕ, η βιομηχανία της διασκέδασης, τα ελεγχόμενα πανεπιστήμια και κυρίως πολιτικοί όπως η Μέρκελ και ο Γερμανός Πρόεδρος Σταινμάγιερ ή ο Τραμπ, που στη φετινή επέτειο ξέχασαν εντελώς το ρόλο του «Κόκκινου Στρατού» και βλέπουν μόνο Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες να φέρνουν γενικώς την ελευθερία στους Γερμανούς. Δεν ήταν έκπληξη μάλιστα που η Γερμανία αγνόησε φέτος εντελώς την πρόσκληση της Ρωσίας να παρευρεθεί εκπρόσωπός της στις εκδηλώσεις που έγιναν φέτος στη Μόσχα, και που η Πολώνια δεν κάλεσε τη Ρωσία στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του Άουσβιτς, λες και το απελευθέρωσαν και αυτό Αμερικανοί (όπως είδαμε στο θαυμάσιο κατά τ΄ άλλα έργο «Η ζωή είναι ωραία» του Μπενίνι).
Να θυμηθούμε λοιπόν τα αυτονόητα. Όχι μόνο τα περίπου 27 εκατομμύρια νεκρών ή τα χιλιάδες καμένα χωριά, τις μεγαλύτερες λεηλασίες, καταστροφές υποδομών της ιστορίας, αλλά το γεγονός ότι σε όλη τη διάρκεια του πολέμου το μεγαλύτερο μέρος του γερμανικού στρατού πολεμούσε στο ανατολικό μέτωπο, και τότε ακόμα που έγινε η απόβαση της Νορμανδίας τον Ιούνιο του 1944. Το 80% μάλιστα των νεκρών Γερμανών στρατιωτών καταγράφηκε στο Ανατολικό Μέτωπο. Η μεγάλη στροφή στο πόλεμο έγινε με τη Μάχη του Στάλινγκραντ το χειμώνα του 1942-43 και την ήττα του γερμανικού στρατού στο Ανατολικό Μέτωπο τον Ιούνιο του 1944.
Ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει πάντως ότι η πολιτική σκοπιμότητα δεν είναι αποκλειστικό «προνόμιο» των Ελλήνων «Νέων Ιστορικών» για την αναθεώρηση ή ακόμα και την παραχάραξη της ιστορίας. Συμβαίνει και σε χώρες που δύσκολα θα το περίμενε κανείς, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία.