Joenomias / pixabay |
Γιατί η Ελλάδα δεν έγινε Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία κτλ; Για αρκετούς λόγους.
1ον Λόγω καθαριότητας. Είμαστε από τους πιο καθαρούς λαούς μακράν.
2ον Λόγω συνθηκών διαβίωσης. Απλά δε ζούμε στις τρώγλες που έχουν για σπίτια έξω. Ειδικά στην Αγγλία με αυτές τις ταπετσαρίες και τις μοκέτες που έχουν γίνει καφέ από την βρώμα τα σπίτια είναι η χαρά του μικρόβιου. Επίσης επειδή τα ενοίκια είναι πανάκριβα συγκατοικούν επτά νομά σ' ένα δωμά με κοινή τουαλέτα. Στο Παρίσι ενοικιάζονται δωμάτια με μία κοινή τουαλέτα στον όροφο. 500 ευρώ.
3ον Η διατροφή. Πού να φας φρέσκα φρούτα και λαχανικά στον πλούσιο Βορρά και ειδικά με τα κιλά που τρώμε εμείς εδώ, ενώ εκεί κοστίζουν μια περιουσία.
4ον Η ύπαρξη σαφώς περισσότερων μεταναστών που ζουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες.
5ον Το Φεβρουάριο η δυτική Ευρώπη κλείνει τα σχολεία και πάει για σκι. Όπως πάμε εμείς διακοπές τον Αύγουστο. Εκατομμύρια μετακινούνται και συνωστίζονται, λες και είναι στη Μύκονο, σε χιονοδρομικά. Να γιατί τέλη Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου, ακριβώς με την επιστροφή από τις διακοπές έγινε ο χαμός στις χώρες αυτές.
6ον Οπως και να το κάνουμε είμαστε οι Βαλκάνιοι επαρχιώτες. Καθόλου τυχαίο ότι τα Βαλκάνια τα πήγαν όλα πολύ καλά με τον κορονοϊό κι ας μην είχαν πάνελ των 6. Δεν έχουμε διεθνή πήγαινε έλα στο βαθμό που τα έχει η Αγγλία, η Γαλλία, η Ιταλία κτλ. Μία σύγκριση με τις πτήσεις από όλο τον πλανήτη που φτάνουν στα αεροδρόμια του Παρισιού και του Λονδίνου με το δικό μας αρκεί.
Για όσους βέβαια έχουν ζήσει έξω αυτά είναι γνωστά.
Αυτά γιατί κουράστηκα να ακούω τους διθύραμβους για το ελληνικό θαύμα και το πόσο αποτελεσματικό ήταν το lockdown. Μείνε μέσα στο δωματιάκι με άλλους πέντε να μοσχοβολάνε, τρώγε fish and chips πάνω στη λιγδιασμένη μοκέτα σε μπολιπολιτισμικό κτίριο κτλ και θα σε σώσει το lockdown.
Ελένη Παπαδοπούλου