AFP PHOTO / Yasin AKGUL |
Freepen.gr - Η λίρα της Τουρκίας υποχώρησε 1,3 τοις εκατό την Τετάρτη και πλησίασε στο χαμηλό ρεκόρ όλων των εποχών κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης του 2018, αφού μια ρυθμιστική αρχή μείωσε περαιτέρω την πρόσβαση στο εξωτερικό στις τοπικές αγορές, επιδεινώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για τα εξαντλημένα αποθέματα, σύμφωνα με το Reuters.
Το selloff - το χειρότερο από τα μέσα Απριλίου - προηγήθηκε μιας τηλεδιάσκεψης υψηλού επιπέδου μεταξύ ξένων επενδυτών και του υπουργού Οικονομικών Berat Albayrak.
Η λίρα έπεσε για πέμπτη συνεχόμενη περίοδο και έφτασε στο 7.158 έναντι του δολαρίου στις 12:45 GMT της Τετάρτης, από το 7.065 την προηγούμενη ημέρα. Προχωρώντας σε χαμηλό ρεκόρ 7,24 ήταν η χειρότερη απόδοση μεταξύ των μεγάλων νομισμάτων αναδυόμενων αγορών (EM).
Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας έχουν μειωθεί απότομα σε σχεδόν 25 δισεκατομμύρια δολάρια από 40 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Οι αναλυτές λένε ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση μέσω κρατικών τραπεζών για τη σταθεροποίηση της λίρας, η οποία ωστόσο έχει υποχωρήσει κατά 17% μέχρι στιγμής φέτος.
Επίσης η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα σχετικά υψηλό κόστος εξωτερικού χρέους 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος.
Για να αντιμετωπίσουν την κρίση σε μετρητά, οι τουρκικές αρχές έχουν επικοινωνήσει με την Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες για να αναζητήσουν μια πιθανή διευκόλυνση ανταλλαγής νομισμάτων [swaps], πλην ομως δεν έχει ανακοινωθεί καμία συμφωνία.
Οποιαδήποτε διευκόλυνση της Fed θα εξαρτάται από τις ανάγκες σε δολάρια, τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου και τη νομισματική ανεξαρτησία, την οποία αμφισβητούν οι αναλυτές στην Τουρκία.