sofi5t / pixabay |
Όταν στις 7 Απριλίου η κυβέρνηση της Ιαπωνίας κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊου, η Διεθνής των Μενουμεσπιτάκηδων δεν μπορούσε να κρύψει την χαρά της. "Αυτά παθαίνουν όσες χώρες δεν επιβάλλουν λοκντάουν!" μας έλεγαν χαιρέκακα ενώ προέβλεπαν ότι σύντομα η Ιαπωνία θα γινόταν η νέα...Ιταλία!
Βέβαια, παρέλειψαν να μας πουν ότι η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν σήμαινε ότι η χώρα μπήκε σε καραντίνα (κάτι που άλλωστε απαγορεύεται από το Σύνταγμά της). Η κυκλοφορία δεν απαγορεύτηκε, οι επιχειρήσεις, τα καταστήματα, τα εστιατόρια δεν έκλεισαν, τα σχολεία έμειναν ανοικτά (εκτός από τα δημοτικά που έμειναν κλειστά για ένα διάστημα) και η αστυνομία δεν επέβαλε πρόστιμα.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης απλά έδωσε στην κυβέρνηση το δικαίωμα να κάνει συστάσεις στους πολίτες να προτιμούν την τηλεργασία και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Μάλιστα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δεν μπήκε καν στον κόπο να πραγματοποιήσει πολλά τεστ για κορωνοϊο, αφού έλεγξε μόνο το 0,2% του πληθυσμού της χώρας.
Και όμως, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις των ειδικών, το ξέσπασμα των κρουσμάτων και οι εκατόμβες των νεκρών δεν ήρθαν ποτέ. Σε αυτή την τόσο πυκνοκατοικημένη χώρα, με τον πιο γερασμένο πληθυσμό στον πλανήτη και με μέσα μαζικής μεταφοράς που σφύζουν από κόσμο, ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊο ανά εκατομμύριo κατοίκων είναι μόλις 7 (όταν στο Βέλγιο είναι 806, στην Iταλία 545 και ακόμη και στην "πετυχημένη" Ελλάδα 17) και έτσι η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Όταν μάλιστα ρωτάνε τους ειδικούς που οφείλεται το "success story" της Ιαπωνίας αυτοί απαντούν: "Είναι μυστήριο!" αποδεικνύοντας, γι' άλλη μια φορά, πως όλοι αυτοί που μας λένε πως η μη επιβολή λοκντάουν σημαίνει εκατόμβες νεκρών δεν είναι τίποτε άλλο παρά κομπογιαννίτες.