Ο πρωθυπουργός είχε δίκιο όταν έλεγε ότι, η άρση των περιορισμών θα είναι πιο δύσκολη από την επιβολή της καραντίνας. Η επιβολή της καραντίνας, πέρα από τις νομοθετικές απαγορεύσεις, την αστυνόμευση και τα αυστηρά πρόστιμα, κυρίως στηρίχτηκε στον φόβο του άγνωστου ιού και τις εικόνες των θανάτων στις ανεπτυγμένες χώρες.
Η επιβεβαίωση του πρωθυπουργού ήρθε, πριν ξεκινήσουν τα πρώτα βήματα αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, την Δευτέρα 4/5/20. Δεν θέλω να σκεφτώ τι θα συμβεί, αν υπάρξει κάποια στιγμή, έστω και μικρή αύξηση των κρουσμάτων του ιού.
Ούτε κατάλαβα την σημερινή απάντηση του κ. Τσιόδρα, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ότι, η δική του επιτροπή κάνει πιο ολοκληρωμένη δουλειά από την αντίστοιχη της Γερμανίας, γιαυτό και έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα, παρ’ ότι πριν λίγο για να δικαιολογήσει τις διαφορετικές τους αποφάσεις για τα σχολεία με την Γερμανία είπε ότι, δεν πρέπει να συγκρίνονται οι διαφορετικές χώρες γιατί είναι διαφορετικά τα δεδομένα. Δηλαδή όπου θέλουμε συγκρινόμαστε, όπου δεν θέλουμε δε συγκρινόμαστε.
Με την ελπίδα, πως δε θα έχουμε κάποια έξαρση κρουσμάτων, ας δούμε τις πρώτες αποφάσεις, λαμβάνοντας υπ' όψιν την πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι: "Οι πολίτες πλέον έχουν άλλες απαιτήσεις από την πολιτική και τους πολιτικούς".
Γρήγορα μερικές εφαρμογές αυτής της εκτίμησης του πρωθυπουργού:
1. Άρχισαν οι μαζικές αναθέσεις συμβάσεων του δημοσίου, χωρίς διαγωνισμούς, λόγω του ότι η κυβέρνηση έχει κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτό βοηθάει στην γρήγορη αγορά υγειονομικού υλικού και ανάλογων υπηρεσιών, έδωσε όμως και γρήγορα γκρίζα αποτελέσματα. Τα voucher είναι το πιο γνωστό, πολλά έχουν καταγγελθεί και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει όταν αρχίσουν τα δισεκατομμύρια ευρώ να χορηγούνται στις επιχειρήσεις.
2. Η διπλή παλινωδία με την χρήση υγειονομικής μάσκας, που εξέθεσε και την Επιτροπή του κ. Τσιόδρα με τις αντιφατικές δηλώσεις της επιτροπής, μέσα σε λίγες ώρες, κάτω από την κατακραυγή του κόσμου.
3. Με εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας, επιτρέπει να ξεκινήσουν από την Δευτέρα 4/5/20 τα τακτικά χειρουργεία σε ποσοστό 50% των περσινών επεμβάσεων. Όμως, ταυτόχρονα εισάγει την υποχρέωση του ασθενούς, και σωστά, να έχει προσκομίσει πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος σε τεστ PCR του COVIT-19, την προηγούμενη ημέρα της εισαγωγής στο νοσοκομείο ή στην ιδιωτική κλινική. Όπως εύκολα μπορεί να γίνει κατανοητό ότι, αυτό θα προκαλέσει τρία προβλήματα:
1: Η ταλαιπωρία του ασθενούς, με τη μετάβαση στο νοσοκομείο αναφοράς για να κάνει το τεστ, να περιμένει από μια έως τέσσερις ημέρες το αποτέλεσμα και μετά να ξαναπάει στο νοσοκομείο, όπου θα κάνει την επέμβαση.
2. Η μεγάλη επιβάρυνση των μονάδων αναφοράς για τη διενέργεια των τεστ, που θα κάνει ακόμη πιο ακριβό το τεστ στις ιδιωτικές μονάδες και περισσότερο χρόνο για να ληφθεί το δείγμα και να βγει το αποτέλεσμα.
3. Το κόστος για τον ασθενή και την οικογένειά του, που θα πραγματοποιήσουν την επέμβαση στις ιδιωτικές κλινικές, λόγω αδυναμίας των δημόσιων νοσοκομείων, που θα μεγαλώσει λόγω της ακύρωσης για δύο μήνες των τακτικών χειρουργείων και λόγω της πραγματοποίησης μόνο του 50% του αριθμού των αντίστοιχων περσινών, όπως λέει το υπουργείο στη ίδια εγκύκλιο.
Αλήθεια, εκείνα τα πεντακόσια διμελή συνεργεία, που θα συγκροτούσε η κυβέρνηση για να παίρνουν δείγματα στο σπίτι, και θα βοηθούσε αποφασιστικά στη διάδοση του ιού και θα έλυνε και το νέο πρόβλημα, που βρίσκονται; Αφού το δημόσιο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των τακτικών χειρουργείων και το τεστ γίνεται υποχρεωτικό, γιατί δεν καλύπτει την δαπάνη του τεστ, για να κρατήσει χαμηλά και το κόστος τους;
4. Με σημερινή ΠΝΠ, δηλαδή την ίδια ημέρα που ο Πρωθυπουργός δήλωνε ότι οι πολίτες θα έχουν πλέον περισσότερες απαιτήσεις από τους πολιτικούς, η δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο, μετατίθεται για το 2021, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.
Έχει μια λογική πλευρά η απόφαση, όμως δείχνει ότι μια βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, που ήταν κοινωνικά δίκαιη και ήταν βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας, εύκολα ακυρώνεται και αντικαθίσταται με επιδόματα και το Μάιο, για μικρότερο βέβαια αριθμό δικαιούχων.
Καλά όλα, αλλά αλήθεια τα μεγάλα λόγια αυτοεπιβεβαίωσης και τα συνεχή χάδια των αυτιών των πολιτών-ψηφοφόρων, τι νόημα έχουν;